E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Algoritmik sabit coin’ler (stablecoin) özellikle terraUSD’nin çöküşünün ardından kripto para piyasalarında tartışmaların odağına yerleşti. CNBC’nin haberine göre dijital para birimi tether’in Kurucu Ortağı Reeve Collins algoritmik tabanlı sabit coin’lerin kripto para piyasalarında hayatta kalmasının güç olduğunu söyledi.
Sabit coin’ler kripto para piyasalarının genellikle gerçek dünya varlıklarıyla eşleştirilmesi için kullanılır. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre sabit coinler algoritmik ve reel varlıklara bağlı olmak üzere ikiye ayrılır. Reel varlıklara bağlı sabit coin’ler bünyesinde ABD Doları ve ABD Hazinesi tahvilleri gibi reel varlıklar bulundurur. Buna karşın TerraUST gibi algoritmik sabit coin’lerse sahip oldukları özel yazılımlar üzerinden dolar gibi reel varlıklarla denk hareket etmeyi hedefler.
Ancak geçtiğimiz ay UST, dolar ile olan denkliğini kaybetti ve ardından kardeş kripto para birimi olan Luna’nın değeri 0 dolara kadar geriledi. Bu çöküş algoritmik sabit coin’lerin bir geleceği olmadığı yönündeki uyarılara yol açtı.
Dijital token şirketi BLOCKv’nin Kurucu Ortağı Reeve Collins UST’nin çöküşü ile ilgili açıklamasında, “Para kaybedilmesi üzücü ancak bu bir sürpriz değil. Bu algoritmik destekli bir sabit coin’di. Yani sadece dolarla eşliğin nasıl yakalanabileceğini bulmaya çalışan birkaç zeki insanın ürünüydü. Bununla birlikte birçok insan son birkaç ayda paralarını bu varlıklardan çekti. Zira bunun sürdürülemez bir şey olduğunu fark ettiler. Bu çöküşün bir tür çağlayan etkisi oldu ve bu muhtemelen algo sabit coin’lerin birçoğunun sonu olacak” ifadelerine yer verdi.
Collins aynı zamanda reel varlıklara dayalı sabit coin olan tether’in kurucuları arasında. Tether nakit varlıklar, ABD Hazinesi tahvilleri ve şirket tahvilleri tarafından desteklendiğini savunuyor. Geçen ay kripto piyasalarındaki kargaşa sırasında tether de kısa bir süreliğine dolar ile olan eşliğini kaybetmişti.
Bir diğer sabit coin olan USDC’inin ihracının başındaki şirketlerden biri olan Circle’ın CEO’su Jeremy Allaire insanların algoritmik sabit coinler üzerine çalışmaya devam edeceğini savundu.
Allaire, “Algoritmik sabit coin’leri gençlik pınarı veya kutsal kase metaforlarıyla benzeştiriyorum. Diğerleri ise bunun finansal simyacılık olarak nitelendiriyor. Siğirli iksir bulmaya veya sabit değerin kutsal kasesi, algortimik dijital varlıkları bulmaya çalışacak insanlar var olmaya devam edecek. Bu sebeple bu arayışın sürmesini bekliyorum” ifadelerine yer verdi.
CEO, “Şimdilerde bu alanın etrafında yapılacak düzenlemelerin ne olacağı ise farklı bir soru. Pazarla neyin etkileşime gireceği konusunda net sınırlar çizilecek mi. İçeriğinde bulundurduğu riskler göz önüne alındığında hangi varlıklar finansal sistemle etkileşime geçebilir?” açıklamasında bulundu.
Düzenlemeler yaklaşıyor
Sabit coin’ler dünyanın dört bir yanındaki düzenleyici kurumlar ve hükümetler için odak noktası haline gelmiş durumda. Bu yılın başlarında ABD'de, Senato Bankacılık Komitesi Derecelendirme Üyesi Pat Toomey, sabit coin’lerin düzenlenmesine ilişkin bir dizi kural taslağı yayınladı.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen geçen ay milletvekillerini sabit coin’lerle ilgili yasaları geçirmeye çağırdı.
Nisan ayında, İngiltere hükümeti sabit coin’lerin düzenleyici kapsamı altına alma planlarını açıkladı. Salı günü, İngiliz hükümeti ayrıca "sistemik" bir risk oluşturabilecek sabit coin’lerin çöküşünü yönetmek için mevcut kuralları değiştirme önerisinde bulundu.
Kripto endüstrisini, özellikle terraUSD'nin çöküşünden sonra sabit coin'ler üzerinde daha sert düzenlemeler bekliyor. Web3 Vakfı CEO'su ve Facebook destekli Diem sabit coin projesinin eski direktörü Bertrand Perez, düzenleyicilerin bu tür kripto para birimlerinin gerçek varlıklar tarafından desteklenmesini talep etmesini bekliyor.
Perez açıklamasında, “Sabit coin’ler hakkında net bir düzenlemeye sahip olduğumuzda, düzenlemenin temel kurallarının, güçlü bir dizi varlığa sahip net bir rezervin bulunması, bu rezervlerin düzenli denetimlerine tabi olması gibi şartları içereceğini umuyorum” dedi. Perez bu tür denetlenebilir rezervlerin piyasa koşulları kötüleşse de varlıkları gerçek anlamda güvende tutabileceğini sözlerine ekledi.
İngiltere sabit coin'lere el atacak
Yellen: Terra'nın düşüşü sabitkoinlerin risklerini gösterdi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:05)