E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriAksa'dan 3 milyar dolarlık yatırım---

Aksa'dan 3 milyar dolarlık yatırım

Aksa'dan 3 milyar dolarlık yatırım
10 Nisan 2012 - 14:27 borsaningundemi.com

Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cemil Kazancı, önümüzdeki dönemde 2.5-3 milyar dolarlık yatırım yapabileceklerini söyledi

Goldman Sachs International Bank, Garanti Bankası ve İş Bankası'nın katılımıyla oluşturulan konsorsiyum, Aksa Enerji'nin ana ortağı Kazancı Holdinge 400 milyon dolar tutarında finansman sağladı.
Goldman Sachs International Bank'ın 150 milyon dolar, Garanti Bankası ve İş Bankası'nın 125'er milyon dolar ile katıldığı kredinin vadesi, 3 yılı anapara geri ödemesiz olmak üzere 6 yıl olacak.
Kazancı Holdinge sağlanan söz konusu kredi, grubun, vadesi ağustos ayında dolacak olan 192 milyon Dolar tutarındaki köprü kredisinin geri ödenmesinde, grubun çeşitli finansman ihtiyaçlarının karşılanmasında ve yatırımlarının hayata geçirilmesinde kullanılacak.
Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cemil Kazancı, krediye ilişkin düzenlenen basın toplantısında, 2 bin 36 megavat kurulu güç ve aylık 1 milyar kilovat saat elektrik üretimi ile sektördeki ''en büyük'' serbest elektrik üreticisi olduklarını kaydetti.
2003 yılı sonunda doğalgaz dağıtım faaliyetlerinin başladığını hatırlatan Kazancı, 20 lisans bölgesinde 35 il ve ilçeleri ile birlikte 75 merkezde doğalgaz dağıtım faaliyetlerinin sürdüğünü, 1 milyonu aşan aboneye hizmet sunduklarını anlattı.
Kazancı, 2010'un ikinci yarısında devraldıkları Çoruh ve Fırat elektrik dağıtım bölgelerinde 1,8 milyon aboneye yıllık 5 milyar kilovat saat tüketimi karşılayacak elektrik dağıtımını yaptıklarını dile getirerek, ''Türkiye'de pazar lideri olduğumuz jeneratör üretim ve satışında çıtayı dünya pazarları seviyesine çektik. Çin'de kurduğumuz dünyanın en büyük jeneratör üretim kapasitesine sahip fabrika ve Amerika'da kurduğumuz yeni ortaklık ile yeni pazarlara açılma gayretlerimiz devam etmektedir'' diye konuştu.
Enerji üretiminde 2017 yılında 4 bin 500 megavat kurulu güç, aylık 2,1 milyar kilovat saat üretim hedefi kapsamında yakıt çeşitliliğini artırarak, su ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklara artan oranda eğilmeyi planladıklarını belirten Kazancı, şunları söyledi:
''Bu bağlamda Aksa Enerji, üzerinde çalışmakta olduğu çok sayıda yeni projeyi devreye almaya ve Türkiye'nin düşük karbon ekonomisine geçiş sürecine katkıda bulunmaya hazırlanmaktadır. Elektrik dağıtım bölgeleri özelleştirmelerinde yeni sürecin belirlenmesini bekliyoruz. Doğalgaz dağıtım ile ilgili tarife modelleri şekillendi. Bizim servis verdiğimiz 5 bölgede yeni tarife ile hizmete devam edeceğiz. Buradan yaratılacak ek katma değerle yatırımlarımıza yön vereceğiz. Jeneratör üretim ve satış ağımızı güçlendireceğiz.''
Kazancı, işbirliğine değinirken, Goldman Sachs ile 2011 yılı ortasından itibaren başlayan çalışmaların 240 milyon dolar karşılığı yüzde 13,30 Aksa Enerji ortaklığıyla sona erdiğini hatırlatarak, ''Ancak biz bu anlaşmaları, daha büyük bir iş hacminin ilk etabı olarak değerlendiriyoruz. Goldman Sachs, şirketimizin hazırlamış olduğu iş planına olan inancı ve yönetimimize karşı duyduğu güven ile oluşturduğu değerleme neticesinde 1,8 milyar dolar şirket değeri ile ortaklığa gitmeye karar vermiştir. Diğer taraftan Goldman Sachs, aynı zamanda 6 sene sonrasında hisseleri aynı değerden Kazancı Holdinge geri satma opsiyonu da almıştır'' diye konuştu.
