E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisAlacak tahsilini yatırımcıya açacak---

Alacak tahsilini yatırımcıya açacak

Alacak tahsilini yatırımcıya açacak
02 Haziran 2011 - 08:36 borsaningundemi.com

Standard Ünlü Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdürü Attila Köksal, Borsagundem'e konuştu

ELİF BATU YENER - BORSAGUNDEM
Türkiye sermaye piyasalarında kurumsal finansman alanında en önemli kurumlardan biri olan Standard Ünlü, önümüzdeki dönemde bir yeniliğe daha imza atmaya hazırlanıyor. Standard Varlık Yönetimi A.Ş., geçmişte oldukça popüler bir ürün olan Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) çıkarmaya hazırlanıyor. Standard Ünlü bu yeni ürünün yanı sıra Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) KOBİ’lerin halka arzı için planladığı şemsiye modelinin ise ilk uygulayıcısı olmaya hazırlanıyor. Kurumsal Finansman alanında sektörde açık ara lider olduklarını belirten Standard Ünlü Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdürü Attila Köksal, “VDMK ihracı Varlık Yöhnetim Şirketi aracılığı ile olacak. Standard Varlmık’ın alacağı 100 liralık portföyün belli bir miktarını yatırımcılara da açacağız” dedi.SPK’nın KOBİ’leri halka açmak için düşündüğü şemsiye modelini enerji sektörü için uygulayacaklarını vurgulayan Köksal, “Bu model ile ilgili olarak şirketlerle görüşüyoruz” dedi. 
·Bu yıl kurumsal finansman alanında ne tür çalışmalar planladınız?
Kurumsal finansman alanında açık ara bir liderliğimiz var. Türkiye’de bugüne kadar satın alma ve birleşme işlerinde en çok aracılık işlemini biz yaptık, 65-70 tane projeye imza attık.  Geçen yıl 11 işlem gerçekleştirdik. Bu yıl da benzer bir durum olabilir. Geçen yıl sayısal olarak işlem rekorunu kırdık ama 2009’daki hacim rekorunu kıramadık. Bizim işlerimiz 50 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında değişiyor. 50 milyon doların altı küçük kalıyor ve genellikle 100-300 milyon dolarlık işleme imza atıyoruz. Son olarak yurtdışında kurumsal yatırımcılarla aracılık yapan bölümü geliştirdik. Hisse senedi alım-satımındaki müşterilerimizin yüzde 99’u kurumsal yabancı ağırlıklıdır. Hedge, özel fonlar gibi. Bu ekiple birlikte yeni halka arzlar ve borsadan plasmanlarda da hızlandık. 2010’da yabancılara blok hisse satışında açık ara lider olduk. Yaklaşık 1.7 milyar Dolar tutarında satış yaptık yabancılara özel emirlerle. Bu yıl da şu ana kadar 500 milyon dolar civarında blok satışa aracılık etmiş durumdayız.
-Üzerinde çalıştığınız yeni bir ürün var mı?
Standard Varlık Yönetimi şirketimiz üzerinden yeni bir ürün çıkaracağız. Alacak tahsili konusunda uzman bu şirket kanalı ile VDMK çıkarmaya hazırlanıyoruz. VDMK eskiden çok popüler bir üründü. Çalışmalarını başlattık. Alacak tahsili ayrı bir odak işi ve bankalara göre daha iyi koşullarda tahsilat imkanımız var. Bu şirketin portföyünü VDMK ile yatırımcılara açacağız. Diyelim ki 100 liralık bir portföy alacağız, bunun 40-50 lirasını biz, gerisini de yatırımcılar koyacak. Bunu bireysel ya da kurumsal tüm yatırımcılar alabilir.
·Yeni halka arz modelleri konusunda ne düşünüyorsunuz?
Şu andaki halka arz modelleri 2023’deki hedef için yeterli değil açıkçası. Burada niceliğe değil niteliğe de bakmak gerekiyor. Türkiye’nin 500 büyük şirketinin 400’ünü halka açabilirsek bu başarı sayılabilir. Ayrıca yeni halka arzların yanı sıra halka açıklık oranları da yükselmeli. Bir de KOBİ’ler için planlanan şemsiye modeli zor bir model. Ama doğru planlama yapılırsa başarılı olma ihtimali de yüksek. Örneğin biz bu modeli enerji sektörü için uygulayacağız. Üretimi ve sermayesi düşük 10 tane enerji şirketini biraraya getirip halka açacağız. Burada, kim nasıl pay alacak, kim yönetecek vb. konuların çok iyi planlanması gerekiyor. Bu model ile ilgili olarak şirketlerle görüşüyoruz.
·Borsada son dönemdeki yabancı satışlarının nedeni nedir sizce?
Bu normal bir durum. Ayrıca konjonktürel bir tarafı da var. Türkiye bir seçime gidiyor ve cari açık gibi büyük bir sorunu var. Global konjonktür de etkiliyor tabi. Yabancı 1-1.5 mily ar dolarlık satış yaptı. Aslında yerliler daha çok satış yaptı. Geçen yıl bizim blok dediğimiz satışlar genellikle yerliler tarafından yapıldı. Yerli sattı yabancılar aldı. Dolayısıyla “Yabancı çok sattı, Türkiye’den çıkıyor” demek doğru değil. Satıp nereye gidecek. Türkiye gibi gelecek vadeden çok fazla ülke yok. Belki bazıları “ne olur ne olmaz seçim öncesi çıkayım” diye düşünüyor olabilir. Bir sigorta yapmak isteyen olabilir. Ama alarme olacak bir durum yok. Satış var, bu da normal. 
·Yılsonu endeks beklentiniz nedir?
Bunu söylemek doğru değil. Konjonktüre bağlı bu. Şu söylenebilir; yatırımcı Türkiye’nin büyümesine oyna. Ayda gelirine göre 100 lira bile olabilir bu portföyüne hisse senedi kat. Dalgalanabilir piyasalar ama bu da doğal. Ama yarın çıkacak diyemem. Düşebilir, seçim sonrasında da düşebilir. Ama şu söylenebilir; orta vadede şu şirketler avantajlı, kazandırabilir. Her yılbaşında bize endeksin yılsonunda ne olacağı sorulur: Siz bana yıl içinde nelerin olacağını söyleyin ben de yılsonu tahminimi söyleyeyim. Yılsonunda ne olacağı hiç önemli değil. Diyelim ki endeks yılsonunda 11.000 oldu ya da 75.000. Nedir bunun anlamı? Yani yılsonunda yatırımcı satıp çıkacak mı? Yatırımcıya bu piyasanın uzun vadeli olduğunu, portföyünü sürekli geliştirmesi gerektiğini anlatmalıyız. Önemli olan hep bir portföyünün olması. Yılbaşında tüm parite tahminlerini önüme koydum. 1 diyen vardı, 1.10, 1.15 hatta 1’in altına gerileyecek diyen vardı. Kimse 1.30’un üzerine çıkar demedi. Ne oldu 1.50’lere geliyoruz. Böyle nokta tahminlerde bulunmak dolayısıyla doğru değil.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)