E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'de bulunan Sakarya Gaz Sahası'nın oldukça büyük olduğunu belirterek, "Yeni gelen sismik veriler de ümidimizi teyit ediyor. Yeni haberle ilgili haziranı bekleyelim. Emin olmadan açıklama yapmıyoruz. Bunlar büyük ve önemli işler." dedi.
Bakan Dönmez, konuk olduğu canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Geçen yıl ağustos ayında Karadeniz'de Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfinin açıklandığını anımsatan Dönmez, Türkali-2 kuyusunun tamamlama ve test işlemlerinin 5 Mayıs itibarıyla Kanuni gemisi tarafından başlatıldığını söyledi.
Fatih sondaj gemisinin sahanın üretime hazırlanması için yeni sondajlara hazırlandığını ve Kanuni'nin açılan kuyuların üretime açılması için görev almaya devam edeceğine dikkati çeken Dönmez, şöyle konuştu:
Barbaros Hayreddin Paşa gemisi 3 boyutlu sismik çalışmalarına Karadeniz'de devam ediyor.
Dönmez, Sakarya Gaz Sahası'nın oldukça büyük olduğuna işaret ederek, "Ümitli olduğumuz bir saha. Yeni gelen sismik veriler de ümidimizi teyit ediyor. Yeni haberle ilgili haziranı bekleyelim. Emin olmadan açıklama yapmıyoruz. Bunlar büyük ve önemli işler." ifadelerini kullandı.
Sakarya Gaz Sahası'ndaki keşfin 2023'te üretime geçileceğini kaydeden Dönmez, "Burada 30 ila 40 arasında kuyu açmayı planlamıştık. İlk üretim için bu kadar kuyunun açılmasını beklemeye gerek yok. İlk 5-6 kuyudan sonra üretime alabiliriz. 2027-2028'lerde maksimum üretim seviyesine ulaşmış olacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Akdeniz'de son durum ve 4. sondaj gemisi
Dönmez, Türkiye'nin Akdeniz'de son 3 yıldır yaklaşık 8 derin deniz sondajı yaptığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
Bunlardan 3 tanesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden aldığımız sahalarda, diğerleri kendi kıta sahanlığımızın olduğu bölgelerde. Bir taraftan da sismik çalışmalar devam ediyor. Uluslararası deniz hukukuna uygun kendi hak ve menfaatlerimiz var ve bunlardan taviz vermemiz söz konusu değil. Öte yandan, masadan da kalkmak istemiyoruz. Gelin bir masa etrafında, uluslararası konferans yöntemiyle tartışalım istiyoruz. Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerle bu toplantıları yapabiliriz. Uluslararası hukuktan kaynaklanan haklılığımıza sonuna kadar inanıyoruz. Yunanistan'ın son yıllarda dile getirdiği hak iddialarını da rahatlıkla çürütebiliyoruz.
Akdeniz'de açılan bazı kuyularda gaz emareleri olduğunu aktaran Dönmez, "Fakat emin olmadığımız için, ekonomik bir rezerv bulmadığımız için açıklamadık. Her bir sondajdan elde edilen veriler daha önce elde edilen sismik verilerle kontrol ediliyor. Orada birkaç sondajımız daha olabilir. Onu biraz zaman gösterecek. Doğu Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin geçmişte birtakım keşifleri ve üretimleri söz konusu. Bir potansiyel olduğunu değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.
Dönmez, Türkiye'nin şu anda 4,4 milyar metreküp olan doğal gaz depolama kapasiteni 2023-2024 yıllarında 10 milyar metreküpün üzerine çıkmayı hedeflediklerini söyledi.
Doğal gaz alım kontratlarına da değinen Bakan Dönmez, gaz alımında fiyat ve ekonomik şartları daha uygun olan kaynaklarla kontrat yapılacağını dile getirdi.
Dönmez, sondaj filosunun büyümesini istediklerini ve 4. sondaj gemisinin satın alma ya da kiralama yoluyla alınabileceğini de sözlerine ekledi.
Türkiye'nin altın kaynakları
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yerli kaynakların sonuna kadar değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, yerin altında duran ve çıkarılmayın kaynağın bugünkü nesile faydası olmayacağını söyleyerek, şu konulara yer verdi:
Sonuna kadar yerli kaynakları değerlendirelim. Yerin altında yatıp duran çıkartılmayan hiçbir kaynağın bugünkü nesle faydası yok. Biz gelecek nesillere önemli bir kaynağı kazandırmış oluyoruz. Bugün itibariyle baktığımızda altın kaynağımız bin 200 tonlara ulaşmış durumda. Hedefimiz 5 yıl içerisinde altında üretimi 100 ton seviyesine çıkarmak. 100 ton seviyesi ve üzerine çıktığınızda ilk 10 altın üreticisi ülke sıralamasına giriyorsunuz.
Yenilenebilir enerji
Dönmez yenilenebilir eneji açısından Türkiye'nin başarısına da dikkat çekti:
Türkiye bugün yenilenebilir kurulu güç itibariyle bakıldığında Avrupa’da 5. sırada, dünyada ise 12. sırada. Özellikle de uluslararası raporlarda Türkiye’nin bu başarısının altı çizilerek sık sık seslendiriliyor. Bu yıl toplam 4 bin megavatlık YEKA yarışmalarını tamamlamayı planlıyoruz.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bu müjdelerin vatandaşa zerre kadar karı yok Dümenden müjde
ne kadar çok aktroller yorumda bulunmuşlar....
YAKINDA SEÇİM Mİ VAR.SEÇİMİM Mİ BULDUK..
Alışmış kudurmuştan beterdir. Bu halkı rahata alıştıranlar bedelini halkın nankörlükleri ile ödeyecek....
Bozuk plak gibi...müjde zam---müjde zam
Gecmişte defalarca büyük doğalgaz bulduk petrol bulduk beyanlarında bulundular ana hepsi fiyasko çıktı! Bu defa Gercek mi yoksa “ politikayı sanat gibi ele alma” işimi yine zamanla göreceğiz!
Cidden gecen yil agustotada bulmustunuz noldu uctu mu kesin yine bulursunuz siz zaten hep buluyonuz aya ne zman gidiyoz yaa oaradad gaz varmis
ömrü hayatım da sizin kadar dönek ve yalancı siyasetçiler görmedim....
değiştirin gündemi....bekleniyordu.
Sağ gösterip millete soldan vurmaktır bu yaptığınız.. zam zam zam.allah belanızı versin.. ekmeğe muhtaç ettiniz milleti....
olmesi mi lazım at kafalı deniz
deniz senin gibi devletten para almıyoruz anlımızın teriyle geçinme çalışıyoruz. seni bilmem ama millet kötü durumda
Öl dünmü ulan açlıktan saman kafalı
ya doğalgaza, ya elektrike. ya da ikisine birden, kol gibi zam gelecek.
hep aynı hikaye bulcaz çıkarcaz 2023 2027 2037 anlat anlat
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:59)