E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAkdenizde karış karış petrol arıyor---

Akdenizde karış karış petrol arıyor

Akdenizde karış karış petrol arıyor
19 Haziran 2019 - 12:25 borsaningundemi.com

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Akdeniz'de yürüttüğü üç boyutlu sismik arama alanını geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 41 artırarak 9 bin 342 kilometrekareye çıkardı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Akdeniz'de yürüttüğü üç boyutlu sismik arama alanını geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 41 artırarak 9 bin 342 kilometrekareye çıkardı.

AA muhabirinin "TPAO 2018 Yıllık Raporu"ndan derlediği bilgilere göre, şirketin, 2018'de arama ve araştırma ruhsatlarının sayısı bir önceki yıla göre yüzde 67 artarak 216'ya yükseldi.

Şirket, geçen yıl karada açtığı kuyu sayısını 18'den 24'e çıkardı ve toplam 69 kuyuda sondaj gerçekleştirildi.

TPAO, geçen yıl 40 bin kilometrekarede havadan gravite-manyetik verisi topladı. Yapılan sismik ve jeolojik çalışmalarda ise denizlerdeki hidrokarbon potansiyeli hakkında önemli bulgular elde edildi.

Bu kapsamda şirket, Akdeniz'de yürüttüğü üç boyutlu sismik arama alanını geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 41 artırarak 9 bin 342 kilometrekareye yükseltti. Bir önceki yıl bu rakam 6 bin 617 kilometrekare olarak kaydedilmişti.

Türkiye'nin kara ve deniz alanlarının hidrokarbon potansiyelini tespit ederek ekonomiye kazandırmak isteyen TPAO, faaliyetlerini deniz arama, Trakya arama, Güneydoğu arama, ortak arama ve diğer bölge arama projeleri olmak üzere 5 ana hat üzerinde sürdürüyor.

Denizler umut verdi

"Milli Enerji ve Maden Politikası" doğrultusunda yol haritası ve temel stratejilerini belirleyen TPAO, Akdeniz ve Karadeniz'in hidrokarbon potansiyelini ortaya çıkarmak için Barbaros Hayreddin Paşa sismik gemisiyle yoğun çalışmalar gerçekleştirdi.

Elde edilen sismik verilerin yorumlanmasıyla, sığ ve derin denizlerde sondaj yapılmasına karar verildi. 2017 sonunda envantere katılan, 3 bin 650 metre su derinliğine kadar çalışabilen ve 12 bin 200 metre derinliğe kadar sondaj kabiliyeti olan Fatih gemisi ile 30 Ekim 2018'de Alanya-1 lokasyonunda derin deniz sondaj operasyonuna başlandı. Fatih gemisi şu an ikinci sondajına Finike-1 adlı sahada devam ediyor.

Sığ denizlerde ise Kasım 2018'de Doğu Akdeniz'deki ruhsat alanları içerisinde yer alan Kuzey Erdemli-1 lokasyonunda platform kurularak sondaj çalışmalarına başlandı.

Ayrıca yarın Türkiye'den uğurlanacak ikinci sondaj gemisi Yavuz'un da temmuz başında KKTC'den alınan ruhsat sahası üzerinde ilk sondajına başlaması planlanıyor.

Son 17 yılın en yüksek petrol üretimi

TPAO 2018'de ham petrol üretimini 2017'ye göre yaklaşık yüzde 10 arttırdı. Buna göre, geçen yıl üretilen 13,5 milyon varil ham petrol, aynı zamanda son 17 yılın en yüksek üretimi oldu.

Bu dönemde doğal gaz üretiminde de yaklaşık yüzde 33 artış sağlanarak, son 10 yılın en yüksek rakamına ulaşıldı. Geçen yıl 405 milyon metreküp doğal gaz üretildi.

TPAO, ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamak ve enerji ithalatını düşürmek için 5 ülkede 13 projede yer alıyor. Şirket bu kapsamda, Azerbaycan, Irak, KKTC, Rusya ve Afganistan'da operasyonlarına devam ediyor.

Bu arada, geçen yıl TPAO tarafından elde edilen dönem karı 5,7 milyar lira olarak kayıtlara geçti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Burhan İnce20 Haziran 2019 00:26

    Aslında Türkiye çok büyük hata yapıyor.Fosil yakıt tüketen arabalar tarih oluyor.Elektrikliler , hibritler her geçen gün çoğalıyor.Bence petrolle felan uğraşmayalım direk güneş ve rüzgar enerjisine odaklanalım.Bakın Türkiyedeki bütün binaların evlerin çatılarını elektrik üreten panellerle kaplarsanız , evlerde ısınma dahil , elektrikli ocaklarda yemek pişirmeye kadar her şeyi elektrik enerjisi yapabilirsiniz.Aynı şekilde elektrik üreten rüzgar türibinlerini çoğaltırsanız elektrikli arabalarla bedava seyahat edebilirsiniz.Bunlar hayal değil çünkü dünya güneş ve elektrik enerjisine yöneliyor.

  • Metin demir20 Haziran 2019 12:17

    Burhan kardeş güzel diyorsunda devletin ekmeği kesilecek vergiyle ayakta duruyor ülke .millet aya üst kuruyor bizim daha yerli arabamız yok çünkü ben bir araba alacak olsam 100 liraya yarısı vergiye gidiyor devletinde işine geliyor.

  • : )20 Haziran 2019 00:02

    sismik gemi tırıştan geziyor. fatih ve yavuz havza çlışması yapabilir.ama onlarda maksimim 3 + 3 = 365 gün... yani masraflı ve çok zorlu süret o havzaları bulmak, sonrasında kurulama açmak

  • Nihat19 Haziran 2019 20:57

    Bulsalar da gerekli teçhizatın kurulması  3- 5 yıl alır! Doğal gaz çok daha uzun! hele şu anda Orta Doğu kaynayan bir kazan iken herhalde bulduk ta hemen çıkarıyoruz diyecek halimiz yok. Yorum yazarken ipe sapa gelmez denklemler kurmayın.  Bu  sadece güç gösterisi!  Allah ordunuza güç ve kuvvet versin!  İçimizdeki kahpeleri de ıslah etsin yine de akıllanmaz hainlikte ısrar ederlerse Allah onları kahretsin!

  • Zühtüü19 Haziran 2019 20:49

    Petrol vadıda biz içtik

  • Devran19 Haziran 2019 15:06

    Etrafı petrol ve doğalgaz kaynıyor, ama nedense Türkiyede hiçbiri yok. Daha karış karış aranıyor, ama yok, avcunuzu yalarsınız da bu aramanın teması... 

  • Kenan19 Haziran 2019 13:56

    Kaç aydır aranıyor ama sonuç niye alınamıyor. Yabancı şirketler belki de 6 ayda sonuç alıyor. Doğu Akdeniz petrol kaynıyor deniyor ama niye bulamıyor. Bir sebebi olmalı. Engelleme yapan mı var acaba. Petrol yada doğalgaz biran önce bulunsa da Türkiye nin dış borcu azalsa. İç piyasa biraz rahatlasa. Petrol ve doğalgaz çıkaran ülkeler de yakıt ücretleri de düşük hem

  • Rastgele19 Haziran 2019 12:43

    Eee balık iyi çıkıyor mu? Petrolü bi bulamadınız balık tutun da şu istavritin kilosu düşsün.

  • fatih19 Haziran 2019 14:37

    karış karış aramak marifet değil bulup çıkarmak önemli hem sonra ithal ettiğin petrol bile bu kadar ucuz iken benzini 7 tl ye satıyorsun ...