E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAlan Yatırım’dan analiz : Petrol fiyatları yükselişte---

Alan Yatırım’dan analiz : Petrol fiyatları yükselişte

Alan Yatırım’dan analiz : Petrol fiyatları yükselişte
27 Eylül 2017 - 11:56 borsaningundemi.com

Jeopolitik riskler ve uluslararası ilişkiler, Brent’in pozitif fiyatlamasında etkili…

Dünya petrol üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını elinde bulunduran ve geçen yıl uzun bir süre sonra üretim kısıntısı kararı alan OPEC, en son toplantısında Rusya ile beraber arz kısıntısı ile ilgili bir değişiklik olmayacağını belirtmişti, Amerika’daki üretim göstergesi olan petrol kuyu sayılarındaki 1 aylık düşüşün devam etmesi ve Harvey Kasırgasının etkileri ile Brent, 55 doların üstünde seyretmekdir. Kuzey Kore kaynaklı Güney Çin denizindeki jeopolitik gerginlikler ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimin referandum kararı akabinde Türkiye’nin IKB’nin petrol ihracını engellemek için vanaları kapatabileceği, Orta Doğu’daki hali hazırda ki tansiyonu daha da yükselterek Brent’e yukarı yönlü bir momentum sağlamıştır. Piyasa araştırmalarına OPEC kaynaklı bu arz kısıntıları, arz fazlası endişesi yerine kendini arz kıtlığı endişelerine bırakabileceği hatta bu sıkılaşma riski kendini 2018’den daha önce olabileceği de öngörülmektedir. Kısa vadeli görünüm böyle olsa da öte yandan son dönemde alternatif enerji kaynaklarının ağırlık basması, ülkelerin uzun vadeli petrol yatırım ve geliştirme yatırımların da azaltıma gidilmesi, Almanya’daki Çevreci Enerjiyi destekleyen Yeşiller Partisi ile koalisyon kurulabileceği ve Kaliforniya’da fazla emisyon yaratan şirketlere ceza kesilmesi gibi politik yaptırımlar gelebileceği beklentileri orta ve uzun vadede Brent’i aşağı yönlü baskılayan faktörler olarak göz önünde tutulabilir. Mevcut yukarı ve aşağı yönlü faktörler ile beraber Brent 2017 yılının başından beri en yüksek seviyelerini görmektedir. Teknik anlamda 1 ve 2 yıllık ortalamasını aşarak 65 dolar seviyesine yaklaşmaktadır.

Petrol’ün uzun vadeli genel görünümü…

Petrol, enerji talebine alternatif çözüm olarak endüstri devriminden günümüze ulaşım, üretim gibi pek çok sektöre hitap etmektedir. Piyasa araştırmalarına göre 2000’in başından beri petrol piyasa enerji talebinin yaklaşık yüzde 40’ını karşılamaktadır. Ancak fosil yakıtların yarattığı çevresel zararlar, dikkatleri geri dönüşünebilir enerji kaynakları, elektrikli araçlar gibi inovatif değişimlere çevirmiştir. Piyasa beklentileri önümüzdeki 20-30 yılda yüzde 40’lık payın yüzde 30’lara düşmesini ve buna göre Brent fiyatlarınında uzun vadeli fiyatların yatay yada bu teknolojik ilerlemenin momentumuna göre aşağı yönlü olmasını beklemektedir. Bu senaryo OECD ülkeleri için kötü görünsede en büyük tüketici konumunda olan Amerika’nın kaya gazı teknolojisini bularak iç piyasasına hitaben ucuz ve hızlı üretim gerçekleştirmesi, bu üllkeler için kısa vadede en önemli ve kötü senaryo olmaktadır. Kaya petrolü üreticileri kısa sürede kuyu miktarını ve petrol arzını arttırıp tekrardan fiyatları aşağı yönlü baskılıyabilir.

“Taşdevri taşlar bittiği için bitmedi. Petrol devri de dünyada petrol kalmadığı için bitmeyecek.” Suudi Arabistan Eski Petrol Bakanı Şeyh Yamani

Genel olarak bakıldığın da arz kısıntısı ve jeopolitik gerginlikler yaşansa da uzun vadede teknolojik inovasyonlar ve altenatif efektif enerji kaynakları, fosil yakıt devrini kapatağı gibi dünyanın en büyük Petrol üreticilerinden Suudi Arabistan’nın güneş enejisi, rüzgar türbinleri gibi alternatif enerjilere yatırım yapması ve Aramco’nun CEO’sunun Suudi Arabistan’ı güneş enerjisi ülkesi olmasını hedeflediğini belirtmesi, halihazırda ileri yönelik bu yöndeki beklentileri güçlendirici faktörler olarak göz önünde tutmaktadır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Realist27 Eylül 2017 13:46

    Durmak yok Zamlara devam.Dünyanın en pahalı akaryakıtı bizde.Yüksek mazot fiyatı ile çiftçilerin işi daha da zor.