E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Almanya'da, ağustosta sermaye ve tüketim malı üretiminin düşmesinin etkisiyle bir önceki aya göre yüzde 0,2 azalan sanayi üretimi, art arda 3 aylık artışına ara verdi.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) sanayi üretimine ilişkin Ağustos 2020 geçici verilerini açıkladı. Buna göre, mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, ağustosta temmuza kıyasla yüzde 0,2 azaldı. Sanayi üretimi, Ağustos 2019'a göre ise yüzde 9,6 azalış kaydetti.
Daha önce yüzde 1,2 arttığı açıklanan temmuz ayı verisi, yüzde 1,4 artış olarak revize edildi. Sanayi üretimi mayısta yüzde 7,4 ve haziranda ise yüzde 9,3 artış göstermişti.
Piyasalarda, Almanya'da sanayi üretiminin ağustosta aylık bazda yüzde 1,5 artması bekleniyordu.
Veriler, temmuz ayına kıyasla ağustosta enerji ve inşaat hariç sanayi üretiminin 0,7 azaldığını ortaya koydu.
Söz konusu dönemde sermaye malı üretimi yüzde 3,6 ve tüketim malları üretimi yüzde 1,3 azaldı. Sanayi dışında, enerji üretiminde 6,7 artış görülürken, inşaatta 0,3 azalış kaydedildi.
Destatis, korona virüs krizinin, birkaç aydır imalat sanayisindeki gelişmeleri şekillendirdiğine vurgu yaparak, sanayideki üretimin Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek için alınan önlemlerden önce, Şubat 2020'deki oranın yüzde 10,8 altında kaldığını belirtti.
"Mayıs ayından bu yana sanayi üretiminde bir toparlanma eğilimi gözlendi”
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ağustosta sanayi üretiminde gerilmenin ana nedeninin otomotiv sektörünün üretiminde yaşanan yüzde 12,5’lik keskin düşüşün olduğu ifade edildi.
Sanayi üretiminin temmuz-ağustosta, mayıs-haziran göre yüzde 5,8 arttığı belirtilen açıklamada, inşaatta ise yüzde 3,4 düşüş görüldüğü bildirildi. Bu dönemde otomotiv sektörünün üretiminde ise yüzde 23,8 artış olduğu belirtildi.
Bakanlığın açıklamasında, ağustos ayında hafif bir düşüş olmasına rağmen, nisanda korona virüsün yayılmasını önlemek için ekonomik faaliyetlerdeki kısıtlamaların gevşetilmesinin ardından, mayıs ayından bu yana sanayi üretiminde bir toparlanma eğilimi gözlendiği belirtildi.
Sanayide üretimin, 2019'un dördüncü çeyreğindeki kriz öncesi seviyenin neredeyse yüzde 90'ına ulaştığı aktarılan açıklamada, siparişlerdeki artış ve kısa süreli çalışmada düşen rakamların toparlanmanın devam etmesi için olumlu bir görünüm sergilediği ifade edildi.
Alman sanayisi daha fazla ivme kazanmak için açıkça mücadele ediyor
ING Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Hayal kırıklığına uğratan sanayi üretim verileri, Alman ekonomisinin üçüncü çeyrekteki yükselişini durdurmayacak, ancak bu toparlanma ile sıçrama (düştükten sonra tekrar yükselme) arasındaki farkı gösteriyor.” ifadesini kullandı.
Brzeski, mayıs ve hazirandaki iki güçlü ayın ardından, Alman sanayisinin daha fazla ivme kazanmak için açıkça mücadele ettiğini belirterek, "Ancak eylül ayında sanayi üretimi sabit kalsa bile, üçüncü çeyrekte büyüme oranı yine de yüzde 10 civarında olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:06)