E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAkaryakıt ve LPG'ye tavan fiyat geliyor---

Akaryakıt ve LPG'ye tavan fiyat geliyor

Akaryakıt ve LPG'ye tavan fiyat geliyor
04 Ağustos 2013 - 02:32 borsaningundemi.com

Türkiye’de benzinin litresinin 5 lirayı geçmesinin ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), fiyatları incelemeye aldı

Dünyada en pahalı akaryakıtın tüketildiği Türkiye’de benzinin litresinin 5 lirayı geçmesinin ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), fiyatları incelemeye aldı. Çalışmasını tamamlayan Kurul, benzin, motorin ve LPG fiyatlarının kanunun emrettiği ‘en yakın erişilebilir uluslararası piyasanın’ üzerinde olduğunu tespit etti. 
Yasaya göre fiyatların, en yakın uluslararası piyasa konumundaki Akdeniz Çanağı ülkeleriyle uyumlu olması gerekiyor. Zaman'ın haberine göre Kurul, akaryakıt ve LPG dağıtım şirketlerine birer yazı göndererek fiyatların iç pazar için baz alınan Yunanistan, İtalya, Fransa ve İspanya seviyesine düşürülmesini isteyecek. Aksi halde, akaryakıt sektörüne yönelik tavan fiyat uygulaması gündeme gelecek.
Geçen hafta yapılan zamla 5 liraya çıkan 1 litre benzinin fiyatı, son indirimle birlikte 4,85 liraya (1,94 Euro) geriledi. Ancak fiyatlar, Avrupa Birliği ülkeleri ortalaması olan 1,52 Euro’nun çok üzerinde. İstasyonlarda 1 litre benzin 1,94 Euro’dan, motorin 1,72 Euro’dan, LPG (otogaz) ise 1 Euro’dan satılıyor. Sektör temsilcilerine göre ise pahalı akaryakıtın en önemli sebebi yüksek vergi. EPDK, Haziran 2009’da hızlı yükseliş üzerine fiyatları incelemeye almış ve dağıtım şirketlerini uyarmıştı.

Petrol piyasası mevzuatı gereği, akaryakıt fiyatlarının en yakın uluslararası piyasaya yani Akdeniz Çanağı’na  uyumlu olması gerekiyor. Bu kapsamda iç pazarda fiyat oluşumu için Yunanistan, İtalya, Fransa ve İspanya baz alınıyor. EPDK, rafineri ve dağıtım şirketleri de bu ülke fiyat oluşumunu yakından izliyor. Kanuna göre rafinerici ve dağıtıcı lisansı kapsamında yapılan piyasa faaliyetlerine ilişkin fiyatların, en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak, lisans sahipleri tarafından hazırlanan tavan fiyatlar olarak kuruma bildirileceği ifade ediliyor. İlgili maddede şöyle deniliyor: “İşleme, boru hatları ile bağlantılı olmayan lisanslı depolama ve taşıma faaliyetlerinin tarifeleri, lisans sahiplerince hazırlanarak kuruma bildirildikten sonra uygulanır... Ancak, petrol piyasasında faaliyetleri veya rekabeti engelleme, bozma veya kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran veya doğurabilecek nitelikte anlaşma veya eylemlerin piyasa düzenini bozucu etkiler oluşturması halinde, gerekli işlemlerin başlatılmasıyla birlikte, her seferinde iki ayı aşmamak üzere, faaliyetlerin her aşamasında, bölgesel veya ulusal düzeyde uygulanmak için taban ve/veya tavan fiyat tespitine ve gerekli tedbirlerin alınmasına Kurum yetkilidir.”

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, ilk tavan fiyat uygulamasını 2009 yılının Haziran ayında yaptı. Kurul, fiyatların yükselişi üzerine dağıtım şirketlerini uyardı. Sektörde ilk kez tavan fiyatı uygulamasına neden olan kurul kararında, petrol piyasasında faaliyet gösteren dağıtıcı lisansı sahiplerinin fiyat uygulamalarında en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınmadığı tespitine yer verilmişti. Üst kurul, lisans sahiplerinin fiyat uygulamalarını aykırılıkları giderecek şekilde 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nun 10’uncu maddesinin “Rafinerici ve dağıtıcı lisansı kapsamında yapılan piyasa faaliyetlerine ilişkin fiyatlar, en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak, lisans sahipleri tarafından hazırlanan tavan fiyatlar olarak Kurum’a bildirilir.” hükmüne uygun hale getirmeleri için 20 Haziran 2009 tarihine kadar süre verilmesine karar vermişti. Uygulamaya rafineri şirketleri dahil edilmemişti. Kurul, sonrasında ise tavan fiyat uygulaması başlatmış ve 2 ay süreyle benzin-motorin fiyatlarını belirlemişti. Tavan fiyat sonrası benzin-motorin yaklaşık 20 kuruş ucuzlarken, Maliye’nin aynı oranda yeni vergi koymasıyla indirim ortadan kalkmıştı.

