E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasalar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Orta Vadeli Program'daki gelişmelere odaklandı. Orta Vadeli Program, Yeni Ekonomi Programı ismiyle hazırlandı. Programda dengeleme, disiplin, değişim ana mesajları yer alıyor. Yeni Ekonomi Programı 3 yıllık süreyi kapsıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, merakla beklenen programı, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen toplantıda açıkladı.
Albayrak kısaca, mali disiplinden kopulmayacağını, rasyonel hedeflerin olduğunu, 2021'e kadar ekonomide toparlanmanın devam edeceğini belirtti, 3 yıllık enflasyon, işsizlik ve büyüme hedeflerini duyurdu.
Bankalara yönelik olarak da gerekli düzenlemelerin yapılacağını ifade eden Bakan Albayrak, bankacılığın güçlü olduğunu ve reel sektöre destek vereceğini söyledi.
İşte Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın konuşması:
Ekonomik programın öncesinde politikalar değişiminin lansmanındayız. Önümüzdeki 3 yıllık yeni ekonomi programımızı yazarken ana motivasyon kaynağımız yeni bir başarı hikayesi. Programın yeni ismine "Yeni Ekonomi Programı" dedik. Bir çok paydaş bizzat katkı verdi, ilk kez bu kapsamda OVP oldu. Yaklaşık 7 milyon yeni istihdam oluşturuldu. AK Parti'nin başarısı takdirle karşılandı. Kamu mali disiplini sürekli hale geldi. Kamu finansmanı sorun olmaktan çıktı. Türkiye'nin özellikle 2013 yılından sonra yaşadıklarına bir baktığımızda iç ve dış sınamalara maruz kaldığına şahit olduk. 2013'te Türkiye belki tarihinin en güçlü yılını yaşamıştı. Gezi olaylarıyla başlayan süreç,17-25 Aralık süreci, terör saldırıları, bölgemizde yaşanan savaşlar ve 15 Temmuz darbe girişimi yaşandı. Bu süreçler topyekün Türkiye'yi hedef aldı. Planlanan bir dizi ekonomik gelişmeye bu sorunlar fırsat vermedi. Art arda birçok seçimle karşı karşıya kaldık. Halkımızdan çok güçlü yetki aldık. Bu dönem dünyanın derin siyasi ve kırılmalardan geçtiği bir dönemdi.
Ekonomik yaptırımların adeta bir silah gibi kullanıldığı dönemden geçiyoruz. Türkiye olarak bu sürecin çok net bir parçası olduk. Güçlü programı hayata geçireceğiz. Ekonomimizin bu zorlukları aşması için hep beraber hayata geçireceğiz. Ekonomimizin güçlü ve zayıf yanlarını çok iyi biliyoruz. Yeni ekonomi programının tedbirleri kapsayan program olmasını sağladık. Programı 3 ana temel üzerine oturttuk; ilki dengelenme, sonra disiplin ve nihayetinde değişim.
2018 BÜYÜME BEKLENTİSİ YÜZDE 3.8
2018 yılı büyüme beklentisi yüzde 3,8. 2019 yılı büyüme beklentisi yüzde 2,3. 2020 yılı büyüme beklentisi yüzde 3,5. 2021 yılı büyüme beklentisi yüzde 5,0. Katma değerli alanlara yoğunlaşılacak. Bundan sonraki yatırım projelerinde sonuçlarını göreceksiniz. GSYH artışını çok net şekilde göreceğiz. Stratejik hamlelerle büyümeyi stratejik ve sağlıklı çizgiye oturtacağız.
Enflasyona dikkat etmek lazım. Merkez Bankası elindeki tüm araçları bağımsız şekilde kullanmaya devam edecek. Enflasyonla mücadelede sadece bu yeterli değil. Hükümetimiz bu noktada olmak üzere toplum olarak da desteğe ihtiyacımız var.
2018 YILI ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 20.8
Enflasyon beklentisi bu yıl için yüzde 20,8. 2019 için yüzde 15,9. 2020 için yüzde 9,8. 2021 için yüzde 6,0. bütçe açığının GSYH'ye oranı 2018'de yüzde 1,9, 2019'da yüzde 1,8.
