E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hazine ve Maliye Berat Albayrak, ABD’nin siyasi nedenlerle yaptırım uyguladığı tek ülkenin Türkiye olmadığını belirterek, “Türk ekonomisine yönelik saldırı, ekonomik gücün siyasi bir silah olarak şuursuzca kullanılmasının nasıl ciddi küresel risklere yol açabileceğinin örneği olarak ele alınmalı. Şimdi, diğer ülkeler Türkiye ile birlikte hareket ederek, gelecek yapay krizlere karşı ortak bir strateji geliştirmeye katkı sağlayabilir” ifadelerini kullandı.
Albayrak, Amerikan Foreign Policy dergisi için “ABD’nin küresel ekonomiyi yönetmesine güvenilemez” başlıklı İngilizce bir makale kaleme aldı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye yönelik saldırısının ardından dünyanın kendini Washington’ın ekonomik gücünden koruması gerektiğini vurguladığı makalesinde Albayrak, şu tespitlere yer verdi:
“Bu ağustos ayında Türkiye ekonomisi küresel haberlerin ana konusu oldu. Bunun sebebi, global ekonomik sistemdeki en büyük oyuncu olan ABD tarafından Türk ekonomisine yapılan sistematik saldırıydı. Bu, Türkiye ve ABD arasındaki ittifak tarihinin en hayal kırıcı anlarından biri oldu. ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetimi, NATO üyesi bir ülkenin ekonomisine alenen yaptırımlar ve tarifelerle saldırdı.”
Bakan Albayrak, söz konusu saldırının döviz kurlarında dalgalanmalara yol açmasına karşın nihayetinde Türk ekonomisinin güçlü temellerini ortaya koyduğunun altını çizerken, “Türk ekonomisi, negatif propaganda ve finansal sistemine yapılan saldırılar karşısında gücünü ortaya koydu. Türk lirasında geçen ay yaşanan değer kaybına, hiçbir ekonomik göstergenin ya da makroekonomik verinin neden olmadığını vurgulamak önemli. Bu süreçte, Türkiye’nin finansal yapısı ve bankacılık sisteminde, önemli hiçbir değişiklik yaşanmadı” değerlendirmesini yaptı.
TCMB’nin bağımsızlığı ve etkinliği, hükümetin önceliği vurgusu
Türk hükümetinin yatırımcı dostu bir ortam yaratmak konusunda kararlı olduğunu ifade eden Albayrak, bu amaçla bazı ekonomik zayıflıkları ve potansiyel kırılganlıkları önlemek için gereken adımların atıldığını bildirdi.
Bakan Albayrak, makalesinde, ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) bağımsızlığının, etkinliğinin ve parasal politikada lider rolünde kalmasının, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin son 16 yıldaki tüm hükümetleri için olduğu gibi bu hükümetin de öncelikleri arasında yer aldığını vurguladı.
Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu’na (IMF) başvurmasının ajandasında olmadığını da kaydeden Albayrak, “Türkiye, şimdiye kadar olduğu gibi döviz rezervlerini uluslararası piyasalardan sağlamaya devam edecektir. Bizim hedefimiz Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırımları çekmeye devam etmesi ve küresel ekonomi için bir inovasyon, araştırma ve geliştirme merkezi haline gelmesidir” değerlendirmesinde bulundu.
Albayrak, ayrıca “Saldırı, Türkiye’nin ekonomisini yapısal reformlar, yeni ticaret anlaşmaları ve yabancı yatırımlarla güçlendirmenin yanı sıra uluslararası ekonominin yapısını, ABD’nin tek başına diğer ülkelerin ekonomilerini alt üst etmesini önleyecek şekilde yeniden dengeleyecek adımlar atma yönündeki kararlılığını perçinledi.” ifadelerini kullandı.
Türk hükümetinin serbest piyasa prensiplerine bağlılığının hiçbir finansal kriz veya saldırıyla zayıflatılamayacağının altını çizen Albayrak, “Biz sermaye kontrollerini hiçbir zaman değerlendirmeye almadık ve gelecekte de asla almayacağız” taahüdünü de tekrar etti.
“Türkiye, ABD’nin hedef aldığı tek ülke değil”
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, makalesinde ABD’nin siyasi nedenlerle yaptırım uyguladığı tek ülkenin Türkiye olmadığına da dikkati çekti.
