E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’nin en büyük ikinci bağımsız enerji üreticisi Aksa Enerji Üretim AŞ düşük büyüme ve dalgalanan kurun yurtiçi enerji piyasasını olumsuz etkilemesinin ve şirketin Afrika’dan genişleme hamlesiyle nakit sağlamasının ardından gözünü Asya pazarına çevirdi.
Aksa Enerji CEO’su Cüneyt Uygun Endonezya, Vietnam, Laos, Filipinler ve Kamboçya’daki planları için için ekipler oluşturduklarını söyledi. Endonezya’nın 5 yılda 35,000 megavat dogal gaz ve kömüre dayalı güç yaratmak istiediğini aktaran Uygun, “Biz orada minimum 500 megavat bir yatırım hedefliyoruz, ancak bu Afrika’daki gibi demonte bir santral değil, sıfırdan bir yatırım olabilir. Diğer Asya ülkelerinde 100-150 megavat yatırımlar olabilir. Endonezya yatırım için ve kredibilite açısından doğru ülke” dedi.
Çoğunluk hissesinin Kazancı ailesinde ve Goldman Sachs Group Inc’in de yüzde 16,6 hisse sahibi olduğu Aksa, TL’nin dolara karşı son 12 ayda yüzde 19 düştüğü Türkiye’de finansal borçlarını kapatmak için rüzgar ve hidroelektrik enerji santrallerini sattı. Aksa’nın borcu birinci çeyreğin sonunda 3 milyar liraya (380 milyon dolar) çıktı. Bu rakam şirketin 2016 sonunda faiz, amortisman, vergi öncesi karının 6,3 katıyken bu yıl birinci çeyrek sonunda 7,8 katına çıktı.
Uygun “Amacımız iş modelimizi global bir şirket olma yönünde geliştirmek ve burada işlevini yitiren ekipmanımızı ekonomiye tekrar kazandırarak operasyonlarımızı karlı ve verimli bir şekilde sürdürmek” diye konuştu.
Uygun son 1 yılda yapılan 409 milyon dolar değerindeki 340 megavatlık enerji santrallerinin Güriş, Fernas ve Borusan’a satışı ile borç/Favök oranının bu yıl sonunda 3,2’ye gerileyeceğini aktardı.
Uygun, Aksa Enerji’nin 250 milyon dolar yatırımla, bu yıl Gana, Madagaskar ve Mali’de 426 megavatlık, faaliyete başlamaya hazır santral sözleşmesine sahip olduğunu kaydetti. Uygun’a göre Gana’da 6 buçuk yıl, Madagaskar’da 20 yıl ve Mali’de 3 yıllık sözleşme sürelerine sahip bu projeler şirketin Favök’ünü 144 milyon dolardan 187 milyon dolara çıkaracak. Şirketin internet sitesinde yer alan sunuma göre Afrika bu yıl şirketin Favök’ünün yüzde 75’ini, satışlarının da yüzde 29’unu oluşturacak.
"HİSSELERİN YÜZDE 49'U İÇİN 3 FONLA GÖRÜŞÜYORUZ"
Uygun şirketin yüzde 49’a kadar hisse satışı için biri ABD’den ikisi Körfez’den olmak üzere 3 uluslararası fon ile görüşme halinde olduğunu belirtti.
Uygun “Afrika operasyonlarındaki kontrat sürelerinin değerlememize yansıması açısından henüz mutabakatta değiliz. Bu konuda anlaştığımızı söyleyemiyoruz henüz. Böyle bir hisse satışını Afrika operasyonlarımızı yöneten ve Hollandada kurduğumuz Aksa Global Investments SPV şirketi üzerinden veya onun her ülkedeki operasyonlarını yöneten alt şirketler üzerinden yapabiliriz. Zaten ileride olası bir teklifi değerlendirebilmek amacıyla bu şirketlerin yapısal organizasyonunu bu şekilde kurmuştuk.” dedi.
Şirket Afrika’da daha da büyüyebilir. Aksa Enerji doğalgaz kaynaklarına sahip ancak yatırımları sınırları olan Kamerun, Tanzanya, Gabon, Ekvatoryal Gine gibi Afrika ülkelerinde santral kurmak için görüşmeler yürütüyor.
Uygun 2012’de yapılan anlaşmaya göre şirketin çoğunluk hissedarı Kazancı ailesinin Goldman’da bulunan yüzde 16,6 hisseyi 2018 Nisan’da geri alarak şirketteki paylarını yüzde 78’e çıkaracağını belirtti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:52)