E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAlman basını: Yunanistan masum değil---

Alman basını: Yunanistan masum değil

Alman basını: Yunanistan masum değil
01 Eylül 2020 - 11:27 borsagundem.com

Türkiye ve Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de yaşanan yetki alanları ile ilgili gerilim Alman basınında geniş yer buluyor. Yorumlarda krizin çözümü için diyaloğa işaret ediliyor.

Alman basınında konuyu irdeleyen gazetelerden biri olan Märkische Oderzeitung, doğal gaz arama anlaşmazlığı konusunda Yunanistan'ın da "masum olmadığını" ifade ediyor:

"Doğal gaz rezervlerini kendi çıkarına kullanmak isteyen Yunanistan da gerginliğin tırmanması konusunda masum değil. O da, Türkiye'nin Libya ile yaptığı gibi, Mısır ile münhasır ekonomik bölge anlaşması imzaladı ve bu iki bölge birbiriyle çakışıyor. Yunanistan askeri girişimlerde de bulunuyor. Atina'nın sahip olduğu çok sayıda ada üzerinden dile getirdiği kıta sahanlığı iddiaları yeni değil. Ancak Türkiye'nin hak iddia ettiği doğal gaz yatakları konuyu alevlendiriyor. Diğer yandan bu ezeli iki düşman, tek bir tarafın doğal gaz rezervlerini kendi çıkarına kullanmasının mümkün olmayacağını kabul etmeli."

Münchner Merkur gazetesi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan ve Fransa'ya yönelik açıklamalarını şu yorumla eleştiriyor:

"Erdoğan'ın önce Yunanistan'a ve şimdi de Fransa'ya karşı savaş tehditleri, her geçen gün daha kulak tırmalayıcı hale geliyor. Mülteci mutabakatının bozulmaması konusunda tedirgin olan Başbakan Merkel, bu politikasıyla Avrupa'da yalnız kalmak istemiyorsa, Türkiye-Yunanistan gerginliğindeki arabulucu rolünde çok dikkatli olmalı. Merkel'in bu konuda, Avrupa Birliği'nin bir üyesini tehdit eden ve uluslararası hukuku ayaklar altına alan bir savaş lordunun taleplerini reddetmek yerine kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiği aşikar. 'Almanları artık kim anlıyor ki?' ifadesi, Avrupa diplomasisinde sık sık dile getirilen bir cümle oldu. AB kendini Erdoğan tarafından alay konusu yapılmasına izin vermemeli. Özellikle de sürekli Avrupa toplumunun değerleri şarkısını herkesten daha hevesli söyleyen Almanya tarafından."

Handelsblatt gazetesi ise gerilimin çözümünde Avrupa Birliği'nin (AB) rolüne işaret ederken bu çözüm için de tek yolun müzakere olduğunu vurguluyor:

"Türkiye ile anlaşmazlığın çözülmesi AB için bir test. Berlin ve Paris ancak birlikte bir sonuca ulaşabilir. Macron ve Merkel'in 'iyi polis, kötü polis' stratejisi şu ana kadar gerilimi sadece tırmandırdı. İhtiyaç duyulan bölgede daha fazla asker değil, daha fazla diyalog. Ancak bu şekilde 'tüm koşullar' müzakere edilebilir. Silah şovu ile durum sadece daha kötüye gider."

Macron belasını arıyor

Yunanistan askeri harcamaları artırıyor

Fransa en büyük silahını Akdeniz’e gönderiyor

Oruç Reis için yeni Navtex ilan edildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • r01 Eylül 2020 13:02

    Adamlar 12 adamızı 18 yılda işgal etti. bunları gündeme getirmıyor, adam başka yerlerden atak yapıyor, yahu adana kondu işgal ettiler. perdeyi başka yere çekiyor... Git adanı al. vayan topranı al.  lozan a göre adamlar bizim. ilgal ettiler. gundeme alan yok, gubndeme getiren yok. yahu vatan topranı istesene, 24 saatte boşalt o adalar  benım denese... yunan başka yerlerden  oyalıyor, bizim kilerde ortadoğunun oyun kurucusu, dahi satranç ustaları uyuyor... yazık millete.  yunana ada hediye eden, daha neler yapar göreceğiz... 

