E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Koronavirüs pandemisinin damgasını vurduğu Almanya’da 1 Mayıs bu sene çok sayıda kentte düzenlenen gösteri ve yürüyüşlerle meydanlarda kutlanacak. Almanya’daki sekiz büyük sendikanın çatısı altında toplandığı Almanya Sendikalar Birliği’nin (DGB) Düsseldorf'ta düzenlediği merkezi etkinliğe Almanya Başbakanı Sosyal Demokrat Partili (SPD) Olaf Scholz da katılacak. Öğlen saatlerinde mitingde bir konuşma da yapacak olan Scholz’un katılmasıyla yıllar sonra yeniden bir federal başbakan 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramına teşrif etmiş olacak.
Sendikalara yakınlığıyla bilinen Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile kurduğu hükümette iklim korumaya ağırlık veren bir prrogram öngörüyor. Sendikalar ise dönüşümü işçilerle birlikte hayata geçirmeye davet ediyor. Alman Sendikalar Birliği, bu yıl "Haydi 1 Mayıs’a- Geleceği birlikte biçimlendirelim" sloganıyla gösterilere katılmaya çağırıyor. Böylece iklim korumanın işçilerin talepleriyle çelişmediğine, aksine ancak çalışanlarla sağlanabileceğine vurgu yapılması hedefleniyor.
Enflasyon işçileri düşündürüyor
Almanya’da koronavirüs pandemisinin damgasını vurduğu iki yıl zarfında milyonlarca işçi kısa çalışma modeline geçmek zorunda kalmış, işini kaybetmediyse de gelir kaybına uğramıştı. İlaveten çoğu sektörde ekonomik kriz bahane gösterilmiş, işçiler sıfır veya düşük zamla toplu sözleşmeleri atlatmış, umudunu pandeminin sona ermesine bağlamıştı. Bu durum geçen yıl tedarik zincirindeki sıkıntılar ile enerji ve hammadde fiyatlarındaki zamla alım gücünü düşürmüştü. Şimdi de Ukrayna savaşı nedeniyle işçiler yaşanan rekor enflasyona rağmen zam talebiyle ve işini kaybetme korkusuyla sokağa çıkacak.
DGB Başkanı Jörg Hofmann, rekor fiyat artışları nedeniyle bu yıl için yüksek zam talebinin 1 Mayıs gösterilerine damgasını vuracağını söylüyor. Rheinische Post gazetesine konuşan Hofmann, "Enflasyonu dengeleyici ve işçilerin üretimdeki kazançtan pay sahibi olması ve adil dağılım, önümüzdeki toplu sözleşme hedeflerimizin başında yer alıyor" diye vurguladı.
DGB, Kuzeybatı ve Doğu Almanya’da çalışan 76 bin çelik sektörü işçisi için yüzde 8,2 oranında talep edilen zammın, sendikalar olarak 2022’deki taleplerinin ibresini de göstermiş olduğunu vurguladı.
Çelik işverenleri ise geçen yılın iki katından fazla olan zam talebini, artan rekor hammadde ve enerji fiyatları gerekçesiyle reddediyor. Uzlaşma sağlanamaması halinde Haziran ayında ilk uyarı grevlerinin başlaması kaçınılmaz gözüküyor, nitekim Almanya'da Nisan ayında enflasyon yüzde 7,4 ile son 41 yılın rekor seviyesine yükseldi. Dolayısıyla da işçiler bu sene yapılacak toplu sözleşmelerde enflasyonun altında kalacak her talebi reddedeceğini duyuruyor.
Korona ve Ukrayna savaşı- Güzel yıllar geride kaldı
İşverenler Birliği Başkanı Rainer Dulger ise sendikaları taleplerinde ölçülü olmaya davet etti. İşveren birlikleri ve bazı ekonomistler, işçi maaşlarına zammın fiyatlarda da artışa sürükleyeceğini savunuyor.
Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü eski başkanı Reinhard Bispinck ise, işletmelerin kazançlarındaki rekor artış karşısında nedense benzer bir endişe duymadıklarına işaret edip, işçilerin, taleplerinde geri durmaları yönündeki açıklamaları eleştiriyor.
Sendiklar ise pandeminin olumsuz etkilediği küresel tedarik zincirinin, Ukrayna savaşı ve Rusya’nın olası gaz kesintisine gitmesiyle ekonomik durum daha da çıkmaza girmeden taleplerini kabul ettirmek için bastırıyor. Bir yandan emekçilerin dizginlenemeyen enflasyon karşısında ücretlerinin artmasını talep ederken, öte yandan tedarik sıkıntısı ve rekor enerji fiyatları ve Ukrayna savaşının da etkisiyle işletmelerin iflasa sürüklenmesi ve özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde iflas ve istihdamda kayıplar yaşanmasından da endişe ediliyor.
Türkiye'den Almanya'ya çok sert 'Kavala' tepkisi
Scholz Rusya'nın "iğrenç savaş suçlarını" kınadı
Scholz: Bu savaş durumuna alışmak istemiyoruz
Putin ve Scholz'den telefon görüşmesi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:59)