E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiAksa ve Yünsa sorusu---

Aksa ve Yünsa sorusu

Aksa ve Yünsa sorusu
19 Temmuz 2024 - 09:57 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

BÜYÜK ORTAK ZAMAN ZAMAN ALIYOR

SORU-Aksa hissesi size göre iki ayda nereye gelmiş olur?
Veyis Kahraman

CEVAP-Borsada bireysel yatırımcılar açısından riskli strateji kısa süreli hedeflerle işlem yapmaktır. Kısa süreli işlemlerde sık yapılan al sat’larla yatırımcılar kazançlarını artırmaya çalışırlar. Ancak bu yaklaşım tarzı yüksek komisyon giderlerine yol açtığı gibi piyasanın sürekli takibini gerektirir. Ayrıca kurumsal yatırımcılar ve profesyonellerle başa çıkabilmek için piyasayla alakalı bilgi düzeyinin yükseltilmesini şart. Tüm bunlar olsa dahi profesyonellerin sahip olduğu teknolojik imkan ve kabiliyetler nazara alındığında kısa sürede istikrarlı kazanç sağlama olasılığı bireysel yatırımcı açısından zor bir stratejidir. Bu nedenle uzun vadeli hedeflerle borsada yatırım yapılmasında yarar var.

Aksa, uzun vadede büyüyen yapısı ile yatırımcıların dikkatini çeken bir hisse. Aralık 2018’de en düşük 2,89 TL’ye kadar inerken şimdilerde 148,20 TL seviyelerinde işlem görüyor. Hissede geçen sürede arada düzeltmeler olsa da yükselen ivmede bir bozulma olmadı. Şüphesiz bunda gelir ve kârdaki büyümenin etkisi var. Bununla birlikte şirket geçtiğimiz yıl gelir ve kârını düşürdü. Son açıkladığı 2024 üç aylık mali dönemde de düşüş devam ediyor. Yatırımcısının ise bu noktada hisseye yönelik bir uzaklaşması söz konusu değil. Yaşanan gerilemeyi geçici bir süreç olarak değerlendiriyor olmalı ki ilgi sürüyor.

Şüphesiz bunda, yüzde 23,75 pay sahibi Emniyet Ticaret’in gerçekleştirdiği alımların etkisi bulunuyor. Söz konusu ortak son olarak 15 Mayıs günü 117,00-117,80 TL fiyat aralığında 40 bin lot hisse alımında bulundu. Hissenin son bir yıldaki değer artışı ise yüzde 92 seviyesinde bulunuyor.

UZUN VADEDE ÇIKIŞINI KORUYOR

SORU-Yünsa’da şu an alım yapılır mı?
Hakan Gökdemir

CEVAP-Yatırımcı bir hisseyi almadan önce stratejisini belirlemiş olması gerekir. Strateji, nasıl bir şirkete yatırım yapılacağı ile ilgilidir. Söz konusu şirket, büyüyen ya da kâr payı dağıtan yapıda olabileceği gibi kurumsallaşmış ve piyasada oturmuş yapıda da olabilir. Ya da genç ve agresif bir firma da tercih edilebilir. Nihayetinde yatırımcının farklı nitelikte firmalardan hangisini tercih edeceğini öncelikle netleştirmeli. Bu seçim yapılırken yatırımcının kabul edebileceği risk seviyesini de nazara alması gerekir. Yüksek risk almak istemeyen bir yatırımcının agresif büyüyen bir şirkete yatırım yapması, hele bunu kısa süreli bir beklenti ile gerçekleştirmek istemesi kendi mizacı ile çelişecek bir karar olacaktır. Bu itibarla yatırımcının stratejisini belirlerken kendi yapısıyla uyumlu olmasına dikkat etmeli ve uyumsuz bir karar almamalı. Aksi taktirde alınan kararın istikrarlı şekilde uygulanması da mümkün olmayacaktır.

Tüm bunlardan ayrı olarak Yünsa’nın 2019 yılından bu yana istikrarlı bir performans sergilediğini söylemek yanlış olmayacaktır. Hisse, Mayıs 2019’de en düşük 1,39 TL seviyesinde bulunurken şimdilerde 81,75 TL’den işlem görüyor. Hisse geçtiğimiz mayıs ayında ise en yüksek 112,80 TL’ye kadar çıkmıştı. Her ne kadar gelen satışlarla birlikte gerilse de geride kalan beş yılı aşkın sürede oldukça güçlü bir çıkış sergilediğini not etmek gerekir. Hissenin son bir yılda yatayda dalgalı bir seyir izlemesini ise yükselişlerdeki düzeltmeler olarak değerlendirmeli.

Düzenli nakit temettü ödemesinde bulunan Yünsa, son olarak geçtiğimiz mayıs ayında hisse başına brüt 3,95 TL kâr payı ödemesi yaptı. Hisse, Hisse, halihazırda uzun vadede yükselen trend içindeki hareketini koruyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 8,15
En Yüksek: 8,22
En Düşük: 8,09
Değişim 0,99 %
FK: 11,76
PD / DD: 1,58
İşlem Hacmi 32.244.118
Toplam Adet: 3.951.316
Ağırlıklı Ort.: 8,25
Son Değer: 6,12
En Yüksek: 6,15
En Düşük: 6,06
Değişim 0,66 %
FK: 7,67
PD / DD: 1,01
İşlem Hacmi 4.137.079
Toplam Adet: 676.613
Ağırlıklı Ort.: 6,14
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİLEN19 Temmuz 2024 11:57

    Tabi alırlar kardeşim TL 5 sene de tuvalet kağıdından daha değersiz hale getirdiler böyle ekonomik yöntem mi olur.Bir kişinin her şey ağzının dudağında.