Avrupa ülkelerinden yüzde 27 pahalı

Türkiye’de benzinin litresi son indirimle 4,85 liraya (1,94 Euro) geriledi. Avrupa Birliği ülkelerinde tüketilen benzinin ortalama fiyatı ise 1,52 Euro.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • asilmemo05 Ağustos 2013 00:43

    her zaman yazdım,,,türkiyenin gelir düzeyine göre,benzin fiyatı,avrupadaki en ucuz benzin fiyatı baz alınarak,fiyat o seviyelere düşürülmelidir,askari,ücrete göre oranlanarak,fiyat belirlenmelidir,benim tespitim,en fazla 3tl. dir.

  • baran05 Ağustos 2013 00:03

    devlet yetkililerinin heralde oruç başına vurmuş..vergiyi biraz düşürün devlet olarak önce..ötv nin de kdv sini alan bir hükümetten ne beklersin ki.millet hem vergi veriyo devlet diyor dur! verdğin verginin de kdv sini ver..Bu ülkeye gelmiş tüm yönetimlerin milleti yolmaktan başka bişey yapığı yok.kaç tanesi KALICI istihdam yaratmış.iki kelime edince de sus otur yerine sen anlamazsın oluyo.e hani halktım ben? hepsi hikaye.

  • mehmet04 Ağustos 2013 15:42

    devlet ve millet bu soyguna dur diyecek herkes haddini ve yerini bilecek ve hesabını vereceklerdir

  • mehmet04 Ağustos 2013 15:22

    tüccarların düürüst ve ahlaklı olanı severim türkiyede akaryakıt talepinin artıgını görenler ham petrol ithalatını azaltarak yani arz düşürerek halkı soymaya devam etmektedirler talep fazla + arz az ise = zam dır bilimsel olarak karşılıgı budur bu zihniyetli tüccarları ahlaklı olmaya davet ediyorum

  • mehmet04 Ağustos 2013 15:03

    dünyanın en yüksek akaryakıt kullanan ülkesi olarak derviş koç tüsiad soruyorum 2001 de araç sayısı 7 800 000 ken 2012 de araç sayısı 18000 000 olan araç sayısı 2001 den 2012 ye 100de 100 artarken ham petrol ithalatı 23 000 000 milyon tondan 19 000 000 milyon tona düşüyor burda şunu anlıyoruz acaba talep ne kadar yüksliyorsa arz o kadar düşük tutarak benzin maliyetlerin yükselmesine bilerek katkıda bulunulu yor ve hükümeti bu benzin fiyatlarıyla ve diger malzemelere getirilecek zamlarla ülkeyi zor duruma sokmak mı isteniyor çok entrasan

  • Adil04 Ağustos 2013 12:12

    Bu yeni uygulamalar, önümüzdeki seçimlerin salimen atlatılması için. Seçimlerden sonra eskisinden daha ağır bir şekilde bizlerden çıkartırlar,merak etmeyin.

  • YAKHAN04 Ağustos 2013 11:23

    KENDİ ALDIKLARI VERGİYİ DÜŞÜRMEK HİÇ AKILLARINA GELMİYOR ADİLER.100 TL BENZIN ALDIGIMIZDA OTOMATIKMAN 65 TL VERGİ ALIYORSUN ADİİ HÜKÜMET BİRAZDA KENDİNE BAK BU ÜLKEDE NE KAYNAK SAGLAMISSIN 10 YILDIR. ANCAK HAZIRI YEDIN SATTIN BIRDE MILLETTEN VERGI VE CEZA BASKA BIR SEY YOK

  • Borsacı04 Ağustos 2013 11:20

    Bu ülkede en büyük sorun şişirilmiş faturalar. O yüzden tahsili kolay şeylşerin tamamında aşırı vergi var. Şişirilmiş faturalar KDV iadelerininde şirketlere yapılamamasına neden oluyor. E-fatura ile belki naylon fatura azalır. ancak ithalatta şişirilmiş fatura nasıl önlenir belli değil. Akaryakıt ucuzlasa ülke ekenmisi canlanır ama bu sefer de kamu bütçesi açık veriri. İki ucu b.klu değnek.

  • hasan04 Ağustos 2013 03:42

    geçen hafta cnbce de akaryakıt dağıtıcıları birliği başkanı mouşuyordu türkiyede üretilen akaryakıtın %65 motorin ve tamamı ülkemizde kullanılıyor % 20 si benzin %10 ülkemizde kullanılıyor geri kalan %10 yurt dışına 2.00 tl altına yurt dışına satlıyor dedi yurt dışına 2.00 tl altına satana kadar yurt içine 3.5 tl veya 4.00 tl aralığında satsalar ben şahsen LPG alıp aracımla seyahat yapmam benzin alır benzin ile seyahat ederim ve devlet bundan daha fazla kazanır biz de ülkemizde kazanır