E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Martta dolarda görülen artış fiyatlara uygulandı, Nisanda ham petrol ve dolarda gerçekleşen düşüş ise kısmen indirim olarak yansıdı.
Dolar ve ham petroldeki yükselişi akaryakıta 'zam' olarak anında yansıtan şirketler, fiyatlar düştüğünde ise indirim için stokların bitmesini bekliyor. Mart başından itibaren bir ay içinde dolar 1,76'dan 1,82 liraya çıkınca mazot ve benzine peş peşe zamlar yapılmıştı. 4,44 liraya satılan 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 9 Mart'ta yapılan 10 kuruşluk zamla 4,54 liraya, 21 Mart'ta gelen 8 kuruşluk zammın ardından ise litre fiyatı 4,62 lirayı buldu. Bu dönemde ham petrolün fiyatının da 120 dolardan 126 dolara tırmanması mart ayı içinde benzine 3, motorine ise iki defa zam yapılmasını beraberinde getirdi. 29 Mart'ta benzine yapılan 8 kuruşluk üçüncü zamla birlikte 95 oktan benzinin litre fiyatı 4,70 liraya çıkmıştı. Benzer durum, motorin fiyatlarında da yaşandı. Şubatta 3,78 lira olan Full Save dizel 24 Şubat'ta yapılan 8-9 kuruşluk zamla 3,86 liraya, 16 Mart'taki 10-11 kuruşluk ikinci bir zamla 3,97'ye çıktı.
Nisan başından itibaren uluslararası piyasalarda ham petrol ve dolarda düşüş süreci başladı. Ancak vatandaşın beklediği indirimler bir türlü yapılmadı. Girdi maliyetleri arttığı için bir ayda benzine 26, motorine 19 kuruş zam yapan şirketler, maliyetler düşünce benzinde 12, motorinde ise sadece 6 kuruşluk indirim yaptı. Son bir ayda dolar 1,82 TL'den 1,76 liraya, ham petrol de 127 dolardan 117 dolara geriledi. Ancak Türkiye, bir aydır zamlı akaryakıt kullanıyor. Şirketler tüketicilerden gelen tepkiler üzerine fiyatı 19 kuruş artan motorinde 11 Nisan'da 6 kuruşluk indirim, 26 kuruşluk artış yaşanan 95 oktan benzinde ise 20 Nisan'da 12 kuruşluk indirim yaptı. Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, akaryakıt sektörünün tüketicilerin en fazla mağdur edildiği alanların başında geldiğini belirterek, "Zamlar geciktirilmeden katmerli olarak, indirimler ise uzun zaman beklenerek küçük miktarlarda yapılıyor." dedi.
Girdi maliyetlerindeki fiyat artışlarını anında ve çok sık aralıklarla pompaya yansıtanların maliyet düşüşlerini tüketiciye yansıtmakta aynı hassasiyeti göstermediğine dikkat çeken Ağaoğlu, "Anında yapılan zamla, ellerindeki stokları yüksek fiyattan satan akaryakıt dağıtım şirketleri 'ekstra' gelir elde ederken, eldeki stoklar tükeninceye kadar geciktirilen indirimin faturasını vatandaş ödüyor. Günümüzde zorunlu ihtiyaç malzemesi haline gelen akaryakıt ürünleri üzerinde yürütülen bu politikalar, tüketici mecburiyetini kötüye kullanmaktır. Rekabet Kurulu, bu olaylara seyirci kalmayıp resen müdahil olmalıdır. Zorunlu ihtiyaç ve tüketim ürünleri haline gelmiş akaryakıt ürünlerinin tüketicilere kaliteli ve ekonomik ulaştırılması hususunda hukuki, siyasal ve sosyal mecralarda demokratik tepkileri ortaya koymaktan geri durmayacağız." diye konuştu.
Yapılan sembolik indirimlerin sebebinin de tüketicilerin gösterdiği tepkiler olduğuna dikkat çeken Ağaoğlu, akaryakıt ürünlerindeki yüksek vergilerin Anayasa'nın pek çok maddesine aykırı olduğunu ve yüksek yargı nezdinde davalar açılabileceğini söyledi. Zaman
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:13)