E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAlman şirketler Türkiye’deki yatırımları azaltmayı planlıyor---

Alman şirketler Türkiye’deki yatırımları azaltmayı planlıyor

Alman şirketler Türkiye’deki yatırımları azaltmayı planlıyor
16 Nisan 2020 - 20:32 borsaningundemi.com

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği'ne (DIHK) bağlı Alman Dış Ticaret Odası’nın (AHK) anketine göre şirketlerin yüzde 80’i cirolarında önemli düşüşler bekliyor. Düşüş nedeniyle şirketlerin de yatırımlarında kısıntıya gideceği öngörülüyor

Korona virüs pandemisi, Alman şirketlerinin yurt dışı yatırımlarını da etkiledi. 92 ülkede hizmet veren AHK'nın anketine katılan yaklaşık 4 bin Alman firmasının yüzde 15'i gelirlerinin yarı yarıya azalmasından endişe ederken, her üç Alman firmasından biri likidite sıkıntısı yaşamaktan korkuyor.

Türkiye'de ve Asya ülkelerinde tedarik sıkıntısı

DW Türkçe'nin haberine göre, şirketlerin yüzde 45’i lojistik ve tedarik zincirinde karşılaştıkları güçlüklerden yakınırken, firmaların yüzde 29’u kriz nedeniyle gereksinim duydukları mal ve hizmetleri alamadıklarını kaydediyor. Tedarik zincirindeki sıkıntıların en fazla Asya, Rusya ve Türkiye’de kendini gösterdiği iddia ediliyor.

Bu karamsar tablo yatırım planlarına da yansıyor. Ankete göre Türkiye'de faaliyet gösteren Alman şirketlerin yüzde 44'ü Türkiye’deki yatırımlarını azaltma planları yapıyor. Türkiye'deki yatırımlarını artırmayı düşünenlerin oranı ise yüzde 5. Ankete katılan şirketlerin yüzde 78'lik çoğunluğu ise önümüzdeki bir yıl içinde Türkiye'deki konjonktürde olumsuz gelişmeler yaşanacağı öngörüsünde bulunuyor. Rusya’da aynı dönem için olumsuz öngörüde bulunan Alman firmalarının oranı ise yüzde 85’e çıkıyor. 

'Avrupa ve ABD’de durum Çin’den daha kötü'

DIHK Dış Ticaret Direktörü Volker Treier, söz konusu rakamları “oldukça ürkütücü’’ olarak nitelendirerek hizmet sektörü ve ticaretin, krizden endüstriden daha fazla etkileneceği öngörüsünde bulundu. Treier, firmaların Çin'in pandemide doruk noktasını geride bıraktığını düşündüklerini, bu nedenle Avrupa ve ABD’deki ekonomik durumun Çin’den daha olumsuz bir şekilde değerlendirildiğini kaydetti.

Treier, halihazırda şirketleri endişelendiren uluslararası ticaretteki ihtilafların, bürokratik engellerin ve işgücü açığının da pandemiyle daha da korkutucu bir tabloya evrildiğini ifade etti. Treier’e göre sağlıkta iyileşme görülse bile şirketlerin sorunları hemen ortadan kalkmayacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mustafa17 Nisan 2020 02:22

    doas  bi tabanda   bu haber şerefine değer 

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU16 Nisan 2020 21:37

    bizim öyle bir duruma gelmemiz lazım ki.hiç bir ürünü mümkün olduğu kadar dışarıdan almamalı bu ürünleri üretir iken de yeni teknolijilere yönmeliyiz.konvansiyonel ürünleri bırmalıyız.yenilebilir ürünler üretmeliyiz.

  • Günaydın 17 Nisan 2020 18:58

    Nasıl olacak o iş, donuna kadar yurt dışından ikame ederek üretim yapan bi ulkede yaşıyorsun

  • madura16 Nisan 2020 22:56

    BİZİM İNSANIMIZ AYNI ÜRÜN AYNI KALİTE AYNI FİYAT OLAN BİR ÜRÜN ALICAK OLSA İTHAL OLANINI TERCİH EDER O YÜZDEN NE YAPILSA NAFİLEEE ALIŞKANLIK İŞTE

  • WERS16 Nisan 2020 21:05

    aslında bizim bu durumda güçlü üretinme hızlı girişi ihtiyacımız var ve dünyada ne ihtiyaç varsa o alanlara yönelmeliyiz mesela aselsanın suni solunum cihazı gibi almanların bize yatırım yapmasından ziyade bizim almanyaya ihracatımız önemli

  • mustafa17 Nisan 2020 02:22

    bu ülkenin şuan ki durumuna şükredin bu kafayla  bu halimiz bile fazla