E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAK Parti'de bundan sonra ne olacak?---

AK Parti'de bundan sonra ne olacak?

AK Parti'de bundan sonra ne olacak?
07 Ağustos 2014 - 10:22 borsaningundemi.com

Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına seçilmesi ihtimali ile birlikte Başbakan ve Genel Başkanlık'a kimin geleceği merakla bekleniyor

Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, 10 Ağustos'tan sonra AK Parti'de yaşanacak değişimleri kaleme aldı.

İşte Selvi'nin yazısının o kısmı:

10 Ağustos'ta sadece Cumhurbaşkanı seçmeyeceğiz. 10 Ağustos'tan sonra yeni bir sayfa açılacak. Aslında 10 Ağustos başlı başına bir sayfa. Askerlerin Cumhurbaşkanı seçildiği, Cumhurbaşkanlığı için darbelerin yapıldığı, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Meclis'in etrafının kuşatıldığı bir Türkiye'den, doğrudan milletin Cumhurbaşkanını seçildiği bir Türkiye'ye gelinmesi aslında başlı başına bir demokrasi öyküsü.
 
''Türkiye'de bundan sonra Başbakan olmaz''
 
Ancak bunu daha anlamlı kılmak ve Yeni Türkiye'nin inşasını başlatmak için 10 Ağustos sürecinin çok iyi dizayn edilmesi gerekiyor.
 
Şu ana kadar bu çok iyi götürüldü.
 
Değişimci Özal kendisinden sonrayı iyi dizayn edemediği için partisi ve Türkiye, statükocu zihniyetin eline geçmişti.

Başbakan'ın güçlü liderliği ile bu handikapların tek tek geride bırakıldığını görüyoruz.
 
Özal'ın, Demirel'in, Sezer'in ve son olarak Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçildiği süreçlere tanıklık eden biri olarak Erdoğan'ın süreci çok mahir bir şekilde yönettiğini görüyoruz.

Erdoğan sadece kendisini Çankaya'ya çıkarmıyor, partisini ve Türkiye'yi de yeni sürece hazırlıyor. Dönüştürüyor.

Etap etap gidiyor Erdoğan

1-Cumhurbaşkanlığı adaylık sürecini sancısız bir şekilde yönetti. Partisinde bir dağınıklığa, bölünmeye fırsat vermediği gibi tam tersine adaylığının etrafında kenetlenmeyi sağladı. Erdoğan'ın adaylığı ile bir sinerji oluştu.

2- Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili kampanyayı yürüttüğü bir sırada partisinin, Erdoğan'dan sonra kim gelecek kavgasının içine düşmesini önledi.

Bu konuda inisiyatif almak için isimler oldu. Ama Erdoğan bu tehlikeyi fark edip, engel oldu. Özal sonrası yaşanan,'8 Türk büyüğü' tartışması ANAP'ı 8 ayrı parçaya bölmüştü.

 Erdoğan 10 Ağustos günü ilk turda Cumhurbaşkanı seçildiği andan itibaren 11 Ağustos günü Ak Parti'de yeni bir süreç başlayacak.

Bu Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkmadan önce partisini ve hükümeti dizayn etme süreci olarak. Başbakan zaten adaylık sürecinde bu dizaynı bir ölçüde gerçekleştirdi. Ancak 11 Ağustos sabahından itibaren bu partinin yetkili kurullarında bir karara ve takvime dönüştürülecek.

11 Ağustos itibariyle önce MYK ardından MKYK toplanıp, 'Olağanüstü kongre' kararı alınacak.

Başbakan Başdanışmanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, Kanal 24'te Elif Çakır'ın programında bu süreci, 'Olağanüstü kongre devir teslim töreninden önce mi olacak yoksa sonra mı MKYK'da bunun kararı alınacak' diye özetledi.

İki formül var

 1-Önce Başbakan sonra Genel Başkan.

2-Önce Genel Başkan sonra Başbakan.

Eğer önce Genel Başkan seçilip, bu kişinin Başbakanlık görevini üstlenmesi kararı alınırsa, önce kongre sonra hükümet süreci işleyecek.

Yok eğer önce Başbakan belirlenip, Başbakan'ın kongrede Genel Başkan seçilmesi tercih edilirse, o zaman önce hükümet, sonra kongre takvimi işleyecek.

Tüm bunların arasında kritik bir takvim var.

Erdoğan Çankaya'ya çıkmadan önce mi yoksa sonra mı olacak bunlar.

Siyasi kulislerde bu sorunun cevabı aranıyor.

AK Parti kulislerinden edindiğim izlenim,

Erdoğan, 28 Ağustos'ta Çankaya'da devir teslim yapmadan önce, 24 Ağustos Pazar günü olağanüstü kongre toplanıp, Genel Başkanı belirleyecek.

Önce Genel Başkan sonra Başbakan formülü bir adım önde gözüküyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • haluk07 Ağustos 2014 14:51

    türkiye başkanlık sistemine gidiyor adım adım..

  • Emre07 Ağustos 2014 12:25

    Akp liler Filistinde yapılan katliamlara ciyak ciyak bağırıyor elbette buna duyarsız olmamak gerekir ama nedense kendi siyasal anlayışındaki talibanın işid hizbullahra el kaide el nusra gibi gibi örgütlerin diğer din mensuplarına diğer mezhep mensuplarına veya musluman olup farklı siyasal anlayışta olanlara yaptığı daha büyük büyük katliamlara sesizler! neden acaba? bizim yaptığımız katl,amlar kutsal anlayışımı acaba?

  • mali07 Ağustos 2014 12:18

    Ortam Gül kokuyor.