ABD yönetiminin, Avrupa Birliği (AB), Rusya ve Çin gibi ticaret partnerlerini tek taraflı tarifelerle hedef almasının uluslararası ticaret, iş birliği ve istikrarın, devletler arasında daha güçlü ittifaklar kurularak korunması gerektiğini kanıtladığına vurgu yapan Albayrak, makalesinde şu değerlendirmelere de yer verdi:
“Dünya karmaşık sınamalarla yüzleşiyor. Washington’ın uluslararası ekonomiye ve ticarete yönelik tehditleri, bu sınamaların ciddi bir alt kümesi. Tek taraflı yaptırımlar, ticaret savaşlarının kışkırtılması ve ekonomik silahların rastgele kullanımı, bir başka küresel krize yol açabilir. Bu önemli kavşakta, dünya genelindeki gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, potansiyel krizlerin ve finansal saldırıların üstesinden gelebilmek için güçlü ve kurumsallaşmış işbirliğine ihtiyaç duyuyor. Türk ekonomisine yönelik saldırı, ekonomik gücün siyasi bir silah olarak şuursuzca kullanılmasının nasıl ciddi küresel risklere yol açabileceğinin bir örneği olarak ele alınmalı. Şimdi, diğer ülkeler Türkiye ile birlikte hareket ederek gelecekteki yapay krizlere karşı ortak bir strateji geliştirmeye katkı sağlayabilir.”
“Türkiye ve AB arasındaki iş birliği ve birlik ruhu canlandı”
Bakan Albayrak, Türk hükümetinin, ABD tarafından yaratılan suni kriz süresince uluslararası ekonominin geleceği için ümit verici fırsatlar bulmaktan memnuniyet duyduğunun altını çizdiği makalesine şöyle devam etti:
“Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dahil olmak üzere Avrupalı dostlarımız, Washington’ın yaklaşımının tehlikeli ve yanlış olduğunu açıkça ortaya koyan açıklamalar yaptı. Türkiye ve AB arasındaki iş birliği ve dayanışma ruhu, her iki tarafın siyasi ve ekonomik refahı için öneminin kanıtlanmasıyla yeniden canlandı.”
Türkiye’nin son 60 yıldan uzun süredir Batı ülkelerine yönelik ciddi tehditlerle mücadelede ön önde yer aldığına dikkati çeken Albayrak, bunu son dönemde el-Kaide ve DEAŞ terör örgütlerine karşı verilen mücadeleyle örneklendirirken, “Bu dönemde, Türkiye Suriye’deki acımasız rejimden kaçan milyonlarca mültecinin umudu ve savaşı Batı’ya doğru genişletmek isteyen terör örgütlerinin hedefi oldu. Türkiye, dünyanın en istikrarsız bölgelerinden birinde bir istikrar adası haline geldi” diye yazdı.
Trump yönetiminin, Türkiye’deki barış ve istikrarı hedef alan teröristlerle güçlü bağları bulunan bir Amerikan vatandaşına yönelik süren dava sürecinin, yaptırımlar için mazeret olarak kullandığına işaret eden Albayrak, “Washington’ın ekonomik silahlarını arsızca kullanması dünya genelindeki birçok ülke ve yatırımcı için bir uyarı alarmı oldu. Bu saldırı, sadece Türkiye ile ABD arasındaki ittifakın geleceği için değil küresel piyasalar içinde riskli olarak değerlendirildi” tespitinde bulundu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ya ne kadar komik. neden mi ? bu abd nin usd sinden menun herkes. paralarının değerlernmesinden kazanmakdan çok da menun kodamanlar. zarar gören gelişmemeiş ülkeler. arjantın, orta doğuda gariban ulkeler, rusya,guney afrika. toplasan dunya ulkelerinden 15 tanesi zarar gordu. en buguk zararı afrıka,venezuella,turkiye,arjantın gordu. milletin usd ile derdi yok ki ? almışsın 500 mılyar usd borç savurmuşsun betona,kuma,yola geri donuşu olmayan yerlere. yaptığın ahrcamalar 1 usd ve iş sahası olarak sana donmemiş. borç ödemeye gelincede kasa boş diyorsun. inanılmaz komedi yaklaşımlar. ingiliz para babalarına sor rahatsızmı usd den ? git sor abdli dev yatırımcılara. attım iphnone, microsoft usd ile çalışıyor .. yok TL de bakalım ne dicekler sana... ne yaptırımın var senın ? millet global krizdeken tehet mehet derdiniz , yunan battı derdiniz. olan bize oldu gene
Siyasi komedi de bügün....
