E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İslam Koleji adlı derneğin öncülüğünde başlayan eğitim iki yıl sürecek. İlk dönemde eğitim alan 20 imam adayı yer alıyor.
İslam teolojisi alanında lisans derecesi veya eşdeğer bir diploma sahiplerine açık olan eğitim, stajlarla noktalanan ve uygulamaya odaklanan bir eğitim programı sunuyor .
Euronews'taki habere göre; Yaklaşık 5 buçuk milyon kişi ile Almanya nüfusunun yaklaşık yüzde 6 buçuğunu Müslümanlar oluşturuyor. İslam'ın ülkedeki yeri hakkında çalışmalar yürüten Almanya hükümeti, bu konuda yabancı ülkelere bağımlı olmamak için bir eğitim programı başlattı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, 2018'de milletvekillerinin önünde yaptığı bir konuşmada, "Bu eğitim programı, bizi daha bağımsız yapacak ve bu gelecek için gerekli" diye konuşmuştu.
ALMANCA DİLİNDE EĞİTİM
Eğitim programının öne çıkan iki özelliği olduğunu vurgulayan İslam Koleji Başkanı Esnif Begiç, "Almanya'daki Müslümanlara yaşamının gerçekliğini yansıtmak istiyoruz ve dersler yalnızca Almanca dilinde verilecek" diye konuştu.
Başkent Berlin'de hapishanede gönüllü imamlık yapan öğrencilerden Ender Çetin ise, "Biz Alman Müslümanlarız, toplumun ayrılmaz bir parçasıyız ve artık Almanya'nın yetiştirdiği imamlardan olma imkanına sahibiz" dedi.
DİTİB VE MİLLİ GÖRÜŞ PROJE YER ALMAK İSTEMEDİ
Ancak Almaya hükümeti tarafından maddi olarak desteklenen imamların eğitimi, dini cemaatlerin sadece kendi personelini eğitme yetkisine sahip olduğu ilkesiyle çeliştiği için de eleştirilere yol açtı.
Almanya'da ne DİTİB ne de ikinci en önemli İslam dini cemaati olan Milli Görüş, İslam Koleji'nin kurulmasına katılmadı. DİTİB geçen yıl Almanya'da kendi eğitim programını başlattı.
Milli Görüş yetkililerinden Bekir Altaş'a göre imamların veya papazların eğitimi "özellikle siyasi olmak üzere dış etkilerden uzak olmalı".
Ancak İslam Koleji başkanı, "programların geliştirilmesine müdahale etmeyen devletin kesinlikle hiçbir etkisi olmadığını" garanti ediyor.
ALMANYA'DAKİ İMAMLARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU TÜRKİYE'DEN GELİYOR
Almanya'da halihazırda görev yapan imamların büyük bir çoğunluğu Türkiye'den geliyor.
Konrad Adenauer Vakfı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2 bin ila 2 bin 500 imamın yaklaşık yarısı, doğrudan Türkiye Diyanet İşlerine bağlı olan ve 986 cami veya mescit yöneten Türk derneği DİTİB'e bağlı.
Kalan imamların yüzde 80 ila 90'ı da Kuzey Afrika, Arnavutluk veya Balkan ülkelerinden geliyor.
Çoğu zaman turist vizesiyle gelen bu dini eğitmenler, Almanya'nın kültürel ve sosyal yapısına yabancı kalarak dört ya da beş yıl görev yaptıktan sonra kendi ülkelerine dönüyor.
Berlin doğumlu Türk göçmen bir aileden gelen Çetin, "Bu imamlar, genellikle Türkçeyi her zaman iyi anlamayan gençlerin dilini konuşmuyorlar. Ancak diğer taraftan da Hristiyanların, Yahudilerin, ateistlerin ve Müslümanların yan yana yaşadığı çok kültürlü bir toplumun gerçekleriyle temas halinde olmaları önemli" diyerek dilin önemini vurguluyor.
'ERDOĞAN'IN MÜDAHALESİ' İDDİASI
Ankara'nın din görevlileri ile Almanya'da uyguladığı etki özellikle 2016'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı yapılan başarısız darbe girişiminden bu yana düzenli olarak tartışmaların merkezinde yer alıyor.
Federal Başsavcılık, Ankara’nın talimatıyla Almanya'daki Gülen hareketi mensupları hakkında casusluk yaptıkları gerekçesiyle DİTİB'e bağlı 20’ye yakın imam hakkında 2017'de soruşturma açmıştı. İmamlar topladıkları bilgileri Türkiye’ye iletmekle suçlanırken soruşturma daha sonra kapatılmıştı.
Almanya’da enflasyon son 10 yılın en yüksek seviyesinde!
Avrupa borsaları Almanya hariç yükselişle kapandı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
gavurun yetistirdigi,imam deyil,tam bir yoldan cikarici olur.....
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:03)