Kamuda disiplini sağlamak üzere tedbirler aldık, vergi süreçlerinde önemli iyileştirmeler sağladık.
Bütçe açığını yüzde 2,0'nin altında tutma hedefini gerçekleştireceğiz.
Gıda enflasyonu ile çok daha etkin mücadele edilecek.
CARİ AÇIK 2018 YILI BEKLENTİSİ YÜZDE 4.7
Cari açık/GSYH bu yıl yüzde 4,7, gelecek yıl yüzde 3,3, 2020 yüzde 2,7, 2021 yüzde 2,6.
Yeni pazar, yeni ürün, yeni ihracatçı hedefleri adım adım hayata geçirilecek.
İşsizlik oranında kısa süreli artış olsa da 2020 sonrasında bu oran 10.8 seviyesine ulaşmış olacak. Türkiye 2020'ye kadar 2 milyon yeni istihdam oluşturmuş olacak.
2018 YILI İŞSİZLİK BEKLENTİSİ YÜZDE 11.3
İşsizlik oranı beklentisi bu yıl yüzde 11,3. 2019 yüzde 12,1. 2020 yüzde 11,9. 2021 yüzde 10,8.
Gece gündüz çalışarak programdaki hedeflere erişmek, detaylı bir çok eylemin tasarlanmasıyla ve uygulamaya başlamasıyla hayata geçmiş olacak.
Kamu Maliyesi Değişim ve Dönüşüm Ofisi kurduk. Tasarruf önlemlerinin yanında gelir artırıcı önlemler için de çalışacak. Diğer bakanlıklarla koordineli olacak. Ekip sürekli sahada olacak. Yol haritaları hazırlanacak.
KAMUDA 60 MİLYAR LİRA TASARRUF
2019 yılı içinde kamuda 60 milyar TL tasarruf sağlanacak. 2019 yılı içinde 16 milyar TL gelir artırımı sağlanacak.
Yüksek teknoloji ürünlerinin üretileceği büyük ölçekli endüstri sanayi ve teknoloji bölgeleri kurulacak. Cari açığın azaltılmasında ilaç, petrokimya, enerji, makine/teçhizat ve yazılım sektörleri önceliklendirilecek.
Entegre petrokimya sanayi bölgesi kurulacak.
2019 sonunda YEP etkinlik değerlendirmesi yapılacak. Mali disiplin devam edecek.
BANKACILIK SEKTÖRÜ ÖNLEMLERİ
İçinden geçtiğimiz dönem adım atmamızı gerektiriyor. Bankaların sermaye yeterlilik rasyonu Temmuz ayı itibariyle yüzde 16.1 olarak gerçekleşti ve sektör çok güçlü. Reel sektörde problemler olduğunu biliyoruz. Bankacılığın güçlü yapısını sürdürmesi ve reel sektörü desteklemesi bu programın önceliklerinden biri. Bankaların güncel mali yapılarını ve aktif kalitelerini tespit etmek için Mali Bünye Değerlendirme Çalışmalarını başlatıyoruz. Gerekli görüldüğü takdirde bankacılık sektörünün mali yapısı gözden geçirilecek ve reel sektöre uygun krediler sağlanacak. Kapsamlı politika setini devreye sokacağız. Bunların yanında Türkiye Kalkınma Bankası'nın görev alanını genişleteceğiz. Emlak Bankası gayrimenkul sektörünü canlandıracak. Yeniden yapılandırma kapsamında BDDK'nın Ağustos ayında aldığı karar TBB tarafından yapılan açıklamayla birlikte aktif şekilde uygulanmaya başlandı.
VERGİ KONUSU
Taşınmaz değerleme sistemini kurarak, gayrimenkul envanterini tamamlayacak, tapu değerlerini adil olarak yansıtacak bir süreci hayata geçireceğiz. Türkiye'nin bilançosunu vergilerle güçlendireceğiz. Süreçleri yönetmek için BİGDATA'yı kuruyoruz. Vergi prim ve diğer kamu alacaklarına ilişkin yeniden bir yapılandırmaya gitmeyeceğiz.