  • Nedim01 Eylül 2020 14:58

    Beyin özürlü tarihten habersiz dangal  12 ada deyince ne anladın sen?  Son 18 yılda işgal edilmişmiş!  Yahu bu nasıl cahillik?  Kripto Kemal bu sersem ve cahilleri nasıl kullanıyor?  Anladınız mı şimdi?  Diyor ki  Ak parti döneminde 12 ada Yunan a verildi!  Arkadaşlar  ben bu ahmağa cevap dahi vermeyi zul sayarım!  Bu kadar cahil olunca neresini  düzelteceksin bunun? Sadece ahmaklığın geldiği zirve noktasını görün istedim!

  • benn01 Eylül 2020 12:58

    s400 leri akdenize konçlandırıp etkisini test etmek gerekebilir

  • flamenco7201 Eylül 2020 12:33

    Fransa'nın planı; "Türkiye'nin hırpalayacağı Yunansitan'ı kendi mandası altına alıp, Doğu Akdeniz'e yanaşmak" ise Bu Almanya'nın Fransız kazığı yemesi de demek..Yunan'a milyar euro yardım et, paraların Fransız silahlarına gitsin..Yunan topraklarına da Fransa konsun.:)Görünen Almanya'nın Yunanistan'a , "ekonomini düzelt" diye verdiği paralar kuş olup uçmayacak..Kuş olup düşecek :D 

  • ilginçtir01 Eylül 2020 12:48

    Şuan zaten Yunanistan mali anlamda Almanya'nın hükümranlığı altına girmiş durumda. Bu durum Fransa'yı rahatsız ettiği için Akdeniz Gerilimi ile Yunanistan'dan bir tırmık da Fransa almak istiyor. Uzun vadeli büyük silah alımı yatırımları ile biraz da Fransa yunan gelirlerine ipotek koymak istiyor. Bunun için de Türkiye paranoyasını kullanıyorlar. O sebeple, bu doğu akdeniz'den geri atmayalım ama her gün de savaş tamtamları çalıp olayı büyütmeye de çalışmanın alemi olmadığını bilelim. 

  • Mehmet01 Eylül 2020 11:56

    Almanya da Halktan insanlara sorun.. almanlar yunana boş yere para yardımı yapılmasına razı midir? Türkiye ile olan gerilimin AB ekonomisini çökmesi ihtimali de var. Zaaten ekonomileri ziyadesiyle daralmış. . Her türlü zarar.

  • YORUM01 Eylül 2020 11:52

    nihayet sağduyulu bir yaklaşım, gerlim politikası her iki tarafın da yararına bir tutum değildir.

  • mantık01 Eylül 2020 11:51

    Kahpe Bizans diye boşuna demiyoruz heral!  Masumiyet  zaten Batı ülkeleri için kullanabileceğimiz  bir terim  değil.  Onlar ancak namussuzluk v alçaklıkta yarışır.

  • Yorum01 Eylül 2020 11:50

    Hiç bir ikili anlaşmaya uymayan sürekli kendisine ait olmayanı isteyen sürekli en üst en üst noktalarda gezen ayağı gerçekler üzerinde yürümekten bulutların üstünde uçmayı tercih eden Yunanistan ve onu aşağıdan Bi körükle sürekli rüzgar sağlayan yelini eksik etmeyen Fransa karşısında Türkiye olaya böylesine ciddiyetsiz yaklaşanlar savaşı dile getirip ayaklarının yere değmesini sağlamak istemesi mi suç Fransa Yunanistan'ı pohpoh layıp silah satma derdinde Yunanistan AB arkamda Fransa destekliyor deyip türkiyenin haklarını elinden almaya kalkışıyor ama savaş gelip çattığında bu akdenizdeki olmayacak adalarda da değil

  • TAMİZ KARTALGÖZ01 Eylül 2020 11:43

    ALMANLAR YUNANİSTAN İÇİN TÜRKİYE İLE TERS DÜŞMEZ.EĞER DÜŞER İSE MİLYARLARCA EURO KAYIP EDER BİR DE TÜRKİYE AYAĞA KALKAR İSE ARTIK KİMSE BAŞ EDEMEZ ÜLKEMİZ İLE.