E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Reuters'a verdiği söyleşide önemli değerlendirmelerde bulundu. Bakan Albayrak, enflasyon görünümünü etkileyen bütün parametreler değerlendirilerek para politikası çerçevesinde gereken tedbirlerin alınacağını söyledi.
Albayrak, Türkiye'nin IMF'ye başvurma planı olmadığını belirterek, yabancı yatırımcı çekmeye odaklandıklarını vurguladı.
Bakan Albayrak, ABD'de Halkbank ile ilgili bir ceza beklemediklerini de ifade etti.
Enflasyonla topyekûn mücadele gerek
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yaşanan maliyet şokları sonrasında ithal fiyatlarındaki artışlar nedeniyle kısa vadede enflasyonda geçici artışların normal olduğunu belirterek, gelinen seviyelerin enflasyonla topyekûn mücadele gerektirdiğini söyledi.
Kamu tarafından yönetilen fiyatlarda endekslemeyi kademeli olarak azaltacaklarını kaydeden Albayrak, "Maliye politikasında ciddi tasarruf tedbirleri alıyoruz. Güçlü mali politikalarla Merkez Bankası'nı bu alanda destekleyeceğiz" dedi.
Albayrak, "Enflasyon görünümünü etkileyen bütün parametreler değerlendirilerek para politikası çerçevesinde gereken tedbirlerin alınacağından eminiz. Para politikasının hareket alanını genişletecek mali ve yapısal düzenlemeler bu sürecedestek verecektir. Özetle, para politikası fiyat istikrarı hedefi çerçevesinde şekillenmeye devam edecektir."
Halkbank'a ceza beklemiyoruz
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yöneticisi Hakan Atilla'nın Washington'un İran'a yönelik yönelik yaptırımlarını ihlalden ABD'de suçlu bulunan Halkbank'ın ABD devletinden para cezası almasını beklemediklerini ifade etti. Albayrak, ABD Hazinesi'nin Türkiye'ye Halkbank'a yönelik bir ceza bildiriminde bulunup bulunmadığı sorusuna, "Biz Halkbank ile ilgili bir ceza beklemiyoruz. Zira böyle bir şey ABD’de artık hukuk sisteminin farklı saiklerle hareket ettiğini düşündürür. Eğer hukuki perspektiften bu resme bakıyorsanız Halkbank burada tertemiz bir şekilde bu süreçten çıkacak. Aksi tamamen siyasi bir karar olur" cevabını verdi.
Kamu bankalarında sermaye ihtiyacı olursa gereken yapılır
Dolar/TL'deki yükselişin ardından kamu bankalarında bir sermaye artışının gündeme gelip gelmeyeceği sorusuna ise Albayrak şöyle yanıt verdi: "Son günlerde artan kur hareketliliği ilgili kurumlarımız tarafından dikkatle izlenmekte ve gerekli önlemler alınmaktadır. Ortaya çıkabilecek riskler ve alınacak tedbirler geniş kapsamlı biçimde ilgili kurumlar tarafından değerlendirilmektedir. Önümüzdeki dönemde de maliye ve para politikasındaki eşgüdüm sayesinde atılacak adımlar sağlıklı fiyat oluşumlarını destekleyecek ve piyasalardaki oynaklıklar normal seviyelere gerileyecektir. Buna rağmen kamu bankalarında bir sermaye artışı ihtiyacı olursa elbette piyasa koşulları içinde gereken yapılır."
IMF'ye başvurma planımız yok
Bakan Albayrak, Türkiye'nin IMF'ye başvurmak gibi bir planının olmadığını, doğrudan yabancı yatırımı çekmeye odaklandıklarını kaydederek, Türkiye'nin temel borçlanma ve kaynak piyasasının Avrupa ve ABD olmaya devam edeceğini, çeşitlendirme kapsamında Çin piyasasına bu yıl ihraç gerçekleştirileceğini söyledi.
