E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya uçak düşürme olayı nedeniyle yaşanan gerginlik sürerken Almanya Parlamentosu'ndan Ermeni soykırım iddilarının onaylanması, akıllara "Almanya ile de Rusya gibi kriz yaşanır mı" sorusunu akla getiriyor. Abdurrahman Yıldırım, Habertürk'teki yazısında bu sorunun yanıtını veriyor.
İşte Yıldırım'ın o yazısı:
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı mayıs ayı ihracat rakamları düşüşün durduğunu veya azalmaya ara verildiğine işaret ediyordu. Çünkü ihracat tutarı 10.79 milyar dolarla geçen yılki düzeydeydi. dün de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın mayıs dış ticaret rakamları açıklandı. İhracat mayısta 12.14 milyar dolara çıkarak geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.97 arttı. TİM’in verisi ile Bakanlığın verisi arasındaki 1.34 milyar dolarlık fark altın ihracatından kaynaklandı. Çünkü TİM veri setini altın hariç tutuyor.
- Dolayısıyla düşüşte ikinci yılına giren ihracatın bir ay yükselen ertesi ay düşen eğiliminde değişen fazla bir şey yok. Nisan ayındaki düşüşten sonra mayıstaki yükselişin kalıcı olacağı konusunda güçlü işaretler yok.
- Yılın 5 aylık dönemine ait ihracat yüzde 4.27 azalmayla 2.6 milyar dolar daha düşük gerçekleşti ve 58.8 milyar dolara indi. Böylelikle ihracatta yaşanan tutar bazındaki kayıplar ikinci yılında devam ediyor.
- İhracatta bu azalmaya karşılık ithalat daha büyük oranda azaldığı için, dış ticaret açığında iyileşme bile oluyor. Yılın 5 ayında ithalat 88.5 milyar dolardan 80.1 milyara indi ve 8.4 milyar dolar azaldı. Buradaki azalmanın oranı yüzde 9.48.
- Dış ticaret açığı da 5.77 milyar Dolar azalmayla 21.3 milyara indi ve yüzde 21.3 düzeyinde daraldı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 73.4 düzeyine yükseldi. İhracatta düşüş olmasına karşılık dış dengede düzelme oluyor.
- İhracatın gerilemesi aynı zamanda içeride üretime yansıyor. Nitekim bir öncü gösterge olarak mayıs ayı Türkiye İmalat PMI’ı yani satın alma yöneticileri endeksi faaliyet koşullarında bozulmanın sürdüğüne işaret etti. İmalat sanayiindeki faaliyet koşullarındaki genel bozulmanın ise büyük ölçüde alınan yeni siparişlerin daha da düşmesinden kaynaklandığına işaret edilen PMI raporunda, “Zayıf Türk Lirası imalatçıların girdi fiyatlarının yükselmesine neden olmaya devam etti. Ama yılın başından bu yana ihracatı canlandırmada başarılı olamadı” değerlendirmesi yapıldı. Döviz kurundaki gelişmeler sanayinin girdi maliyetlerini artırırken ihracatını artırmaya yetmedi.
- Çünkü dış pazarlar durgun. Kısaca kalıcı ihracat artışı kısa zamanda zor görünüyor. Konjonktürel olarak bu dönemde emtia ve enerji fiyatlarındaki düşüşten dolayı ithalat ihracattan daha fazla daraldığından dış açık azalıyor.
- Yoksa dünya ekonomisinin içinde bulunduğu durum ihracatı artırmaya engel olurken, üzerine bir de turizmdeki daralmanın eklenmesi başımızı epey ağrıtabilirdi.
- Dün Almanya Parlamentosu 1915’teki Ermeni olayları için “soykırım” dedi. Aramızda bir gerilim olacağı kesin. Almanya, Türkiye’nin en büyük ekonomik partneri. En çok ihracatı yıllardır bu ülkeye yapıyoruz. En fazla turist bu ülkeden geliyor. En fazla göç bu ülkeye oldu. Rusya ile aramıza uçak krizi girmişken ve bunun ekonomik ve siyasi sonuçlarını yaşarken, akıllara “Şimdi de karşımıza Almanya mı çıktı” sorusu gelebilir.
- Almanya ile bu karardan sonra ilişkiler elbette bir daha eskisi gibi olmayabilir. Ancak bu bozulmanın bize bir ekonomik faturası da olmayacaktır. Almanya olayı, Rusya olayı gibi değil.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Hiççççççççç büyütmeye gerek yok.Küsmeyede gerek yok.Türkiye kabul etmedikten sonra bir önemi yok.''Kuşlar sınır tanımaz''' derler her şey varacağı yere varır.Her şey devam eder.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:40)