E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAkkuyu'nun temeli atıldı---

Akkuyu'nun temeli atıldı

Akkuyu'nun temeli atıldı
03 Nisan 2018 - 16:15 borsaningundemi.com

Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından atıldı

Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından atıldı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törende Akkuyu Santralı’nın inşa edileceği Mersin’in Gülnar İlçesi’ne canlı bağlantı yapıldı. Temel atma töreninin Mersin ayağında ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Rusya’nın kamu nükleer şirketi Rosatom ve Akkuyu Nükleer AŞ yetkilileri hazır bulundu.

ALBAYRAK: 10 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Berat Albayrak törenin açılış konuşmasını yaptı Bakan Albayrak'ın şunları söyledi:

''Türkiye için tarihi gün... Türkiye'nin 1955'te başlayan nükleer enerji sürecinin ilk santral projesi olan Akkuyu Santralinin bugün temeli atılıyor. Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ""Bugün tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. 10 bin kişinin istihdam edileceği Akkuyu Nükleer enerji santralinde yabancı ortaklarla gerçekleştirilecek yatırımlar yerli kapasitemizin gelişmesine olanak sağlayacaktıır. Bu güçlü işbirliği ortak bir gelecek için atacağımız adımlara önemli bir referans olacaktır. Emeği geçen tüm eski bakanlarımıza ve 1955'ten bugüne emek vermiş tüm siyasetçi bürokrat ve akademisyenlerimizi saygıyla anıyorum. Hayırlı olsun". 

İkinci açılış konuşmasını Albayrak'tan sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptı

PUTİN: ''TÜRKİYE'NİN NÜKLEER SEKTÖRÜNÜ OLUŞTURUYORUZ''

Rusya Devlet Başkanı Putin'in konuşmasından notlar: 

* İnşaata başlamamızla sizleri tebrik etmek istiyorum. Bugün sadece Türkiye’de ilk nükleer santralinin inşaatına başlamıyoruz. Türkiye’nin nükleer sektörünü oluşturuyoruz. Bu tamamen yeni bir dönem. Yeni bir adım. Türkiye’nin ekonomisinin gelişmesinde yeni bir basamak. Santral Türk tüketicilerine hem ucuz hem de temiz elektrik sağlayacaktır. Siparişlerin büyük çoğunluğu Türk şirketleri tarafından alınacaktır. 350’yi aşkın Türk şirketi tedarikçi listesine dahil olmak istiyor. Yüksek kalifiye uzmanların yetiştirilmesinde de işbirliği yapmak istiyoruz. Rusya’da nükleer konusunda eğitim gören Türk öğrencilerine Akkuyu için teklifte bulunduk. TBMM milletvekillerine de teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Son derece iddialı bir hedefimiz var. 2023 yılında ilk enerji blokunun devreye girmesini hedefliyoruz.

ERDOĞAN: "2023'TE EN BÜYÜK 10 EKONOMİDEN BİRİ OLMAYI HEDEFLİYORUZ"

Erdoğan'ın konuşması şu şekilde:

* Bugün tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Akkuyu’nun temelini burada bugün değerli dostum Putin ile birlikte atmanın bahtiyarlığını yaşıyorum. Rusya federasyonu ile birlikte birçok stratejik projeyi hayata geçiriyoruz.Ülkelerimiz Suriye’deki terör tehdidinin bir an önce sona erdirilmesi için de işbirliği içindedir. Ülkemizin güvenli sürdürülebilir enerjiye sahip olması için yaptığımız planlamalar içinde nükleer enerji önemli bir yer tutuyor. Akkuyu’da ilk reaktörün 2023 yılında devreye alınmasıyla Türkiye’de nükleer enerji kullanan ülkeler arasına dahil olacaktır. Akkuyu tüm üniteleriyle devreye girdiğinde tek başına ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10’nun karşılayacaktır. Şu an yüzlerce gencimiz Rusya’da nükleer enerji konusunda öğrenim görüyor. İnşallah bu gençlerimiz ülkemize dönerek önemli görevler üstlenecektir. Akkuyu projesine karar verdiğimiz andan itibaren Sayın Putin başta olmak üzere tüm Rus makamlarıyla yoğun temaslarımız oldu. Böylesine çetrefilli konuda hızlı mesafe almamızın sebebi iki tarafın işbirliğidir. Gece gündüz demeden bu projeyi hayata geçiren Enerji ve tabii kaynaklar bakanımız ve tüm yetkililerimize de teşekkür ediyorum.

HAZIRLIK ÇALIŞMALARINDA NELER OLMUŞTU?

Santral ile ilgili ilk somut adım 12 Mayıs 2010’da atıldı. Rusya ile “Akkuyu Sahasında Nükleer Güç Santralının Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma” imzalanarak, aynı yıl Akkuyu Nükleer AŞ kuruldu. 

Akkuyu sahasında toplam 4 bin 800 MW gücünde 4 ünite nükleer reaktör inşa edilecek olup, bin 200 megavatlık ilk ünitenin 2023 yılında işletmeye alınması hedefleniyor.