YEP KONTROL EDİLECEK
YEP üçer aylık aralıklarla takip edilecek. Tüm hedefler ülkemiz için. Ülkemiz ve milletimize müreffeh gelecek sunmak için hep birlikte hayata geçireceğiz. Kısaca genel çerçevede özetlemeye çalıştığımız bu yeni ekonomik programın başta ülkemiz olmak üzere tüm paydaşlarımıza, yerli ve yabancı yatırımcılara hayırlı olmasını diliyorum.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
"seka" fabrikasını açıkarttırma ihale ile satmışlardı... tek başına bu tasarruflar kadar gelir oldu. onca para harcandı bide üzerine 400 milyar usd borç var... Allah sonumuz hayır eylesin. onca satılan arsa/tarl/fabrıka/üretim hattı/tesisi zarar diye diye satılı. o satılanları harcadık.üzerine 400 milyar usd borç yaptık....ŞİMDİDE KURTARMA PLANI YAPIYORUZ ? ALLAHIM SEN ÜLKEMİ KORU .AMİN.
Rap diye rap rap zap fiye zap zap yep yepp. Yine geldi arıza maval okuyo bize yep yep
Tasarruf yapacaksanız suriyelilere harcama yapmayın. 30 milyar dolar harcadım demişti. 200 milyar lira yapar.
yeppiiiii
kurguladığımız bu süreç deniyor...biz de onu söylüyoruz hepsi kurgu icraat sıfır
evet birşey olmadığını boş olduğunu gördük
Sus artık konuştukça dolar yükseliyor sussss
para babaları hala tavız beklıyo ındırım beklıyo tesvık beklıyo yoksa harcayacaklar damadı...
büyüme mecbur düşecek. daha önceki uçuk büyümeler köprü tünel havaalanından kaynaklanıyordu. gerçekte tarım hayvancılık ve üretimde iksilerdeyiz.
Yazilanlara bakiyorum da..ulkenin gerceklerini gormeden sadece kendilerine mama veren sahiplerini korumak icin saga sola saldiran ne kadar cok tip var.. bu ulke bu salaklar yuzunden batacak ama onlar yine idrak edemeyecek.. ekonomik krizin dis mihraklardan degil de kafasizliktan oldugunu
Hem de O kadar çok ki bunlardan orakla bicsen bitmez....
Kayınpeder sık sık 2023 yılında kişi başı milli gelirin 25 bin dolar olacağını söylüyor, YEP bunu işaret etmiyor. Şu an Türkiye'de adil olmayan gelir paylaşımından dolayı 15 milyon kişi 25 bin dolar kişi başı milli gelire yıllar önce ulaştı, geri kalan 66 milyon kişi ise 15 milyondan kalan milli geliri paylaşıyor.
iflas etmiş bir dış siyaset batık bir ekonomi çok sürmez tası tarağı toplayıp kaçar bunlar. 16 senede memleketin geldiği hale bak neresini tutsan elinde kalıyor. yazık canım Türkiyeme.
ABD 'den baktımı Türkiye öyle gözüküyor ben biliyorum.
taşıma sularla değirmnler calışmaz snmıyom ekonomın hemen düzelecegini
Müjde orta vadede enflasyon % 20nin üstünde olacak diyor bakan. İşsizlik %11 olacak diyor. Faizlerin %25in altına düşmesi hayal artık. Faiz lobisi sevindi ancak:)
Ekonomik büyüme masalı sona erdi, artık %2-3 büyüme olacak. İnşaatları durduracaklar
albayragin konusmalari hic iyi gelmiyor borsaya
gene borasyı vurdurdu doları yükseltti.
Sadece hükümeti eleştiren batacağız, battık diyen hatta dışarıdan kaynaklı tl. ye karşı atakları görmezden gören angut kazlarına baktığın zaman dışarıda düşman aramaya gerek yok. Dış borcu 2/3 ünden fazlasının özel sektör borcu olduğunu bu angutlara anlatamazsın! Bunlar stok zamanı stokçularla, gezi zamanı gezicilerile, dış kredi itleri havladığı zaman da yine bunlarla aynı kaba ...lar Yapılan güzel ve hayırlı işleri de bu soytarılara anlatmaya uğraşmayın. Bunların işi sadece parazit gibi yaşayıp yapılanı da tu ka ka etmektir.
bence Türkiye nin en büyük düşmanları sizn gibi satılık adamlar, iki kuruş için satılmadık şey bırakmazsınız... bu ülkede hem özel sektör hem kamuyu bu kadar borçlandıran kim demezlermi adama? kanunlar buna göre ayarlandı, neden peki? kredi sudan ucuzdu ama dolarda ucuzdu, şimdi dolar pahalı kredi ucuzmu kalacaktı?
yeyici kan emici takımdan bu da ondan saldırması.