APPLE CEP TELEFON/TABLETLERİNİN BÜYÜK BİR KISMI ÇİN'DE UCUZ İŞÇİLİK NEDENİ İLE BİR MİLYONDAN FAZLA ÇİNLİ İŞÇİ ÇALIŞTIRILARAK ÇİN'DE MONTAJLANIYOR BİR KISMI DA ÇOK DÜŞÜK KURUMLAR VERGİSİ ANLAŞMASI NEDENİ İLE İRLANDA'DA MONTAJLANIP %2,5 KURUMLAR VERGİSİ ÖDENİYOR ÜLKEMİZDE ÜCRETLER ÇİNE GORE ÇOK YÜKSEK KURUMLAR VERGİSİ ORANI DA İRLANDA'YA GORE ÇOK YÜKSEK BU NEDENLERLE TEKNOLOJİ ÜRETEN TABANCI ŞİRKETLER ÜLKEMİZDE YENİ YATIRIM YAPMAK İSTEMİYOR OLABİLİRLER ÇİN SADECE ABD'YE 2017 DE MİLYAR DOLARDAN FAZLA AKILLI TELEFON SATMIŞ BİZ KAÇ MİLYAR DOLARLIK TELEFON İHRAÇ ETTİK? KAÇ MİLYAR DOLARLIK ÇİN'DEN AKILLI TELEFON İTHAL ETİK ?
ABD ÜLKESİNDE YATIRIM YAPMAYAN ŞİRKETLERE YAPTIRIM UYGULUYOR BİZDE İSE ÜLKEMİZDE YATIRIM YAPMAYAN SAMSUNG GİBİ ŞİRKETLERİN ÜRÜNLERİNİ ÖVEREK SATIŞLARINI ARTTIRMASINI SAĞLANIYOR ÜLKEMİZDE ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN SATIŞI ENGELLENMİŞ OLUNUYOR
AKP SECİLMEMİŞDİRTAMAMEN TEORİK OLARAK YÖNETİME GETİRİLMİŞ DİR..EKONOMİ VE FİNANSAL DARBEYİ DİNİ KONULARA BAĞLAMIŞ VE SUNİ DİN SAVAŞLARI BAŞLATMIŞLARDIR..KİM BUNLAR?İSRAİL OLAMAZ..ABD HİÇ OLAMAZ BUKADAR APTAL DEĞİL.SİZCE KİMLER?
SİZLERE SADECE ŞUNU YORUMLAYAYIM..BU ÜLKENİN ÜZERİNE OYANAN OYUNU NASIL ANLATILIR DİYE FAZLA DÜŞÜNMEYİN...
IQsu düşük insan ancak bukadar dar çerçeveden düşünür her taraf imam hatip. Zamanın Dar bakışılıları Bir gün sizde tarih çöplüğüne gidiceksiniz
BU ÜLKEDE 2005 YILINDA EKONOMİK DARBE OLUYOR..NİTEKİM Kİ BU DALGA İSE 1977 YILINDAN 2005 YILINA KADAR Kİ SÜREC BAZ ALINDIĞINDA 1998 ARA GECİŞ DÖNEMİ...VE 2013 YILINDA İSE FİNANSAL DARBE İLE SONLANDIRMAYA ÇALIŞILIYOR........SİZCE BU OPERASYON SONUÇMUDUR YOKSA PLANLI MI?PLANLI İSE KİMLER?
ABD’nin siyasi nedenlerle yaptırım uyguladığı tek ülkenin Türkiye AMERİKA HERKESE HAVLIYOR AMA NEDENSE ISIRIĞINI SADEC E BIZ HİSSEDİYORUZ. ÇÜNKÜ EKONOMİ ÇOK KÖTÜ DURUMDA ZATEN DAHA DA KÖTÜYE GİDECEK DİYE 18 AY ÖNCEDEN ERKEN SEÇİM KARARI ALINMADI MI?
Beceriksizliğinizi ABD ve diğer sözde yabancı güçlere mal etmekten başka bir icraatta bulunamayan Türk ekonomi yönetiminin söylemleri artık piyasada etkisiz hale geldi.
ekonomi ve tiçaret baz alındığında milli menfaatler için siyasi karar alıyor yani sizlerin yapmadığını yapıyor
ABD HAYDUTLUGUNA TEK BAŞIMIZA KARŞI KOYMAK İMKANSIZ OLDUGUNU DÜNYA BİLMELİ DÜNYAY UYARI OLARAK BU AÇIKLAMA GEÇ KALMIŞ AMA YERİNDE.
Yani yapay krizmiş abd yüzünden olmuş. Yalanın biri bitiyor biri başlıyor
Kendi beceriksiliklerini yamayacak birer hep bulunur. Önemli olan milletin bunu görmesi bunu makarna beyinliler nerede Düşünecek
Aynen öyle kardeş hatta bu yalanlara inanan o kadar çok salak varki...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:04)