E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAkaryakıt fiyatları yükselmeye devam edecek mi ?---

Akaryakıt fiyatları yükselmeye devam edecek mi ?

Akaryakıt fiyatları yükselmeye devam edecek mi ?
12 Haziran 2022 - 12:21 borsaningundemi.com

Akaryakıt fiyatları rekor üstüne rekor kırarken araç sahipleri bu durumdan oldukça etkileniyor ve bu yükselişin sürüp sürmeyeceğini merak ediyor. Ancak petrol piyasasından gelen haberler fiyatlardaki yükselişin süreceği beklentisini artırıyor.

Petrol fiyatları küresel piyasalarda Rusya-Ukrayna savaşının ardından son yılların en yüksek seviyesine çıkarken Türkiye’de rekor üstüne rekor kıran akaryakıt fiyatları hem araç sahiplerini zorlamaya hem de enflasyonu yukarı yönlü baskılamaya devam ediyor.

ABD’de akaryakıt fiyatları galon başına (3,78 litre) 5 dolara çıkarken İngiltere’de araç sahipleri ortalama bir aracın deposunu doldurmak için yaklaşık 100 sterlin (125 dolar) harcanmaya başladı. Türkiye’de ise benzinin ve mazotun litresi 30 TL sınırına dayanmış durumda.

Petrol fiyatları, Türkiye'de de akaryakıt fiyatlarının doğrudan belirlenmesinde önemli bir etken. Tamamlanmış petrol ürünleri ham petrolden rafine edildiği için, ham petrolün fiyatının artması durumunda tüm tamamlanmış ürünlerin fiyatları da artıyor.

YÜZDE 115 ARTTI
Bununla birlikte Türkiye’deki akaryakıt fiyatları yalnızca uluslararası petrol fiyatlarıyla değil, dolar/TL kurunda yaşanan hareketlilikle de belirleniyor. Brent petrolün varil fiyatı yılın başından bu yana 80 dolardan 120 dolar seviyelerine çıkarken Dolar/TL kuru ise yılın başında gördüğü 13 seviyelerinden 17 seviyelerine çıktı.

Böylece İstanbul’da satılan benzinin ve motorinin fiyatı 2022 başında gördüğü 13 TL seviyelerinden 28 TL seviyelerine yükselmiş oldu. Akaryakıt fiyatlarındaki ortalama artış ise bu yıl içerisinde yaklaşık yüzde 115 oldu.

ÇİN GERİ DÖNDÜĞÜNDE PETROL DAHA DA ARTACAK
Araç sahiplerinin ve işletmelerin aklında ise tek bir soru var. Akaryakıt fiyatları daha da yükselecek mi? Uzmanlar bu konuda iyimser değil. Çin’de corona virüsün tekrar hızlı yayılmaya başlamasının ardından ülkenin en büyük bölgelerinden Şanhgay’da sert tecrit önlemlerinin alınması uzun süredir petrol fiyatlarını baskılıyordu.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle marttan itibaren sert yükselen fiyatlar, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’in petrol talebinin olumsuz etkilenmesi nedeniyle beklenen hızda artmıyordu. Ancak haziran başında Çin’in Pekin’deki önlemleri kaldırması ve Şanghay’daki önlemleri hafifletmeye başlaması fiyatlar konusundaki endişeyi de artırdı.

‘50 YILLIK KARİYERİMDE BÖYLESİNİ HİÇ GÖRMEDİM’
Bloomberg’in aktarımına göre enerji yatırımları ile ilgilenen Black Gold Investors şirketinde petrol danışmanı olan Gary Ross konuyla ilgili, “Son 50 yılda kariyerimde bu koşulların birleşimini hiç görmedim. Dünya çok az stoka sahip ve Çin şimdi küresel bir kesintinin ortasında geri geliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Enerji araştırmaları yapan Energy Aspects şirketinin baş petrol analisti Amrita Sen ise “Çin olmadan 120 dolardayız, bu yüzden Çin geri geldiğinde petrol yükselecek” dedi. Sen, “Yüksek fiyatlara rağmen talep devam ediyor çünkü insanlar seyahat etmek istiyor. Ayrıca dünya çapındaki hükümetlerin fiyatları sübvanse etmesi talebi artıyor” Uzmanlara göre, fiyatların yüksek olmasına rağmen devletler tarafından gerçekleştirilen sübvansiyonlar talebin azalmasının da önüne geçiyor.

ÜRETİCİLER İSTEKSİZ
Bununla birlikte petrol üreticileri hem elde ettikleri yüksek kârlar nedeniyle hem de kapasite yetersizliği nedeniyle petrol arzını artırmak konusunda isteksiz. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman enerji alanındaki yetersiz yatırımın ve rafinaj kapasitesindeki düşüş eğiliminin yakıt kıtlığına önemli katkıda bulunduğunu söyledi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri (OPEC+) ise bu ayın başlarında üretimi beklenenden daha fazla artırma sözü verse de bu hamlenin aşırı yükselişi engelleyeceği yönündeki beklentiler düşük.

İşsizlik Sigortası Fon'u tekrar 100 milyar

 

Hazır giyim ve konfeksiyonda 5 ayda 8,8 milyar dolarlık rekor

 

Dikkat! O borçlar silinecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kerim23 Haziran 2022 00:39

    Turkiyemizde de bir depo 90 dolara doluyor.sanki ingiltere almanya abd yiz..yollar trafik yogunlugundan geçilmiyor.bu yogurdun bollugu nerden

  • Mucise Reis ;)12 Haziran 2022 22:24

    Faiz neden, yakıt sonuç :D   

  • Ky12 Haziran 2022 22:16

    Arabaların fiyatları ve satış hızı da yüksek.Trafik hala yoğun sıkıntı yok litre 30 tl çok pahalı değil.Dünya piyasası böyle.

  • Mucise Reis ;)12 Haziran 2022 22:01

    TL alım gücü eridiği sürece devam edecektir. Tl pul oluyor. karşilığı malesef düşüyor. 

  • Türkoğlutúrk12 Haziran 2022 18:16

    Elbette. amaç seçimleri yapmamaksa,tek çare akaryakıta sürekli zam.sonra güvenlik nedeniyle seçimleri iptal et.

  • Ali Taş12 Haziran 2022 21:57

    Yav sen ne bozuk adamsın be bi kanını test etmek lazım

  • Misafir 12 Haziran 2022 14:29

    Eylül ayında 55-60 TL bekliyorum.

  • Agah var12 Haziran 2022 12:58

    Hiper enflasyonda her şeyin fiyatı hızla yükselir enflasyonla mücadele olmazsa bu süreç hep yukarı devam eder

  • E.g.12 Haziran 2022 12:38

    KİRALIK KONUT ARZI OLMAYINCA KİRALIK KONUT FİYATLARI DA SÜREKLİ YÜKSELIYOR DÜNYANIN EN DEĞERLİ MADENİLERINDE ALTIN'IN ONS FİYATI İSE SON BİR YILDA GERİLEMİŞ DURUMDA ÇÜNKÜ HER ÜLKENİN MERKEZ BANKASI KASASINDA ALTIN ARZI VAR