Yapılan güzel işler??????? Fabrika mı? Üretim mi? istihdam mı? yoksa beton mikserlerin sesi mi? sizin güzel işlerden anladığınız yeşili yok etmek, betonu dökmek, en önemlisi de çalıyorsa benim paramı çalıyor deyip kafayı kuma gömmek
Burada onemli olan su.. acaba gercek hain ve parazit kim... aynada kendine bakmayan mi yoksa baskasi mi..?????.
zeka özürlü anlatacak birşeyi olmayan seviyesiz insanlar ancak böyle seviyesizce konuşup kendisini tatmin eder... aslında cevap bile verilmeye değmez birisin...
TCMB'de yıllardır enflasyonu %5 olarak hedefliyor, %5 enflasyonu görmeye umarım Z kuşağının ömrü yeter.
sabun köpügü
Doviz hesaplari kapanmadica Turk ekomisi duzelmez 20 milyon doviz hesaplari Var Merkez bankasi izin vermis
cek...cak...cuk...cuk... temenni..teminat... nasıl bu 400 milyar usd ödenecek bu işlerle ? bilemiyorum...
gerzek! Bilseydin zaten saçmalamazdın! Bilmiyorsan niye yorum yazıyorsun. Demek ki bilmediğin çok şey var! Hem kel hem de hodul dedikleri bu olsa gerek.
Ilac sektoru vurgulandi
ovp de enflasyon düşürülecek denince stokçu melunlar ile faiz ve döviz çakalları MORARDI.
olum sen eşşek falanmısın
Boş laftan öteye gidemez. 16 senedir kısır döngü. Ülkenin tüm milli kaynakları ya satıldı ya talan edildi. Bu kadar nasıl körler göremiyorlar. Bunlara her-şey müstahaktır. Asgari ücretle aç gezer sonrada boş boş konuşurlar. Allah akıl fikir versin.
dikkat ette sonunda sen morarma sende damat gibi boş konuşuyorsun enflasyon düşecektide 16 sene kim engel oldu bunlara ha unuttum tabiya ilk başta Ergenekon,balyoz,şimdide fetö hepsi uydurmaca sizin gibilere hedef yanıltarak cebinizdeki parayı sömürüyorlar güzel TÜRKİYEM ne hale geldi üniversite mezunu gençler çoğu işsiz boşta geziyor üretim yok sütü bile amerikadan getirtenden ne beklenir binmişler bir saltanat kayığına keyiflerince kanal istanbulu yapacaklar ve o kayığı orda yüzdürecekler. sen ve senin gibi meşeodunları kafayı biraz çalıştırın.ya bu kadar körlük olmaz.
Gülerek konuşuyorsunuz iyi de siz ne zaman konuşsanız Türkiyenin dengeleri alt üst oluyor.Dolar yükseliyor borsa düşüyor.Demekki size güven bitmiş.Ah ülkem ah.günah bu güzel ülkeye.boş boş muhabbetler...
damat sen konuştukça borsa düşüyor neden acaba?
somut adım yok..lafontenden masallar...
bu anlattığınız saçma sapan gerekçelerin arkasına sığınmayın, çünkü bu anlattıklarınızın yaşanmasında sizin de payınız ve katkınız var, beraber yürüyordunuz o yollarda, şimdi AKP nin duvara toslayan dış politika ve ekonomisi için ne yapacaksınız onu anlatınız, masal dinlemek istemiyoruz... 16yıllık iktidarınızda hep bir gerekçenin arkasına saklandınız, aldatıldınız, yanlış yaptınız ama hep bir gerekçe buldunuz...
merkez elindeki araçları bağımsız şekilde devam ettirecek diyorsun ancak, kayınpeder in sabrı taşıyor..... ne olacak?
Bak burası çok önemli diyip yine şu olacak bu olacak deniyor. Tamam da asıl önemli soru nasıl ???
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:54)