E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiAlfa Solar Enerji ve Pera GMYO sorusu---

Alfa Solar Enerji ve Pera GMYO sorusu

Alfa Solar Enerji ve Pera GMYO sorusu
26 Ocak 2024 - 09:25 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

GÖSTERGE ORANLARI ORTALAMANIN ÜZERİNDE 

SORU- Alfa Enerji’nin uzun vadede fiyatı ve yatırımları ne olur sizce? 

Şahin Sönmez 

CEVAP - Yenilenebilir enerji son yıllarda yatırımcıların oldukça ilgi gösterdiği sektörler arasında yer alıyor. Sektörün teşvik edilmesi bu alanda çalışan firmalara avantajlar sağlamakla birlikte abartılı ilginin neticesinde hisselerde kimi zaman kısa sürede yüksek primler gündeme gelebilmekte. Böylesi durumlarda ise kârı görenlerin satışı ile hisse gerileyerek dengesini bulmakta. Neticede büyüyen sektörlere yapılacak yatırımlar akıllıca olsa da zamanlama  ve sabırlı olmak önemli. Aksi taktirde gereksiz zararların altına girmek mümkün. Alfa Solar Enerji, borsaya Kasım 2022’de geldiğinde ilk açılışını düzeltilmiş verilerle tavandan 7,95 TL’den gerçekleştirdi. Hissenin fiyatı Eylül 2023’e gelindiğindeyse en yüksek 170 TL’ye kadar çıktı. Kısa sürede yaşanan bu yüksek primin sonrasında gelen satışlarla birlikte hisse şimdilerde 91,30 TL seviyelerinde işlem görüyor. Zirvesinin yaklaşık yüzde 46,3 gerisinde olmasına rağmen  ilk işlem gününe göre Hisse yüzde 1.048 yukarıda bulunuyor. Son açıkladığı 2023 dokuz aylık mali tablolarında kâr artışı yüzde 278. Satış gelirlerindeki artış kârın güçlü şekilde devam etmesine imkan veriyor. Ağustos 2023’te yüzde 700 bedelsiz veren hissedeki düşüşe rağmen gerek fiyat kazanç oranı gerekse piyasa defter değeri sektör ortalamasının hayli üzerinde seyrediyor. Bu durum yatırımcı beklentisinin gücünü koruduğu şeklinde yorumlanabilir.  

SPK, "MAKUL ŞÜPHE VAR" DEDİ 

SORU-Pera GMYO’nun neden bu kadar çok çıktığını öğrenebilir miyim? 

Ali Kılıç 

CEVAP - Borsada bilgi, riski düşüren unsurdur. Bilmeden hareket etmek ise riski artırır. Gerçekleştirilecek işlemlerde yatırımcının gerekçesini ve beklentilerini net bir şeklide önüne koyabilmesi aynı zamanda ne yaptığının bilinci ile hareket etmesini sağlayacaktır. Böylesi bir durumda hissenin arada gerçekleştireceği ters hareketler yatırımcı nezdinde sorun olmayacaktır. Neticede kararını değiştirecek boyutta yeni bir gelişme söz konusu değilse sadece fiyat değişiminden ötürü yatırımcının hareketlenmesi için sebep olmayacaktır. Bununla birlikte yatırımcıların önemli bir kesiminin verdikleri karara uymadıkları ve doğaçlama hareket ettiklerini söylemek pek de yanlış olmayacaktır. Tüm Bunlardan ayrı olarak Pera GMYO’nun mali yapısı incelendiğinde son açıkladığı 2023 dokuz aylık mali tablosunda 100,9 milyon TL kâr açıkladığı görülüyor. Şirket önceki dokuz aylık faaliyet dönemlerindeyse her defasında zarar açıkladı. Son mali tablosundaki kârlı yapının oluşmasında sahip olduğu gayrimenkullerin değer artışının etkisi bulunuyor. Öte yandan hissenin fiyatında özellikle ekim ayından bu yana ciddi bir artış gözleniyor. 16 Ekim 2023 günü en düşük 6,90 TL seviyesinde bulunurken gerçekleşen çıkışla birlikte fiyatı yükseldi. SPK ise haftalık bültende yayınladığı kararla hissede yapay fiyat oluşumuna dair makul şüphe olduğunu belirterek 15 Ocak 2024 gününden başlamak üzere 6 kişi hakkında işlem yasağı getirdi. Söz konusu karar hissede satış getirse de sonrasında tekrar gelen alımlarla birlikte çıkış sürdü. Hisse 25  Ocak 2024 günü 23,78 TL’den kapanış yaptı.  

Günün önemli şirket haberleri 26/01/2024

SPK izinsiz yatırım danışmanlığı yapan bir kişiyi yakaladıSPK'dan ikisi bedelli, biri bedelsiz toplam üç sermaye artırımına onay

SPK'dan Tacirler Yatırım'a para cezası

Işıklar Enerji'de azınlık pay sahipleri istedi, genel kurul ertelendi

Fiyat hareketi güçlü hisseler (26.01.2024)

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor?

Endeksten hızlı yükselenler (26/01/2024)

New York borsası yükselişle kapandı

Asya borsaları çoğunlukla düşüşte

Avrupa borsaları İtalya hariç yükselişle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 47,32
En Yüksek: 48,48
En Düşük: 47,40
Değişim -0,42 %
FK: 25,61
PD / DD: 4,86
İşlem Hacmi 56.491.573
Toplam Adet: 1.181.476
Ağırlıklı Ort.: 47,91
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)