E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Aktif fon yönetimi savunucuları, tecrübeli fon yöneticilerinin kriz dönemlerinde endeks fonlarından daha iyi performans göstermesi gerektiğini söylüyor. Ancak son göstergeler bunun pek doğru olmadığını işaret etti.
Morningstar tarafından yapılan araştırma, yaklaşık 3.000 aktif fonun sadece %40’ının, Haziran ayına kadar olan 12 ay boyunca pasif fonlardan daha iyi performans gösterdiğini buldu. Bu başarı oranı, piyasaların çok daha az değişken olduğu 2021'in tamamında kaydedilen %47'den daha kötü bir oran.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) yüksek enflasyon sebebiyle bu yılın başından itibaren sıkı para politikasına geçmesi borsalarda sert düşüşlere sebep oldu. Ancak Barron’s’un haberine göre söz konusu durum aktif fon yöneticileri için bir bahane değil.
Aktif fon yönetimi şirketleri çalkantılı dönemlerde hisse alıp satma veya uygun zaman gelene dek nakit tutma yeteneğine sahip yöneticileri olduğu gerekçesiyle kriz dönemlerinde daha iyi performans göstereceklerini savunuyor. Morningstar verileri ise bu üstün performansın her zaman gerçekleşmediğini gösterdi.
Eleştirilerin merkezinde ise ABD’deki büyük sermayeli fonlar yer alıyor. Araştırmaya göre büyük sermayeli fonların sadece %39'u pasif fonları geride bırakabiliyor. Orta büyüklükte ve düşük büyüklükte aktif fonların başarı oranları ise sırasıyla %48 ve %50.
Morningstar'ın Pasif Stratejiler Araştırma Direktörü Bryan Armour, “Aktif fonların likit olmayan bir piyasa olduğunda en iyisini yaptığını görüyoruz. Küçük ve orta ölçekli piyasalardaki sözde bilgi asimetrisi (herkesin aynı anda neler olup bittiğini öğrenmediği gerçeği) bilgileri ve sezgisi yüksek yöneticiler için başka türlü var olmayacak bir fırsat yaratır” dedi.
Apple, Microsoft, Alphabet gibi daha likit ve büyüme odaklı teknoloji şirketleri büyük sermayeli fonlarda daha fazla ağırlık bulunuyor. Ancak söz konusu şirketlere ilişkin bilgilere de yaygın bir şekilde ulaşılabiliyor. Analistlerin büyük çoğunluğu bu şirketlerin finansal durumu ve geleceği hakkında fikir bildiriyor.
Büyük sermayeli aktif fonların yanı sıra, ABD dışı hisse senedi aktif fonları da geçen yıl zayıf bir performans gösterdi ve ortalama pasif emsallerinden sadece %23 daha iyi performans gösterdi. Bu başarı oranı, 2021 yılında bildirilen %37'nin oldukça altında.
Bir yıllık bir zaman ufku, kapsamlı sonuçlar çıkarmak için adil olmasa da aktif fonlar Haziran ayında sona eren on yıllık süre boyunca da daha iyi sonuç vermedi. Morningstar'ın yılda iki kez gerçekleştirdiği analiz, on yıllık zaman diliminde aktif fonların sadece% 25'inin pasif rakiplerinin ortalamasını geçtiği sonucuna ulaştı. Genel olarak piyasayı veya piyasaların bir bölümünü izleyen pasif fonlarsa aynı dönemde daha iyi bir getiri sağladı.
Armour, "Aktif fonların, özellikle ABD'deki büyük sermayeli şirketlerde, daha yüksek ücretleri telafi edebilecek alfayı bulması zor" dedi. Alfa veya üstün performans potansiyeli, aktif olarak yönetilen fonları satın almanın ana nedeni olarak gösterilir.
Dünyada 'süper' perşembe: Küresel merkez bankaları faiz artırdı
Fed haftasında hangi gelişen ülke para biriminin değeri düştü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
FONLARDA ANLIK FİYAT VE ALSAT BİSTTEKİ GİBİ GÖSÜKMEMESİ SATEN HAKKANİYETLİ DEĞİL AYRICA 1 YILLIK ÜCRETİN 1 YIL DOLMADAN YAPILAN SATIŞLARDA KEİSLMESİDE DOĞRU DEĞİL AYRICA ANLIKTEKNİK GRAİFKLERİ YOK AYRICA İSTEİDĞİNA N GÜN SATILAMIYOR KISACA FONLAR YATIRIMCIYA BU TRİPİ İLE HİÇ GÜVEN VERMİYOR SANIRIM.
biz banka hisseleri dönecek diye aldıkça düşüyor. alacak olanlar azar azar alsınlar. 3. çeyrek bilanço beklentisiyle ekimde tekrardan ralli yapacaklar. işbankası gene 15 milyar kar açıklayacak. faiz düşürdüler bankaların karları artacak.
Ne olursa olsun, banka hissedarlarını en az %55 zarar ile borsaya çivilemek olmadı. Bu çok ağır ve vahim bir durum.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:40)