İlk olarak ise Akkuyu sahası, 1976 yılında lisanslanırken, yer raporu güncellenerek Aralık 2013’te onaylanmıştı. 20 milyar dolara mal olacak santralın maliyetinin tamamı Rusya Federasyonu’na bağlı devlet kurumları tarafından karşılanacak.

SANTRALİN ÖZELLİKLERİ 

- Türkiye’de kurulacak nükleer santrallar, yaklaşık 70 yıllık süre içinde yaşanan tecrübeler, iyi örnekler ve ilerleyen teknoloji dikkate alınarak geliştirilmiş 3 (+) Nesil en son sistemler olacak.

- 7/24 saat meteorolojik koşullardan etkilenmeden elektrik üretimi gerçekleştirecek.

- İşletme maliyeti diğer santrallara göre düşük. Nükleer yakıtın maliyeti, toplam elektrik üretim maliyeti içinde yüzde 15’lik paya sahip. Yakıt fiyatlarında yaşanacak dalgalanmalar, elektrik üretim maliyetlerini etkilemeyecek.

- İşletme sırasında sera gazı salımı yapmazlar.

- Dünyada uranyum stokları ve rezerv fazlalığı mevcut. Bu rezervler farklı coğrafyalara yayılmış olduğu için petrol ve doğalgaz gibi bağımlılık riski yaratmıyor.

- Güney Kore, 35 yıl içinde nükleer santralları anahtar teslim yüzde 100 yerli olarak yapmaya başladı. Türkiye’nin de nihai olarak bu noktaya gelmesi hedefleniyor.

- Türk şirketler nükleer projelerde yer alıp tecrübe kazandıktan sonra dünyadaki diğer nükleer santral projelerinde tedarikçi olabilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (26)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Makarnaya Devam03 Nisan 2018 23:25

    Yandaş medyanın yerinde olsam, Putini Suriyedeki kürtler hakkında söylediklerini gündeme taşırdım. Bütün dünya tarafından dışlanmış ekonomik ambargo altında ezilen Rusyanın paçalarına tutunmaya çalışmak bakalım ne getirecek göreceğiz.

  • Şimşek03 Nisan 2018 21:21

    Rüzgarda Alman Siemens, güneşte G.Koreli Hanwha. Dünyanın en büyük YEKA üretim ihaleleri yapıldı. Yenilenebilir de olacak nükleer de. AKKUYU OLMAK ZORUNDA VE OLACAK. Amerika, Kanada, Fransa, İngiltere, Belçika, İsviçre, Rusya, Japonya, Güney Kore hepsi aptal siz çok akıllısınız!

  • Şimşek03 Nisan 2018 23:56

    Uranyumu madeninden çıkarıp tekrar madene hapsetme süreci başka santrali işletmek veya ihraç etmek başka bir şey. Pahalı yatırımlardan sonra kime ihraç edebilirsin? Yakıt demeti, Reaktör kazanı veya buhar türbini ihraç edenlerden değil, enerjiyi kullanan ülkelerden bahsediyorum. Kimse tek başına yapmaz. Düne kadar Amerikanın yüzde 10 elektriği Rus silah uranyumuydu. Pis kömürü yada daha fazla doğalgaz alacağına, Rus nükleer reaktöründen al, istersen değerli kullanılmış yakıtı sende kalsın. Kimse bu iyiliği yapmaz! Ne Amerika İncirlikten, ne de İngiltere Boğazlardan,Doğu Akdenizden vazgeçer.

  • Fark03 Nisan 2018 23:07

    Saydığın ülkeler kendileri yapıyor, biz ithal ediyoruz.

  • baturayersin03 Nisan 2018 21:16

    uyumayın dünyada 600 tane var bizde yok sadece çevre ayaklarıyla uyutuyorlar zarı varsa yurt dışındakinden gelir interneten araştırın kimlerde var bizde yok

  • Güneş03 Nisan 2018 20:49

    Ülkeyi yabancılara sat,güneş,rüzgae varken nükleer için Rusya'ya yaltaklan.Dünyanın masrafını yapıp memleketi cehenneme çevir.Doğayı katet,ormanı kes,denizi kirlet sonra da.insanım diye bu dünyada yaşa.

  • Rüzgar03 Nisan 2018 20:47

    Ülkeyi yabancılara sat,güneş,rüzgae varken nükleer için Rusya'ya yaltaklan.Dünyanın masrafını yapıp memleketi cehenneme çevir.Doğayı katet,ormanı kes,denizi kirlet sonra da.insanım diye bu dünyada yaşa.

