E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriAkkök Avrupa'da bir kimya şirketi daha satın alıyor---

Akkök Avrupa'da bir kimya şirketi daha satın alıyor

Akkök Avrupa'da bir kimya şirketi daha satın alıyor
12 Mayıs 2017 - 06:18 borsaningundemi.com

Ak- Kim’in Alman Dinox’u satın almasının ardından, şimdi de Gizem Frit Avrupalı bir başka şirketi almaya hazırlanıyor. Akkök Grubu, satın almanın yılın 3’üncü çeyreğinde tamamlanmasını öngörüyor

Akkök Şirketler Grubu kimya sektöründe atılıma devam ediyor. Grup bünyasindeki Ak-Kim, Alman kimya ticaret şirketi Dinox’u satın almıştı. Şimdi de yine Akkök’ün diğer bir kimya şirketi Gizem Frit, Avrupa’dan satın alma yapmaya hazırlanıyor. Yılın 3’üncü çeyreğinde tamamlanması öngörülen satın almayla Akkök yurtdışında ilk kez üretim yapmaya da başlayacak.

Dünya kimya endüstrisinin yaklaşık 4 trilyon dolar olduğunu anlatan Ak- Kim Genel Müdürü Onur Kipri, sanayinin her alanında kimyanın kullanıldığını dile getirdi. Sektörün yıllık yaklaşık yüzde 4- 5 civarında büyüdüğünü ifade eden Kipri, ciddi şekilde satın alma ve birleşme faaliyetlerinin olduğunu ve bu faaliyetlerin büyüklüğünün 450 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtti.

Türkiye’de ise 25- 30 milyar dolarlık kimyasal madde üretiminin olduğunu ifade eden Kipri, “Ürettiğimizin yarısını ihraç ediyoruz. 35 milyar dolar da ithalatımız var. Cari açığımız 21 milyar dolar civarında. Gelecek vizyonunda bu açığın 50 milyar doların üstüne çıkacağı öngörülüyor. Sadece otomotivde 2 milyar dolarlık kimyasal maddede açık veriyoruz” dedi.

Avrupalı müşteriye direkt ulaşmaya başladı

Türkiye’de petrol ve gaz olmadığı için bu açığın verildiğini dile getiren Kipri, sadece petrokimyada 14- 15 milyar dolarlık açık olduğunu söyledi. Petrokimya ürünlerinin kömürden de elde edilebileceğini fakat Türkiye’de büyük yatırımların olmadığını bildiren Kipri, şöyle de- Akkök, kimyada kârı gördü Avrupalı bir şirket daha alıyor vam etti: “Avrupa’da petrol, ABD’de kaya gazına dayalı, Güney Afrika’da ise kömür esaslı petrokimya sektörü var. Çin’de de son 15 yıldır tüm yatırımlar kömür bazlı. Türkiye’de çok küçük bazlı çalışmalar var kömürde. Büyük yatırımların yapılması gerekiyor, ithalatı azaltmak için. Şimdi petrol fiyatı bu kadar düştüğü için insanlar treni kaçırdığını düşünüp, büyük çaplı yatırımlara girmiyor. Rafineri kurmak 5- 10 milyar dolar. Bunların özel sektör tarafından yapılması pek mümkün gözükmüyor. Mutlaka devlet desteği olması gerekiyor. Petkim’in yıllık 144 bin ton polipropilen üretimi var. Türkiye’nin tüketimi ise 2.5 milyon ton civarında. Petkim gibi 20 tane şirkete ihtiyacımız var.”

Akkök Grubu’nun kimya sektöründe Aksa Akrilik, Ak- Kim, Gizem Frit ve Dowaksa şirketleriyle faaliyet gösterdiklerini aktaran Kipri, hedefl erinin agresif büyümek olduğunu vurguladı. Ak- Kim’de 2023- 2025 yıllarında hedefl erinin 700 milyon ila 1 milyar dolar ciroya ulaşmak olduğuna dikkat çeken Kipri, şunları söyledi: “Hem dahili yatırımlarla hem de satın almalarla büyüyeceğiz. Almanya’da Dinox diye bir şirket satın aldık. 20- 25 milyon euro cirosu olan bir kimyasal ticaret şirketi bu. Bu şirketi satın almadaki amacımız Avrupa’daki müşterilere direk ulaşmak istememiz. Bizim iştirakimiz olan Gizem Frit de Avrupa’da bir satın alma için çalışıyor. Emaye ve seramik frit ile ilgili entegre edebileceği bir şirket bakıyor. 3’üncü çeyrekte tamamlanır diye umuyoruz. İlk kez yurtdışında üretime başlayacağız bu satın almayla. Biz de Ak- Kim olarak yine fırsatları kolluyoruz.”

500 milyon dolarlık yatırım, kendini 2 yılda amorti eder

Çinlilerin kömürden metanol üretip, bundan da tüm petrokimya ürünlerini ürettiklerini dile getiren Ak- Kim Genel Müdürü Onur Kipri, eski teknolojileri nedeniyle bu üretim tesislerinin yüksek karbon emisyonu yarattığını ifade etti. Bu nedenle Çin Hükümeti tarafından bu tesislerin çalışma saatlerinin kısıtlandığını bildiren Kipri, “Şimdi dünyadaki tüm metanolü Çin çekmeye başladı. Şimdi 450 dolara çıktı 200 dolarlardan. Biz yerli kömürden, petrokimya endüstrisi kurulabiliriz. Yeni teknolojiyle sıfır karbon salınımıyla üretim yapılabiliyor. 500 milyon dolarlık bir kömür bazlaştırma metanol tesisinden 600 bin ton metanol üretebiliyorsunuz. Türkiye’nin ithalatı bu kadar. Yıllık 300 milyon dolarlık gelir elde edilebilir” dedi. Ak- Kim olarak bu yatırım için de araştırma yaptıklarını kaydeden Kipri, ortam müsait olduğunda bunun yapılabileceğini savundu.

Suya yatırımları devam edecek

Ak- Kim suya da yatırım yapıyor. Know- how paylaşımının olmadığı membran üretimine el attıklarını anlatan Kipri, geçen yılın başında bir ultrafi ltrasyon membran tesisi kurduklarını hatırlattı. Bu yatırımın 3- 4 yıl sürdüğünü ifade eden Kipri, “Türkiye’de ilk ve dünyada ise 7- 8 taneden birisi. 35 milyon dolarlık TÜBİTAK destekli bir proje. Su ihtiyacı giderek artıyor. 2015 yılında büyük yatırımlar yaptık su ile ilgili. Aksa 11 milyon euroya deniz suyu tuzsuzlaştırma tesisi kurdu. Grubun su ihtiyacı yarı yarıya düştü bununla. Su konusunda yatırımlarımız devam edecek.” (Dünya / Sercan Akıncı)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • D.demirkan 14 Mayıs 2017 13:27

    İLERİDE BİR ŞEKİLDE ELKOYARLAR.GÜZEL BİR CEZA YAZARLAR.BIRAKIR KAÇARSIN O KADAR PARAN YABANA GİDER.AVRUPALI BU GÜVENME. NE YAPACAKSAN KENDİ VATANINDA YAP.