E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Alman Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW), “Yüksek ham madde fiyatları ve küreselleşmenin ortadan kalkmasının Almanya'nın ekonomik büyümesine ilişkin" orta vadeli analizini açıkladı.
Enstitü, analizde “Almanya'nın büyüme beklentileri yeniden bulanıklaşıyor. Her şeyden önce, demografik değişim büyümenin iticilerini azaltıyor ve kalıcı olarak yüksek enerji ve ham madde fiyatları üretimde kazanımlarını tehdit ediyor.” ifadesinne yer verdi ve üretim potansiyelindeki büyümenin giderek daha fazla düzleşmesinin gayri safi milli hasılada (GSYH) büyüme hızını 2026’da yüzde 0,8'in altına düşüreceğini belirtti.
Alman ekonomisinin iki Almanya’nın birleşmesinden bu yana yıllık ortalama yüzde 1,4 büyüdüğünün hatırlatıldığı analizde, kişi başına büyümenin de orta vadede önemli oranda düşmesi beklendiği ifade edildi.
Almanya her yıl 140 bin çalışma çağındaki kişiyi kaybedebilir
Analizde, “Ekonomik büyümedeki yavaşlamada demografik yaşlanma belirleyici oluyor.” denilerek, 2026 ortasından itibaren Almanya'nın her yıl tahmini olarak 140 bin çalışma çağındaki kişiyi kaybedeceğine işaret edildi.
Küreselleşmeden kaynaklanan büyüme ivmesinin gelecekte yok olma riskinin de bulunduğuna yer verilen analizde,” Artan jeopolitik risklerle birleşen siyasi ticaret engelleri, uluslararası işbölümünü zorluyor.” denildi
Analizde, yüksek enerji ve ham madde fiyatlarının üretim potansiyelini azalttığı hatırlatıldı. Analizde üretim yapılarının yeniden düzenlenmesi gerektiği ve üretim seviyesinin yaklaşık yüzde 1 düşmesinin beklendiği öngörüldü.
"Makroekonomik gerilimlere yol açar"
IfW Ekonomi Direktörü Stefan Kooths, konuya ilişkin değerlendirmesinde, daha az büyümenin daha az tüketim anlamına geldiğini belirterek, “Aynı zamanda, ekonomik performansa yönelik talepler de ivme kaybetmeden yükselmeye devam ediyor. Bu makroekonomik gerilimlere yol açar. Mali politika açısından, her zaman yeni borçlardan kaçınmak, genel ekonomik görünüme uymuyor. Hükümetin, ideal olarak harcamalarına öncelik vererek konsolide etmesi gerekiyor. Her şeye gücümüz de yetmez.” ifadesini kullandı.
Enerji fiyat sistemine teşvik veya tavan yoluyla müdahalelerin yalnızca değişen enerji kıtlığının ekonomik olmayan bir şekilde ele alındığı anlamına geleceğini vurgulayan Kooths, "Enerji fiyatlarında sıkıntılar, fiyat sistemine zarar vermeden ortadan kaldırılabilir.” değerlendirmesinde bulundu.
Almanya'da üretici fiyatlarında rekor artış
Almanya’da yatırımcı güveni sert düştü
Almanya'da enflasyon artış gösterdi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:07)