E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülke ekonomisinin geçen yılın son çeyreğinde ihracat ve inşaat yatırımlarındaki artışın etkisiyle bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 büyüdüğünü bildirdi.
Destatis'in açıkladığı nihai verilere göre, Almanya'da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) 2020 yılının son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 arttı. Destatis 29 Ocak’ta ekonominin dördüncü çeyrekte yüzde 0,1 büyüyeceğini öngörmüştü.
Ülkede GSYH, 2019’un aynı çeyreğine göre ise yüzde 3,7 daraldı.
Destatis, daha önce yüzde 5 düşüş olarak açıkladığı 2020 GSYH değişimini de yüzde 4,9 azalışa revize etti. Alman ekonomisi geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 2 ve ikinci çeyreğinde yüzde 9,7 daralırken, üçüncü çeyrekte yüzde 8,5 büyümüştü.
Çeyreklik bazda ele alındığında, GSYH’ya özellikle inşaat sektörü ve ihracattan olumlu katkılar geldi. Makine ve ekipman harcamaları yüzde 0,1 düşerken, inşaat yatırımlarında yüzde 1,8 atış gözlemlendi. Aynı dönemde mal ve hizmet ihracatı da yüzde 4,5 arttı.
2011'den beri ilk defa bütçe açığı oluştu
Almanya'da federal devlet, eyaletler, yerel yönetim ve sosyal güvenlik fonunu kapsayan kamu bütçesi açığı geçen yıl 139,6 milyar euro oldu. Böylece, 2011'den beri ilk defa bütçe açığı oluşurken, söz konusu açık, Doğu ve Batı Almanya'nın birleştiği 1990 yılından sonra en yüksek ikinci bütçe açığı olarak kayıtlara geçti.
Bütçe açığı GSYH'nın yüzde 4,2'sine ulaşması dikkati çekti. Almanya'nın geçen yıl yüksek bütçe açığı vermesinde Kovid-19'un olumsuz etkisini hafifletmek için sağlanan finansal destekler etkili oldu.
Avrupa Birliği'nin (AB) Mart 2020'de Kovid-19 salgını nedeniyle kamu harcamalarını sınırlandıran kuralları askıya almasından dolayı, Almanya bütçe açığı nedeniyle Brüksel ile sorun yaşamayacak.
AB kurallarına göre, üye ülkelerin bütçe açıklarının GSYH'lerinin yüzde 3'ünün, kamu borçlarının da GSYH'lerinin yüzde 60'ının altında olması şartı aranıyor.
Kamu gelirleri, 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 3 azalarak 1 trilyon 563 milyar euro, giderleri yüzde 9,3 artışla 1 trilyon 702 milyar 600 milyon euro olarak kaydedildi.
Enflasyon riski borsaları gölgeledi
Küresel borsaları çöküşten kurtaracak üç sebep
Hisse piyasalarında yön değişikliği
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:11)