-''Elektrik ithalatında ve ihracatında ciddi bir oyuncu olmak için çalışıyoruz''-
Soruları da yanıtlayan Kazancı, elektrik dağıtımda ilk ihalelerde 2 dağıtım bölgesi aldıklarını hatırlatarak, ''Daha sonra çok ciddi bir rekabet ortamı oluştu. Orada zaten film koptu. Bütün firmalar da bunun bedelini tek tek ödemeye başladı. Bundan ders alarak önümüzdeki dönemde herkesin daha dikkatli hareket edeceğine inanıyoruz'' dedi.
Kazancı, yaklaşık 1 yıldır Suriye'ye elektrik ihracatı yaptıklarını belirterek, ''Elektrik, su, insani yardım kapsamına alındı. Bizim ihracatımızın herhangi bir sekteye uğraması söz konusu değil. Haziran sonuna kadar sözleşmemiz devam ediyor. O zamana kadar elektrik vermeye devam edeceğiz'' dedi.
Irak'ta önümüzdeki günlerde bir ihale olacağını kaydeden Kazancı, Gürcistan'dan, Bulgaristan'dan elektrik aldıklarını, Yunanistan'a, Suriye'ye elektrik sattıklarını ve Irak'a satmak için çalıştıklarını ifade ederek, ''Bölgede elektrik ithalatında ve ihracatında ciddi bir oyuncu olmak için var gücümüzle çalışıyoruz'' diye konuştu.
Kazancı, hedeflenen 4 bin 500 megavatlık kurulu gücün yüzde 60'ının doğalgaz olmasını istediklerini ifade etti. Kazancı, ''Önümüzdeki dönemde 2,5-3 milyar dolarlık yatırım söz konusu'' dedi.
Bölgede enerji sıkıntıları yaşandığına işaret eden Kazancı, yaklaşık 10 yıl önce Irak'ta bir enerji santrali projeleri bulunduğunu, burada elektrik ürettiklerini, daha sonra bölgede yatırım yapmak için fırsat kolladıklarını dile getirerek, bölgelerdeki fırsatları değerlendirmeye devam edeceklerini bildirdi. Kazancı, kendi doğalgazlarını getirmeyi istediklerini ifade ederek, Rusya, Irak, Azerbaycan'da çalışmaları bulunduğunu, kendi dağıtım bölgelerinde, gazı kendileri temin etmek için mücadele verdiklerini söyledi.
-Kredinin kullanımı-
Aksa Enerji Mali İşler Direktörü (CFO) Cüneyt Uygun, kredinin nasıl kullanılacağına ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı:
''400 milyon dolarlık bir kredi sağlamış durumdayız. Bunun 192 milyon dolarını, Ağustos 2011'de köprü kredisi olarak almıştık. Ağustos ayında onun geri ödemesinde kullanacağız. Geri kalan 208 milyon doları da, 105 milyon doları Aksa Enerji'de kullanılacak, Aksa Enerji'nin yatırımlarında kullanılmak üzere öz kaynak katkısı olacak. Geriye kalan 95 milyon dolarlık kısmı da Kazancı'nın diğer şirketlerinde, jeneratör ve doğalgaz başta olmak üzere çeşitli yatırımlarında ve finansman geri ödemelerinde kullanılacak.''
Uygun, ''2017'ye kadarki iş planlarımızı önümüze koyduğumuz zaman, 400 milyon doların katkısıyla hem kısa vadeli borçlarımızı azaltmak hem de daha sonraki öz kaynak katkısıyla beraber yatırımlarımız devam ettirmeyi planlıyoruz'' dedi.
