E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAktivist yatırımcılardan Buffett’ı kovma planı---

Aktivist yatırımcılardan Buffett’ı kovma planı

Aktivist yatırımcılardan Buffett’ı kovma planı
27 Nisan 2022 - 11:26 borsaningundemi.com

Berkshire Hathaway’in yıllık hissedarlar toplantısı çarpıcı bir hissedar teklifine sahne olacak. CEO’luk ve başkanlık görevini ayırmayı öneren aktivist yatırımcılar bu teklif üzerinden Buffett’ı kovmayı planlıyor


BORSAGUNDEM.COM
– DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu hafta sonu efsane yatırımcı Warren Buffett yatırım şirketi Berkshire Hathaway’in ünlü yıllık hissedarlar toplantısını gerçekleştirecek. Toplantıya on binlerce yatırımcının canlı olarak, milyonlarca yatırımcınınsa internet üzerinden katılması bekleniyor.

Amerikan kapitalizminin en önemli şirketlerinden birisi olan Berkshire söz konusu toplantı içerisinde tartışmalı hissedar teklifleri ile de karşı karşıya olacak. Ancak bu toplantıdaki en dikkat çeken hissedar teklifi şüphesiz CEO ve yönetim kurulu başkanlığı görevini aynı kişinin yapmamasını öneren teklif olacak. Zira bu önerinin kabul edilmesi aktif bir şekilde Warren Buffett’ın şirketten kovulması anlamına geliyor.

Söz konusu teklifi getiren hissedarlar birliği olan Ulusal Hukuk ve Politika Merkezi aktivist bir organizasyon olarak öne çıkıyor. Hissedar organizasyonu söz konusu teklifi desteklemek için denge denetleme mekanizmalarını gerekçe gösteriyor. Öneride yönetim kurulunun asıl görevinin CEO’yu denetlemek olduğu ve yönetim kurulu başkanının kendi kendini yönetemeyeceği argümanı savunuluyor. Hissedarlara göre yönetim kurulu başkanının bağımsız olması gerekiyor ve bir başkanın aynı zamanda CEO olması şirketin “yönetişim yapısını zayıflatıyor.”

Marketwatch yazarı Lawrence A. Cunningham’a göre bu argüman yaygın bir biçimde kullanılan yüzeysel ve basmakalıp bir görüşü temsil ediyor. Zira ideal personel düzenlemeleri bu düzenlemeleri kapsayan kişiliklere göre değişiklik gösterir. Borsa yazarı söz konusu düşüncesine örnek olarak yönetimdeki yolsuzluklarıyla bilinen Enron şirketinin yönetimde işlevlere göre bölünmüş bir yapısı olduğunu hatırlatıyor. Buna karşın hissedarlarının birçoğunu milyoner yapan Berkshire’da ise yönetim işlevleri birleştiriliyor. Cunningham günümüzde her şirket geçerli olabilecek bir yönetim anlayışının bulunmadığını söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Berkshire yönetim kurulu teklifine yönelik cevabı ise oldukça net. Yönetim kurulu Buffett’ın CEO’luk görevini yürüttüğü sürece yönetim kurulu başkanlığını da yürütmesini istiyor. Berkshire yönetimi Buffett’ın CEO’luk görevini bırakması halinde CEO ve yönetim kurulu başkanlığı görevini ayırmayı planladıklarını da belirtiyor.

Ancak Cunningham’a göre konunun daha fazla tartışılması gerekiyor.

Borsa yazarı Berkshire yönetimi ile ilişkin, “Berkshire gibi ikonik liderlere ve benzersiz kültürlere sahip şirketlerde, şirketin yüzü ve sesi olmak için tek bir kişinin bulunması faydalı olabilir. Örneğin, Buffett, özellikle satın alımlar söz konusu olduğunda, rakiplerinden farklı hareket etmesiyle ünlüdür. Diğer şirketlerle karşılaştırıldığında, Berkshire satın alma fırsatlarında genellikle saatler içinde hızlı bir şekilde hareket eder ve pazarlık etmek yerine en iyi ve en son fiyatını önceden sunar. Şirket yetersiz miktarda durum tespiti yapar ve bunun karşılığında satın alım sonrasında özerklik ve kalıcılık vaat eder. Bu süreç tartışmasız en iyi şekilde Buffett tek başına lider olduğu zaman çalışır. Yani Buffett’ın her iki pozisyonda da kalması kârlı bir durumdur” açıklamasında bulundu.

"Berkshire gibi ikonik liderlere ve benzersiz kültürlere sahip şirketlerde, şirketin yüzü ve sesi olmak için tek bir kişinin bulunması faydalı olabilir."

Eleştirmenlerse liderlik görevlerinin bölünmesi sayesinde doksanlı yaşlarında olan Buffett’ın yerine gelecek kişi için sağlıklı bir geçiş süreci sağlanabileceğini savunabilir. Zira Buffett’ın iki pozisyondan da ayrılmasını beklemek yerine, önce bir görevden ayrılmasını sağlayıp daha sonraki süreçte diğer göreve yeni bir isim getirmek daha verimli olabilir. Berkshire’ın servetini Buffett sonrasında da sürdürebilmek için kurumsal taahhütlerin yeni yöneticilere aktarılması gerekecek. Cunningham’a göre bu tür bir argüman her ne kadar yönetim kurulundan destek görmese de muhtemelen ilk teklifteki basmakalıp önerilere göre çok daha şirketin hassasiyetlerine uygunluk gösteriyor.

Borsa yazarı hissedar tekliflerinin her şirket için geçerli olan prensipler üzerinden yapılmasının yanlış olduğunun altını çizdi: 

“Hissedar teklifleri tek tip şekil aldığında, değerleri de aşınır. Hissedarların oyları anlamsız ritüeller haline gelir. Kabul edilmek şöyle dursun, daha fazla görmezden gelinir. Aktivist yatırımcılar bu kötü alışkanlıkta ısrar ederlerse, hissedar demokrasisinin harika bir aracını terk edecekler. Bu eşsiz aracı Amerikan şirketlerinin geri kalanı ve hissedarları için kullanılamaz hale getirecekler.

Buffett’ın efsanesi sona mı erecek?

 

Buffett’tan 4 milyar dolarlık teknoloji yatırımı

 

Buffett 68 trilyon dolarlık çevre örgütünün hedefinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Emiol27 Nisan 2022 12:22

    Arkadaşlar borsayı oynamayın dusmemese bile geceden düşürüp kapaniş en ez 40 cent côbe atıyorlar en büyük labartur RT 60 telede 14 de indi yok teknoloji diziniz k meykul eyer zaradaysa kapatın kısacası almayın satmayin sazan avcıları güven kalmadı borsaya