E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisAkbank işlemlerine inceleme---

Akbank işlemlerine inceleme

Akbank işlemlerine inceleme
05 Haziran 2012 - 08:37 borsagundem.com

Citi’nin Akbank’taki hisse satışı öncesinde VOB’da kısa vadeli açık pozisyonlarda çok hızla artış yaşanmıştı.

Citibank’ın Akbank’taki yüzde 20’lik payını yüzde 10’nun altına düşürme kararını açıklamadan önce VOB’ta yaşanan fiyat hareketleri Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından incemeye alındı. Citi’nin hisse satışıyla ilgili açıklamasından önce VOB’da kısa vadede düşüşün olacağına yönelik taşınan pozisyonlarda ciddi artış yaşanmıştı. Artan açık pozisyonların İMKB’yi de etkilediği ve endeksin yurtdışı piyasalardan negatif yönde ayrışmasına neden olduğu belirtilmişti.
Kısaca VOB’ta yaşananları hatırlatmakta fayda var: Citibank 23 Mart’ta Akbank’taki yüzde 20 hissesinin Basel III’e uyum için yüzde 10’nun altına indirme kararı aldığını kamuoyuna duyurmuştu. BDDK’dan çıkan izin sonrasında Citi, 24 Mayıs’ta piyasalar kapandıktan sonra hızlandırılmış talep toplama yöntemiyle Akbank’taki yüzde 10.1’lik payının (404 milyon adet hisse) 5.2-5.5 TL fiyat aralığından satışına başladığı bildirdi. Ertesi gün hisselerin 5.24 TL fiyattan satışının tamamlandığı açıklandı.
Endekste ağırlığı yüksek olan Akbank hisseleri güniçinde en yüksek 5.96 TL’ye kadar çıktığı 24 Mayıs’ta günü 5.80 TL’den tamamladı.
Citi’nin yaptığı satış fiyatının İMKB’deki fiyatın altında olması Akbank hisselerinde sert fiyat hareketlerine neden oldu 28 Mayıs’ta 5.28 TL’ye kadar geriledi.
Ancak satış açıklamasının yapıldığı 24 Mayıs’tan önce VOB’ta yaşanan hareketler o tarihte dikkatleri çekmiş, ancak “Nedenini birkaç gün sonra anlarız” yorumlarına neden olmuştu.
VOB’da ortalama 200 bin civarında açık pozisyon varken 21 Mayıs Pazartesi günü alışılmamış bir şekilde 30 bin yeni açık pozisyon yaratıldı. Salı günü buna 10 bin adet yeni açık pozisyon eklendi. Yani bu şu demek: “Bazıları borsa kısa vadede sert düşüşün olacağından neredeyse emin ve pozisyon alıyor.”
İşte SPK, VOB’ta yaşanan ve İMKB’yi de etkileyen bu hareketlerin arkasında bir insider trading (içeriden öğrenenlerin ticareti) suçu olup olmadığını anlamak için ön inceleme başlattı.
Başlatılan bu ön inceleme sonrasında SPK’nın bir “suç unsuru”na ulaşması konusunda piyasaların ümidi oldukça az. Çünkü geçmişte yaşanan benzer hareketler için yapılan incelemelerden şimdiye kadar bir ceza verilmedi.
Bu arada Citi’den Cuma günü yapılan açıklamada, Akbank’taki payının hâlâ yüzde 10’un üzerinde olduğu görülüyor. Citi açıklamasında, 384 milyon 663 bin 544 adet hissenin 5.24 lira fiyat üzerinden satıldığı ve Citi’nin payının işlem sonrası yüzde 10.38’e gerilediği belirtildi. Herhalde satışa konu olan diğer hisselerle ilgili yeni bir açıklama yapılır.
SPK için Azerbaycan’da ümitler tükenmedi!
Şubat ayı sonunda SPK’nın Azerbaycan’ın sermaye piyasasını yeniden kurmaya talip olduğunu yazmıştım. SPK ve İMKB, Azerbaycan’ın sermaye piyasasının yeniden oluşturulması için açılan ihaleye teklif vermişti. İhale sonrasında SPK’nın teklifi ikinci sırada yer aldı. İhale sürecinin henüz tamamlanmadığını söyleyen SPK yetkilileri, “İhale sonuçlanmış değil. Karar Haziran ayı içerisinde verilir. Ancak bu tür ihalelerde herşey olabilir. Bir anda ilk sırada yer alan gerekli şartların bazılarını karşılayamaz ve sıra ikinciye geçer” dedi. Bu sözlerden umutların tükenmediği anlaşılıyor.
Son 2 ayda sisteme 45 ton altın daha girdi
Merkez Bankası’nın döviz rezervindeki altın miktarı her geçen gün artıyor. Mart ayı sonunda, Türk Lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların altın olarak tesis edilebilecek kısmını yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükseltmesiyle rezervlerdeki altın miktarı 18 Mayıs itibarıyla 241 tona ulaştı. Bu tutar Nisan ayı başında 195.7 ton seviyesinde bulunuyordu. Yani Merkez Bankası’nın aldığı karar sonrasında rezervlerdeki altın tutarında yaşanan artış 45 tona ulaştı. Altın rezervlerindeki son 1 yıllık artış ise 125 tona ulaştı. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, Türkiye altın rezervi artışında bir çok ülkeyi geride bıraktı. Geçen ay Ukrayna’nın altın rezervi 1.4 ton, Meksika’nın 2.9 ton, Kazakistan’ın ise 2 ton yükseldi. Dünya Altın Konseyi’nin tahmninleri, geçen yıl 456.4 ton altın alan merkez bankalarının bu yıl 400 ton daha altın alacağı yönünde.
Ufuk Korcan-Vatan

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BomboliniBaska05 Haziran 2012 23:21

    Ey Aziz yatırımcı; Senin paran az olduğu için manipülatif tahtalardan mal almak ve kısa zamanda yüksek fiyattan satmak istiyorsun.parası epey yüklü olanlarda kendi ölçülerinde yapıyorlar bu işi. Bugüne kadar binlerce hangi soruşturmadan ne çıktı ki bundan Aziz yatırımcıyı koruyacak bir sonuç çıksın. Şarkıda dediği gibi;geç bunları anam babam

  • 05 Haziran 2012 11:44

    bir şey çıksın, kafamı keserim

  • erdogan05 Haziran 2012 11:08

    borsaya 100 bin tl altında yatırımcı sokarsan hep öperlar..

  • salo195705 Haziran 2012 09:37

    İMKB artık kurtlar sofrası oldu,burada küçük yatırımcı barınamaz.önceden hisseni alıp 1 yıl sonra yavrulamış vaziyette satabiliyordun,şimdi anasınıda götürüyorlar.