E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 1.590 puan ile tarihi zirvesini test ettiği yılın ilk yarısını yüzde 8,1 düşüşle tamamlarken, analistler, gelinen seviyelerin alım fırsatı yaratmasıyla ikinci yarıda daha olumlu bir görünüm beklendiğini, para politikalarının seyri ve salgında yeni varyantlara dair gelişmelerin ise gündemde kalacağını belirtiyor.
BIST 100 endeksi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alım azaltımını (tapering) konuşmaya başladığı ve ilk faiz artırımının zamanlamasına ilişkin beklentilerin öne çekildiği haziran ayını yüzde 4,5 düşüşle 1.356,34 puandan tamamladı. Böylece 2 aylık yükseliş serisini sonlandıran endeks, 1.589,47 puanla tarihi zirvesini gördüğü yılın ilk yarısını da yüzde 8,1 değer kaybıyla geride bırakmış oldu.
İlk yarıda BIST 100 endeksi üzerindeki ağırlığı yüksek banka hisselerinin ortalama değer kaybı yüzde 23,3 düzeyinde gerçekleşirken, ana endeksler tarafında mali endeks yüzde 17,9'luk, hizmetler endeksi yüzde 7'lik, teknoloji endeksi yüzde 10,4'lük düşüş kaydetti, sanayi endeksi ise yüzde 3,2 yükselerek pozitif ayrıştı.
Sektörler bazında bakıldığında ise ilk yarıda en iyi performansı emtia piyasasındaki rallinin etkisiyle yüzde 18 değer kazanan metal ana endeksi ortaya koydu. Bu dönemde en fazla düşüş kaydeden sektör endeksi ise yüzde 34,3 ile orman, kağıt ve basım oldu.
Analistler, ilk yarıda yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında yeni varyantlar, aşılama çalışmaları, kapanma döneminin ardından kademeli açılan ekonomilere ilişkin makro verilerin yakından takip edildiğini, özellikle son 2 aylık süreçte ise enflasyonist baskılar ve para politikalarına ilişkin belirsizliklerle volatilitenin arttığını söyledi.
Tüm bunların pay piyasalarında ülke ve sektör bazlı ayrışmaları da beraberinde getirdiğini aktaran analistler, yurt içi piyasaların negatif ayrıştığını, gelinen seviyelerin alım fırsatı yarattığını ifade etti. Analistler, ikinci yarıda Fed'in para politikasının gidişatı konusundaki belirsizliklerin ortadan kalkacağını, ekonomik verilere ilişkin tablonun daha netleşeceğini vurgulayarak, tüm bunların piyasalara yansımalarının yakından izleneceğini kaydetti.
Borsa İstanbul'da risk iştahı geri geldi
"BIST 100 için 12 aylık hedef fiyat ortalaması yüzde 35 yükselişe işaret ediyor"
Vakıf Yatırım Direktörü Altan Aydın, geçen yılın başında Kovid-19 salgınının ortaya çıkması ile sert düşen ve sonrasında 5 ay gibi bir sürede toparlanan küresel piyasaların, 2021'in ilk yarısında oldukça güçlü bir performans sergilediğini ifade etti.
Ekonomik toparlanma ve aşılanmanın hızlanmasıyla ilk yarıda borsaların ABD ve Avrupa'da ortalama yüzde 13 yükseldiğini, MSCI gelişmekte olan ülke endeksinin ise yüzde 6 değer kazandığını aktaran Aydın, "Bu süre zarfında BIST 100 endeksi, TL bazında yüzde 9, dolar bazında ise yüzde 22 değer kaybetti. Aslında TL varlıklar adına 2021 iyi başlamış, BIST 100 endeksi, mart ayında test ettiği 1.589 ile rekor seviyeye kadar yükselmişti. Ancak sonrasında oluşan satış baskısıyla 1,250 seviyesine kadar geriledi ve yaklaşık 3 aydır kabaca 1.300-1.460 gibi geniş bantta dalgalanma görüyoruz." diye konuştu.
Aydın, yılın ikinci yarısında küresel piyasalar için genel olarak iyimserliğin hakim olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
Son dönemde artış gösteren delta varyantı ile salgının gidişatı ve aşılanmanın seyri oldukça önemli. Ayrıca, haziran toplantısında kısa süreli bir türbülans yaratan Fed'in varlık alım programı ve para politikasına yönelik adımları da etkili olacak. Bu noktada geçtiğimiz 50 yılda ABD endekslerinin yılın ilk yarısında çift haneli bir yükseliş kaydettikten sonra yılın tamamını pozitif tarafta kapattığı istatistiğini paylaşmak isterim. Bu nedenle yurt dışı piyasalar açısından çok büyük risk görmüyorum. Türkiye özelinde ise hisse senetleri çok ciddi iskontolu seviyelerde işlem görüyor. İçeride enflasyon kontrol altına alınabilirse yılın ikinci yarısında daha olumlu bir beklentimiz var. Bu nedenle içeride fiyatlama açısından Merkez Bankası kararları en önemli faktör olarak öne çıkıyor. Ayrıca, dış ilişkiler konusunda yapıcı mesajlar da iyimserliği artırabilir.
Aydın, BIST 100 için 12 aylık hedef fiyat ortalamasının 1.830 seviyesi ile yüzde 35 yükseliş potansiyeline işaret ettiğini ancak endeks hedefinden ayrı olarak bazı sektörlerde yüzde 45'in üzerinde potansiyel bulduklarını bildirdi.
Uzun bir süredir negatif ayrışan bankacılık sektöründe ikinci çeyrek bilançoları ile beraber pozitif fiyatlama görmeyi beklediklerini ifade eden Aydın, "BIST 100 endeksinde 1.400-1.430 seviyelerini direnç, 1.350, 1.300 ve 1.250 seviyelerini destek olarak takip ediyoruz. Mevcut ve tahmini değerleme çarpanları ile hem benzerlerine hem de tarihsel oranlara göre ciddi iskontolu seviyelere gelen endekste, orta vadeli bakış açısında bahsedilen destek seviyelerine doğru gerilemeleri alım fırsatı olarak değerlendiriyoruz." dedi.
Temmuz ayında borsaları neler bekliyor?
Borsalarda yükseliş için kilit dönem yaklaşıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Allah kurtarsın borsada olanları,stresten saçlarımız beyazladı
hareket olsa ne olacakki 21 lira gören Dev Yünsa fiyatı 11,35 lerde sürünürken kime güveneceğiz.
1370 geçilip üstünde kalamazsak görürüz fırsatı hep beraber.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:57)