E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiAlan Menkul’den Akbank raporu---

Alan Menkul’den Akbank raporu

Alan Menkul’den Akbank raporu
30 Temmuz 2015 - 10:26 borsaningundemi.com

Araştırma ekibi dev bankayı analiz masasına yatırdı: Akbank'ın varlık kalitesi oldukça güçlü görünüyor.

Borsa dünyasının genç ama usta ismi Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut ve araştırma ekibi çarpıcı bir “Akbank Raporu”na imza attı. “Akbank'ın varlık kalitesi oldukça güçlü görünüyor” denilen raporda, bankanın aktif büyüklüğü, 2015 yıl sonu kredilerdeki büyüme tahminleri ve riskler yer aldı. '"Neden Akbank?" sorusuna da yanıt verilen ve geniş bir grafik anlatımıyla da desteklenen Akbank raporu özetle şöyle:  

“Akbank’ın aktif büyüklüğü 2015 yılının birinci çeyreğinde kredilerdeki ve mevduatlardaki büyümenin etkisiyle %17’lik artış sergileyerek 233.7 milyar TL seviyesine ulaşmıştır. Bankanın kredi hacminin yıllık bazda %19 genişleyerek 141.25 milyar TL seviyesine ulaşması, kredilerdeki artışın aktif büyüklükteki artışa etkisini göstermektedir. Bankanın birinci çeyrekte kullandırdığı kredilerin TL ve FX cinsinden dağılımına baktığımızda, TL krediler, kurumsal krediler ve KOBİ kredilerindeki artış sayesinde yıllık bazda %13 artarak 86.36 milyar seviyesine ulaşmıştır. Aynı dönemde FX krediler ise; yıllık bazda %30 artış sergileyerek 54.73 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

Bankanın takipteki kredilerine baktığımızda, takipteki kredilerin toplam krediler içindeki payının birinci çeyrekte tüketici kredilerinden kaynaklı olarak yıllık bazda %1.52 seviyesinden %1.71 seviyesine çıktığı görülmekle birlikte, bankanın takipteki kredilerinin toplam kredilerine oranı yine de sektör ortalaması olan %2.8 seviyesinin altında seyretmektedir. Nitekim, Akbank’ın 248.5 milyon TL’lik takipteki kredi alacağını factoring işlemleri vasıtasıyla tahsil etmesi, takipteki kredilerinin toplam krediler içindeki payının düşmesinde etkili olmuştur. Bankanın risk maliyeti birinci çeyrekte 0.85 olarak gerçekleşti. Takipteki krediler faktoring işlemleri vasıtasıyla tahsil edilmeseydi bu oran 0.96 olarak gerçekleşecekti. Ayrıca bankanın takipteki kredilerini karşılama oranı ise aynı dönemde %100 seviyesinden %93.71 seviyesine düştü. Öte yandan, genel karşılıklarda yasal düzenlemelerin ve TL’deki değer kayıplarının etkisiyle artış görülmüştür.

2015 yılsonu tahminlerimizde, bankanın kullandırdığı TL kredilerde %15, FX kredilerde ise, %22’lik bir artış öngörüyoruz. FX kredilerdeki %22’lik büyümede döviz kurlarındaki oynaklığın etkili olacağını düşünmekle birlikte, TL kredilerdeki %15’lik büyüme tahminimiz için özellikle geçen yılın kredi büyüme oranını baz aldık. Bununla birlikte, yıl sonunda bankanın takipteki kredilerinin toplam krediler içindeki payının %1.9 seviyesinde olacağını tahmin ediyoruz. Dolayısıyla, yılsonunda bankanın kredi hacminin %17.6’lık bir artış sergileyeceğini düşünmekteyiz. Ayrıca, bankanın risk maliyetinin de yılsonunda %1.81 seviyesine ulaşarak, bankanın yatırımcı sunumunda belirttiği seviyenin de üzerinde olacağını öngörüyoruz.

Birinci çeyrekte Akbank’ın mevduatları da %18’lik bir artış göstererek 129.5 milyar TL seviyesine ulaştı. Mevduatların dağılımına baktığımızda, toplam mevduatlar içinde %49’luk paya sahip olan TL mevduatlar birinci çeyrekte yıllık bazda %21 artış göstermiştir. Aynı dönemde FX mevduatlardaki artış da TL cinsinden yıllık bazda %13 olarak gerçekleşmiştir. Buna bağlı olarak, kredilerin mevduatlara oranı 1.56 puanlık artış ile %109.4 seviyesine ulaşmıştır. Modelimize göre, yılsonunda Akbank’ın mevduatlarında, bankanın tahminlerine paralel şekilde %17’lik bir artış öngörüyoruz. Yılsonunda kredilerin mevduatlara oranının ise %112 seviyesinde olacağını tahmin etmekteyiz.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)