E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), mayıs ayına ilişkin fabrika siparişleri geçici verilerini açıkladı.
Buna göre, ülkede üretilen ürünler için siparişler, mayısta bir önceki aya kıyasla yüzde 6,4 artarken, Mayıs 2022'ye göre ise yüzde 4,3 azaldı. Aylık artış Haziran 2020'den bu yana en yüksek artış olarak kayıtlara geçti.
Fabrika siparişlerine ilişkin piyasa beklentisi, aylık bazda yüzde 1,2 artması yönündeydi. Söz konusu siparişlerde Nisan 2023’de revize olarak yüzde 0,2 artış görülmüştü.
Almanya'da mayısta, aylık bazda yurt içi siparişlerde yüzde 6,2 ve yurt dışından siparişlerde yüzde 6,4 artış yaşandı.
Destatis açıklamasında, “Siparişler, motorlu taşıtlar ve motorlu taşıt parçaları imalatında yüzde 8,6 ve gemi, raylı araç, uçak, uzay araçları ve askeri araçlarda yüzde 137 arttı. Bunlar mayısta fabrika siparişlerinde özellikle güçlü bir pozitif etkiye sahip oldu.” ifadelerine yer verildi.
Söz konusu dönemde Euro Bölgesi'nden yeni siparişler ocak ayına göre yüzde 6,5 ve diğer ülkelerden Almanya'ya gelen siparişler yüzde 6,2 arttı.
Mayısta ara malı üreticilerinin siparişleri aylık bazda yüzde 1,1 düşerken, sermaye malı siparişleri yüzde 12 yükseldi. Tüketim malı üreticilerinin siparişlerinde yüzde 0,8 düşüş görüldü.
Mayısta fabrika siparişlerinde beklentilerin çok üstündeki artış, Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya'da imalat sektöründeki düşüşün hafifliyor olabileceğinin ve ülkenin resesyondan kurtulabileceğinin bir işareti olarak değerlendirildi.
Alman ekonomisi, alışılmışın dışındaki yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının tüketici harcamalarını baskılamasının etkisiyle yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,3 daralarak teknik olarak resesyona girmişti. Ülke ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde de yüzde 0,5 daralmıştı.
Ülke ekonomisi, Kovid-19 salgını sürecinde ortaya çıkan dar boğazlar hafiflese de faizlerin yükselmesi, ekonomiye güvenin azalması ve yüksek enflasyon ortamında tüketicilerin satın alma gücünün düşmesinin sonucu iç talebin durgunlaşmasından olumsuz etkileniyor.
Bundesbank, 16 Haziran’da yayınladığı yarıyıl raporunda ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 0,3 küçüleceğini ve enflasyonun ise 2025’e kadar hedefin üzerinde kalacağını öngördü. Banka, ekonominin 2024'te yüzde 1,2 ve 2025'te yüzde 1,3 büyümesini bekliyor.
Almanya'da iş dünyasında toparlanma zorlaşıyor
Almanya ÜFE'de en düşük yıllık artış
Almanya'da toptan eşya fiyatlarında 3 yılın en keskin düşüşü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:31)