-''Goldman Sachs'ın Türkiye'ye bağlılığını gösteren bir anlaşma''-
Goldman Sachs International Ortağı ve Avrupa Yönetim Kurulu Üyesi Dalınç Arıburnu, yapılan işlemi, ''Goldman Sachs'ın Türkiye'ye bağlılığını gösteren bir anlaşma'' şeklinde tanımladı.
Şu anda Türkiye'nin yatırımcıların gözdesi olduğunu ve müşterilerinin taleplerinin en fazla Türkiye üzerine geldiğini belirten Arıburnu, ''Türkiye, dünya ekonomisinde parlayan yıldız. Türkiye, Goldman Sachs için önemli ve yatırım, büyüme hedefimiz olan bir ülke'' dedi.
Arıburnu, Kazancı Holdingin, şirketin inandığı bir grup olduğunu dile getirdi.
Soruları yanıtlarken, geçen 12 ayda Türkiye'nin önde gelen şirketleriyle büyük danışmanlık, hisse senedi ve tahvil satışı işlemler yaptıklarına değinen Arıburnu, ''Kazancı Grubu ve Aksa'ya çok büyük inancımız var. Biz bu birlikteliğe girerken Kazancı ile sadece 1 aylık bir anlaşma yapmadık, 6 yıllık bir anlaşma yaptık. Anlaşma süresince eminiz ki aramızdaki hem diyalog hem işbirliği artacaktır. Güvenimiz sonsuz. 2017 hedefine inanıyoruz. Biz bunu yapılmış bir işlem değil, tam tersine ilişkide bir başlangıç olarak görüyoruz. Çalışmalarımız tabii ki devam edecek'' diye konuştu.
-''Keşke teşvik yasasında bu sektöre de daha somut, bir şeyler olabilseydi''-
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ise 2005'te özel sektörün enerjideki payı yüzde 15'lerde iken, bugün itibariyle yüzde 35'leri bulduğunu kaydetti.
Yatırımların büyük çoğunluğunun özel sektörün kendi öz kaynakları ve Türkiye'deki bankaların sağladığı finansmanla gerçekleştiğini belirten Özen, ''Halen yatırım süreci devam eden projelere baktığımız zaman ve bizle paylaşılan özelleştirme takvimi gerçekleşirse, 2015'te özel sektör payının yüzde 70'lere kadar çıkabileceğini görebiliyoruz'' dedi.
Özen, sadece Türk bankalarının son 5 yılda sektöre sağladığı desteğin 25 milyar doları bulduğuna ve yabancı bankaların bilanço küçülttüğü, aktif küçülttüğü bir ortamda Türk bankalarının ''gaz kesmeden'' söz konusu yatırımları yaptığına işaret etti.
Garanti'nin 70'in üzerinde, 8 bin 500 megavat kapasiteye denk gelen elektrik üretim projesinin yanı sıra Kazancı Holdinge ait Fırat EDAŞ ve Çoruh EDAŞ dahil olmak üzere 6 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirilmesine, 6 milyar doların üzerinde katkıda bulunduklarını kaydeden Özen, sektöre yatırımcıların ve Türk bankalarının ilgisinin süreceğini söyledi ve ''Keşke teşvik yasasında bu sektöre de daha somut, net bir şeyler olabilseydi'' dedi.
Özen, soruları yanıtlarken, sürdürülebilir büyümeyi desteklemesi açısından teşvik paketinin önemine işaret ederek, enerjinin cari açıkla mücadelede önemli bir alan olduğu, sürdürülebilir büyüme için de cari açığın makul bir seviyeye çekilmesi gerektiğini belirtti.
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ise geçen yıl toplam portföylerinin yüzde 70'inden fazlasının ticari kredi olduğunu kaydederek, enerji yatırımlarına da öncelik verdiklerini, toplam yatırım büyüklüğü 18,5 milyar dolar olan 100'ün üzerinde projeye, 5 milyar doların üzerinde kaynak tahsis ettiklerini anlattı. AA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 33,72
En Yüksek: 34,08
En Düşük: 33,34
Değişim 1,32 %
FK: 7,96
PD / DD: 1,07
İşlem Hacmi 212.979.107
Toplam Adet: 6.310.237
Ağırlıklı Ort.: 33,71
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)