E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Financial Times gazetesinin önde gelen yazarlarından Gideon Rachman, şu sıralar İrlanda'da yaşanan krizle birlikte alevlenen 'euronun geleceği ne olacak' tartışmalarına çarpıcı bir yorum getirdi ve euronun bitişinin Almanya'nın elinden olacağını söyledi.
İşte Gideon Rachman'ın makalesi;
"Afganistan'daki ABD ve NATO güçlerinin komutanı General David Petraeus, Irak’ta görev yaparken hep: ‘Bu savaş nasıl bitecek?’ sorusunu soruyordu. Şimdi euro bölgesindeki krizinden şikayet eden Avrupalı liderler de birbirlerine aynı soruyu soruyor.
Yunanistan’daki soruna yanıt vermede geç kalan Avrupalı yetkililer en azından İrlanda’daki krizi durdurmayı umut ediyor. İrlanda için bir kurtarma paketi hazırlanma kararı alınmış olsa da piyasalar şimdiden gözlerini Portekiz’e çevirdi. Portekiz’den sonra, İspanya’nın sıradaki ülke olacağı konuşuluyor. İspanya gibi büyük bir ekonominin mali yardıma ihtiyaç duyması halinde, euronun geleceği ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya kalacak.
“Bu nasıl biter?” sorusu her ne kadar acil cevap gerektiren bir soru olsa da yanıtlaması o kadar kolay değil. Aslında bu sorun, finansal, ekonomik ve siyasi açıların birbirine bağlı olduğu üç boyutlu bir satranç oyununa benziyor.
ÇÖKÜŞÜ ALMANYA ELİNDEN OLACAK
Euro önünde sonunda dağılacak. Ortak para birliğinin başını kesen güç, Avrupa Birliği’nin (AB) en güçlü ekonomisi Almanya olacak.
Euroda yaşanan sıkıntılar için Avrupa’da pek çok isim onları suçlasa da Almanların ortak para birliğinin gelişimine yönelik kızgın olmasını gerektirecek birçok neden bulunuyor. Almanya, kamu sektöründe ciddi sıkıntılardan geçtiği, ücretlerde büyük çaplı kısıtlamalara gittiği bir on yılı geride bıraktı. Bu yüzden ülkedeki seçmenler, ödedikleri yüksek vergilerin, oldukça düşük vergiler ödeyen Yunanlar ya da İrlandalılara yardım olarak verilmesine sinirlendi.
Almanlara aynı zamanda euronun Alman markı kadar güçlü olacağı ve zengin ülkelerin yoksullara yardım etmesini engelleyen bir antlaşmanın olacağı sözü verildi.
Bu iki söz de şimdilerde tehlikeli bir şekilde ihlal ediliyor gibi görünüyor. Bu yüzden Alman Anayasa Mahkemesi’nin, hükümetin kurtarma paketlerine yaptığı katkıların kanun dışı olduğu yönünde karar alabilir.
Şu anda İrlanda’daki kriz, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, euro bölgesinde gelecekte görülebilecek olası krizlerde bireysel yatırımcıların zararın daha büyük bir kısmını üstlenmesi gerektiğini ve gerekirse Avrupalı antlaşmaların değiştirilebileceğini söylemesinden kaynaklandı.
BOŞANMA DAVASINI ALMANYA AÇACAK
Euronun dağılması durumunda, birlikten çıkmak isteyenler elbette güçlü ekonomiler olacak. Şu noktada Almanya en güçlü olasılık olarak dikkat çekiyor. Ancak, Avrupa’daki bütünleşmeye bağlılık, son 50 yıldır Almanya dış politikasının temeli olduğu için, ülke eurodan kolay ve hızlı bir şekilde ayrılamayacak.
Ancak Almanlar, euro bölgesindeki diğer ülkelerle anlaşmanın ve ortak para birliği deneyiminin işe yarayacağının imkânsız olduğuna ikna olmuş gibi görünüyor. Bu yüzden birlikten ayrılmaya karar verebilirler. Bunun da iki şekilde olacağını düşünüyorum.
İlk olarak, euro bölgesindeki ekonomik kriz dalgasının, daha büyük ekonomileri de etkilemeye başlaması ve en sonunda Alman vergi mükelleflerinin, zayıf AB ülkelerine verilen kredilerin geri ödeneceğine yönelik güvenlerinin azalması sonrasında gerçekleşecek.
İkincisi seçenek ise daha olası görünüyor. Buna göre, Alman hükümetinin talep ettiği antlaşma değişikliklerinin AB’nin diğer üyelerinin onayını alamamasının ardından, Berlin’in “Evet, biz elimizden gelenin en iyisini yaptık ancak diğer ülkeler kendilerini korumak adına yapması gerekenleri yapmadı” diyecek ve birliğe veda edecek.
Almanya bu şekilde, Avrupa’yı inşa etme zorunluluğundan da kurtulmuş olur."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:20)