  • Şimşek03 Nisan 2018 20:32

    Akkuyu reaktörü...15.000 ton ağırlığında presle haddelenmiş, 329 derece basınçlı sıcak su ısısına dayanıklı, Betonu 100 yıldan fazla, reaktörün ise kullanım ömrü 60 yıl.12 metre uzunluğunda, 4,5 metre genişliğinde, 334 ton ağırlığında yapımı 3 yıl süren, toplam 768 üretim işleminden ve 315 adet kalite kontrol ve röntgen testinden geçecek, en son 650 derecede fırınlanacak, 254 atmosfer hidrolik basınç uygulanacak yüksek kalite VVER 1200 Çelik döküm reaktör kazanının imalatına Rusyada başlandı. Buhar türbininin ise Fransada üretimine başlandı. Şimdi Türkiyede özel kalın inşaat demiri kullanılarak çok kalın ve sağlam olması için yıllarca beton dökülerek santral binamızın inşaasına başlandı. Son teknoloji sismik absorbe. Erimeye karşı son teknoloji core catcher. Çernobil değil Japon Fukuşimayla bile kıyaslanamaz. ÜLKEMİZE HAYIRLI UĞURLU OLSUN. MAŞALLAH.

  • Şimşek03 Nisan 2018 21:41

    Amerikada betonu çatlayan ve hala kullanımda olan santraller var bu tehlikeli zaten betonun ömrünü beklemeden reaktör kapatılır. Çernobil gibi tavanı açık değil. Fukuşima gibi Soğutma suyu için açıkta jeneratörlerin su alması söz konusu değil. Amerikalılar Fukuşima konusunda Japonlara yıllardır uyarıda bulunuyordu. Yakıt çubuklarının Rusyaya iadesi şart değil. Zaten 5 yıl havuzda bekleyecek siz ona 50 yıl deyin. Pakistanda zenginleştirilip nükleer bomba elde ederiz ki bu benim istediğim bir şey milli hassasiyetimden dolayı yanında elektriği cabası. Bir santralimizin olması gerekir. Geç kalındı.

  • Ali03 Nisan 2018 21:16

    Peki 200 yıl sonra betonu çatlarsa. Geleceğe güzel ülke bırakalım

  • yalçın03 Nisan 2018 17:53

    etrafı sağlam korunmalı çevreye zararı en aza indirilmeli ve denize kimyasal bırakılmamalı benden bu kadar.

  • barış03 Nisan 2018 17:35

    atı alan akkuyuyu geçti çatlayın patlayın

  • dursunköylü03 Nisan 2018 17:34

    110% ötv ve araç fiyatı ile ötv yi toplayıp üzerine 18%kdv vergi toplayarak ilk 10 ekonomiye mi giricez.

  • şakir03 Nisan 2018 17:26

    doğacılar beğenmeyikçiler doğayı alın başınıza çalın. bize enerji lazım para lazım ülke borç batağında yüzüyor sizin derdiniz ne.

  • ereneren03 Nisan 2018 17:24

    bir tane de nukleerimiz olsun yaa.... bu kadarda acimasiz olmayin elestirirken

  • selim03 Nisan 2018 17:22

    binaların çatılarına güneş enerjileri yapılmalı. mecbur tutulmalı. kuzey ülkelerinin güneşli ay sayısı az ama bizim ülkemiz maşallah yılın 9 ayı güneşli.

  • ;03 Nisan 2018 17:22

    nedense çevreyi en çok kirletenler birden çevreci oluveriyor

  • naci03 Nisan 2018 17:16

    insanoğlunun dünyanın daha yaşanabilir olması için yaptığı ne var ki. yerin altında olması gereken her pisliği yerin üzerine çıkarttık. ormanları yakıp yıkıp beton alanlarına çevirdik. ozon tabakasını deldik bee biz dünyaya gelmiş en kötü canlıyız.

  • vatandaş03 Nisan 2018 17:09

    kolaya kaçıp nükleere yönelmek ne kadar doğru. ülkemizin her yerinden enerji fışkırıyor ama rant yüzünden kolayı seçiyorlar. o kadar enerjiye ihtiyacımız varsa neden elektirik adına herşeyi özelleştirip yabancıya satıyoruz.

  • erdem03 Nisan 2018 17:07

    çocuklarınız torunlarımıza not defteri bırakın. bir zamanlar bu mekanlarda piknik yapar denize girer balık tutardık. her taraf çam ormanlarıyla kaplıydı. buralar dutluktu yazın ve biz bir zamanlar mutluyduk diyin. çünkü gelecek yapılanları affetmeyecek. doğa verdiğini geri alacaktır.

  • feyzo03 Nisan 2018 16:58

    akkuyu zamanla karakuyu olacak deseneze.

  • ;03 Nisan 2018 17:20

    senin gibi laik yobazlar karşı çıkmasaydı bu işlere Türkiye çoktan ilk 10 ekonomiye girmişti

  • Sdk 03 Nisan 2018 16:57

    Enerji ithal eden ülke nükleeri mutlaka olmalı.. Güçlü olmak içinde nükleer şart..

  • kemal03 Nisan 2018 16:51

    ikinci çernobili yaşamayız inşallah.

  • melih03 Nisan 2018 16:41

    güzelim deniz kenarını ormanları mahvetmişler. gelecek bizleri hiç affetmeyecek.

  • özgür03 Nisan 2018 16:31

    yazık olacak güzelim doğaya. güneş enerjisi rüzgar enerjisine yönelmek gerekirken nükleere yöneliyoruz.