E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yardım ettiği gerekçesiyle şirketlerine kayyum atanan ve yurtdışına kaçan Akın İpek'in 'kurgu' ihaleyle halka açık Koza Altın'ı 70 milyon dolar zarara uğrattığı belgelendiği iddia edildi. İşte Sabah gazetesinde yer alan o iddialar;
Sabah, Akın İpek ve kardeşi Cafer Tekin İpek'in Kayseri Himmetdede Maden Tesisi inşaasında yapılan usulsüz ve hileli ihaleyle işi nasıl kendi şirketlerine verdiklerini, tesis inşaatı yapacak firmanın haksız kazançları nasıl cebe attığını, borsaya açık şirketin mal varlığına nasıl çöküldüğünü anlatan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) rapora ulaştığını iddia etti. İşte 141 sayfalık raporda tek tek tespiti yapılan, Koza Altın'ı ve borsadaki hissedarlarını zarara uğratan 'Himmetdede' operasyonu:
KURGU İHALE YAPTILAR
Firari Akın İpek ve kardeşi, 2012'de Koza Altın'ın Himmetdede Maden Tesisi'nin inşaası için ihale açtı. İhaleye kağıt üzerinde 4 firma (Ender Mühendislik, İlci İnşaat, Lotus İnşaat ve İK Akademi) davet edildi. Teklifler yazılı yapılmadığı gibi gönderilen ve gelen yazılarda şirketlerin unvanları hatta kaşeleri bile yer almadı. Hileli ihaleyle tesis yapım işi 130 milyon dolar artı KDV teklif eden İpek Üniversitesi'nin şirketi İK Akademi'ye verildi. İK Akademi sözleşmeyi Ağustos 2012'de yapmasına rağmen daha iş yapmadan Koza Altın'ın paralarını kendi kasasına aktarmaya başladı. İK Akademi'ye hak ediş avansları temmuz ayından itibaren ödenmeye başladı. Sözleşmeye göre avans ödemesi için teminat mektubu istenmesi gerekirken Akın İpek yavru şirketi İK Akademi'ye göz yumdu ve çek verdirerek işi kapattı. Böylece, işin mali riskini de Koza Altın'a yükledi.
ANAHTAR TESLİM ŞAŞTI
Ne mali ne de teknik yeterliliği olan İK Akademi'nin maden tesisini 'anahtar teslim' Koza Altın'a vermesi gerekiyordu. Ancak şirket, tesis inşaatının mühendislik, satın alma ve imalat işlerini Koza Altın'a yıktı. Böylece buradaki harcamalardan yırttı, hiçbir faaliyette bulunmamasına rağmen bu işlerin paralarını da aldı.
DEFTERLER TEZGAHI ELE VERDİ
SPK uzmanlarının İK Akademi'nin muhasebe defterlerinde yaptığı incelemeler, bilinçli ve kasıtlı şekilde kurulan aktarım tezgâhını ele verdi. İK Akademi'ye 97 milyon 698 milyon dolar hak ediş ödendi. Bu rakam avans bakiyeyle (Koza Altın'ın İK Akademi'den 18 milyon 861 bin dolar) birlikte 116 milyon 559 bin dolara çıktı. Muhasebe kayıtlarında işin maliyeti 49 milyon 279 bin dolar olarak yer aldı. Aradaki 67.2 milyon dolarlık fark İK Akademi'ye örtülü kazanç aktarımı yoluyla transfer edildi. Bu para o dönemin şartlarında faiziyle 70 milyon doları buluyor. Şirketin kâr marjı da dönemin inşaat bedellerinin kat be kat üzerine yüzde 136'ya çıktı.
Akın İpek, Koza Altın'ın mal varlığını ve sermayesini hortumlamakla suçlanıyor. Koza Altın'daki bu vurgun, şirketin dolaylı ortağı olduğu İpek Enerji ve Koza Anadolu Metal'i de etkiledi.
SUÇ DUYURUSU YAPILDI
SPK, halka açık Koza Altın'ı zarara uğratan, şirketin küçük yatırımcılarını mağdur eden Akın İpek ve Cafer Tekin İpek ile İK Akademi yöneticileri Ali Serdar Hasırcıoğlu ve Şaban Aksöyek hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. İpek ailesi, örtülü kazanç aktarımı, görevi kötüye kullanmak ve sahtecilikle suçlanıyor. SPK Kanunu'nun 21 ve 110'uncu maddelerine göre, bu suçları işleyenler en az 3 yıl hapis cezası ile yargılanıyor. Suç duyurusunda bulunulan kişilere haksız yolla aktarılan para faiziyle geri alınıyor.
KOZA'NIN PARASIYLA ÜNİVERSİTE
Borsaya açık şirketin mal varlığını ve sermayesini hileli yolla İK Akademi'ye aktaran Akın İpek'in bu parayla İpek Üniversitesi'ni tamamlatmaya çalıştığı da rapora girdi. SPK, İK Akademi'nin finansman kaynaklarından örtülü kazancın üniversiteyi fonlamak için kullanıldığını tespit etti.
FİRMA FARKLI TEKLİF AYNI
İha le sürecini araştıran SPK uzmanları, firmaların fiyat tekliflerini inceledi. Olağandışılıklar tek tek saptandı. Tamamı tek elden çıkmış gibi iki şirketin de kalem kalem işlere aynı fiyatı verdiği tespit edildi.
İK AKADEMİ İPEK'İN YAVRUSU
İK Akademi'nin yüzde 100'ü İpek Üniversitesi'nin kurucu vakfına ait. Şirketin eski adı Koza İpek Madencilik. 2012 başında adı İK Akademi oluyor. Hiçbir iş bitirme belgesi olmadan, milyon dolarlık ihaleyi alıyor. İşi aldığında şirkette jeoloji ve maden mühendisi bile yoktu.
KALEM KALEM HİLELİ KAZANÇ
İK Akademi'ye ödenen toplam tutar ($): 116.559.689
Hakedişler ($): 97.698.437
Avans bakiye tutarı ($): 18.861.252
Toplam maliyet ($): 49.279.712
Kazanç ($): 67.279.977 (Bu para Koza Altın'ın o dönemki mevduat faizi eklendiğinde 70 milyon dolar)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ne tesadüf sabah :) hele yolsuzluklar da araştırılsın, üstü kapatılmasın. herkes araştırılsın sadece muhalifler değil. islamda hakkaniyet vardır. adamına göre muamele değil. yandaşlara vergi affı neden var ? o da araştırılsın
koza altın imkb30 arasına girebilecek bir şirket aslında hele bi taşlar yerli yerine otursun...
spk aynı durumda escom var.. halil ibrahim özeri i neden tutuklatmıyorsunuz?
Koza, altın işine nasıl girdi? Medya sektörüne neden ilgi duydu? Bugün gazetesi ve Kanal Türk'ün satın alınması için kim talimat verdi? vs. Geçmişteki bu olaylar da aydınlanmalı ki...
Kervansaray da neler döndü neler ve gala neler dönüyor neler niye kervansarayda yatırımcıların hakkını korumak için şirket yönetimine el konmuyor
Birçok şirkette aynı oyunlar mevcut adam şirketi halk a açmış ancak hala aile şirketi mantığıyla yönetiyor...
böyle yapan bir tek ipek grubu mu var imkb de böyle yapan şirket çok özellikle bilişim şirketleri onlar neden araştırılmıyor ?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:48)