Albayrak, "Uluslararası tahvil piyasasında yer almaya devam edeceğiz. Ayrıca ülkemize gelen sermayenin kalitesi de önem verdiğimiz bir diğer konu. Doğrudan yatırımların teşviki için gerekli reformları hayata geçirmeye devam edeceğiz. Türkiye yatırımcılar için cazip bir gelişen piyasa olmaya devam edecek" dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yorum yapmaya degmezssin damat
Kirgizistana 30 milyona cami yaptirin siz milletin vergileriyle , millette tas kemirsin
kırgızlar ateist camiyi ne yapsınlar :)
benzine zam... doğalgaz+elltkrık Yüzde 10 zam.. yol/köprülere zam vb. hammadde ithal USd arttıkça, maliyet artsın.. enflasyonun temel nedeni USD azlığı.. bu USD azlığı nedeni dış borç usd.. özel sektorun borcuda olsa bu açık hem devleti,hem şirketleri etkiliyor... usd ye göre güncellenen veriler kademeli yansıyor... bu yansımada da haliyle üretilen tüm ütünler, a dan z ye zamlanıyor. her zam enflasyona yok açıyor.... tek zam ve enflasyona karşı koyamalanlarda ücretli/maaşlı çalışanlar. çünkü ne vergi kaçırabiliyor, ne eldekini olduğundan farklı göreterebiliyor.... yani enflasyona direnene gariban, emekçi kesim. herkes farkını ZAM olarak yerleştiriyor. ücretliler alım gücü düşeceğinden bir yerde alım duracak. alım duruncada fabrikalar zincirleme eleman çıkartır.iç piyasa çalkalanır. ihracat olup ecnebiye satamazsak işler vahim. ihracat arttırılmalı. devlet kendi üretecek ve satacak. şeker/çay/fındık/zeytin/ işleyip mamul yapacak ihraç edecek.
mücadele diyerek enflasyon oranlarını düşük gösteriyorlar. mal fiyatları çok yükseldiği halde maaşlar enflasyon düşük gösterildiğinden yükselmiyor. alım gücü düşüyor.
ne zaman ki tüketen değil, üreten Türkiye oluruz işte o zaman göğsümüzü kabarta kabarta konuşabiliriz, gerisi boş laftan öteye geçmez...
hadi ya gerçekten mi biz gayet memnunduk halk olarak
önce siz lüks giderlerinizden feragat edin.
Gelinen seviyeyi bizler onceden goruyoruz da sizler geldikten sonra mı görüyorsunuz. Daha ne kadar beklenecek enfladyonla mücadele için.
adam iktidara daha yeni geldi ya daha dün seçildi ....!!!!adama enkaz devrettiler o da ne yapacağını zaten bilmiyor...!!!!!gördüğü tek yol düşük faiz yüksek kur başka çıkış yolu yok....iyi zamanlarda reform yapılmaz zor zamanlarda mecburiyetten yapılır
günaydın....
türkiyedeki sorun ihracatı bile ithalatla yapmamız önce dur demek lazım ne alırsan 1 veya 5 lira ve büyük sanayilerin yedek parçaların türkiyede üretilmesini sağlamak gerekiyor ithal planı kontrol edilerek kalem kalem içerde üretilmesi sağlanmalı
Gurbetciler olarak Bakanimizin bu tezinin arkasindayiz ve bu mücadelede elimizi tasin altina koyduk Türkiye ye yatirim yapmaya devam ediyoruz.
7den bozdur bozdur yatirum yap
Vallaha mı
Bu şekilde olacağını bilerek bir şey yapmadılar. Hala boş konuşmalar yapıyorlar. Zaman artık durumu düzeltecek birşeyler yapma zamanıdır. Tam düzelme olmasa bile zararın neresinden dönülse yine iyi. Görünen o ki ekonomi yönetimi değiştirmenin zamanı gelmiş
Şaka gibisiniz siz ya dalga geçiyorlar milletle
Evet çok doğru söylemiş...Ne söylediğini bilmiyorum zaten önemli de değil ama çok doğru demiş...
Gelinen seviye enflasyonla mücadele gerektiriyor diyorsun. daha önce enflasyonla mücadele gerektirmiyormuydu damat. sen bu işi hala öğrenmemişsin. Sen bu işi öğrenene kadar dolar 10 tl olacak sanırım. Yapısal reformlar diyorsun.şimdiye kadar ne yaptın yapısal reform olarak. Cek cakla bu işler yürümüyor. İcraat yap icraat.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:16)