E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAğustos sert geçiyor, borsada tüm sektörler düşüşte---

Ağustos sert geçiyor, borsada tüm sektörler düşüşte

Ağustos sert geçiyor, borsada tüm sektörler düşüşte
23 Ağustos 2023 - 10:31 borsagundem.com

ABD borsalarında düşüş sürüyor. Tarihsel olarak en kötü aylardan biri olan Ağustos, borsalar için yine yüksek kayıpla geçiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında sene başında bu yana devam eden yapay zeka güdümlü teknoloji rallisi, birçok sektörü de arkasından sürükledi. Ancak hisse senedi piyasaları için uğursuz kabul edilen Ağustos ayında borsalar çoğu zaman olduğu gibi yeniden düşüşe geçti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, S&P 500 Endeksi’nin tüm sektörleri Ağustos ayında, bu yıl görülmeyen bir hız ve genişlikte düşüş gösteriyor. Düşüşün derin olduğu alanlardan biri olan ‘kamu hizmetleri sektörü’nde kayıp bu ay şimdiye kadar yüzde 6,1’i buluyor.

Aralık ayından bu yana ilk

MarketWatch'tan Christine Idzelis'in haberine göre, S&P 500'ün tüm sektörleri, endeksin 2023'ün ilk yedi ayında yükselişe geçmesinin ardından, geçen yılın sonundan bu yana görülmeyen büyük bir borsa düşüşü nedeniyle Ağustos ayında düşüş yaşadı.

Dow Jones Market Data'ya göre S&P 500'ün 11 sektörünün tamamı aynı ayda en son Aralık ayında düşmüştü. FactSet verilerine göre kamu hizmetleri, bilgi teknolojisi ve üretim gereçleri sektörleri Ağustos ayında şimdiye kadarki en büyük kayıpları gösteriyor.

1997’den beri en iyi 7 aylık performans

S&P 500 Endeksi bu yıl Temmuz ayına kadar yüzde 19,5 artış göstererek 1997 yılından bu yana herhangi bir yılın ilk yedi ayındaki en güçlü performansını sergiledi. Ancak makroekonomik kaygılar Fed Başkanı Jerome Powell’dan Cuma günü gelecek yorumları bekleyen yatırımcılar üzerinde ağırlık oluşturduğundan endeks bu ay Hazine oranlarındaki yükselişin ortasında tökezledi.

Fed, hala yüksek seyreden ancak hafifleyen enflasyonla mücadele etmek için Temmuz ayında faiz oranlarını yeniden artırdı. Bu yıl pek çok yatırımcı, Fed'in bu yıl gösterge faiz artırım hızını yavaşlatması nedeniyle faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığını tahmin ediyor.

Megacap Big Tech hisseleri 2023'ün başlarında borsayı hareketlendirirken, Ağustos ayındaki düşüş S&P 500 Endeksi'nin 11 sektörünün de yüzde 1'den az ile yüzde 6'dan fazla kayıplarla baskılanmasına neden oldu. FactSet verilerine göre bu sektörlerin dokuzunda Salı gününe kadar en az yüzde 4 oranında aylık düşüş yaşandı; buna kamu hizmetlerindeki yüzde 6,1'lik düşüş de dahil.

En az düşen sektörler enerji ve sağlık sektörleri

S&P 500'ün bilgi teknolojisi ve üretim gereçleri sektörleri Ağustos ayında yaklaşık yüzde 5,9 oranında düşerken, gayrimenkul sektörü bu ayın başından Salı gününe kadar yüzde 5,8 oranında düşüş kaydetti. Apple, Nvidia, Tesla ve Google'ın ana şirketi Alphabet gibi şirketleri içeren ve Big Tech hisseleri olarak anılan bu hisse senetleri, S&P 500'ün bilgi teknolojisi, ihtiyari tüketim sektörü ve iletişim hizmetleri sektörlerini kapsıyor.

FactSet verilerine göre S&P 500'ün bu ay bugüne kadarki en iyi performans gösteren sektörleri ise yüzde 0,4 düşüşle enerji ve yaklaşık yüzde 0,8 düşüşle sağlık sektörleri oldu.

Finans sektöründe düşüş hızlanıyor

ABD borsası, S&P Global Ratings'in bankacılık sektöründeki bazı küçük firmaların notunu düşürme kararının ardından banka hisselerinin düşmesiyle Salı gününü çoğunlukla düşüşle tamamladı. Dow Jones’ta düşüş yüzde 0,5’i bulurken S&P 500 Endeksi yüzde 0,3 oranında düşüş yaşadı ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq dünü yüzde 0,1 oranında artışla kapattı. FactSet verilerine göre, S&P 500 Endeksi’ndeki finans hisseleri Salı günü yüzde 0,9 oranında düşüşle genel endeksin gün içindeki en kötü performans gösteren sektörü oldu.

Dow Jones Market Data’ya göre, Salı günkü kapanış sonrası S&P 500 Endeksi 31 Temmuz'daki 2023 zirvesinin yaklaşık yüzde 4,4 oranında gerisinde olsa da, yıllık performans olarak hala yüzde 14,3 oranında yükselmiş durumda.

ABD borsalarında kontrol kimde?

Borsa rallisini kaçıranlar için yeni bir fırsat

 

Rallide kayıp yüzde 10’u bulabilir

 

Rallide ivme tersine dönüyor

 

Morgan Stanley: Yapay zeka güdümlü ralli güzellik yarışmasına benziyor

 

Wall Street rallisinin yakıtı tükendi mi?

 

Yapay zeka borsada teknoloji rallisini kaçırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kadir23 Ağustos 2023 12:46

    Türkiyede hâlâ 1 lerde işlem gören şirketler var.Nasıl millet soyuluyor, yazıklar olsun spk.

  • Borsa23 Ağustos 2023 12:44

    Cwene 108.60 dan, gesan 17 TL'den halka arz olmadı mı? Peki ya Zoren? Enerji Şirketi değil mi? Bu fiyatlamalar harika. Peki Zoreni bu yıl halka arz etseydiniz fiyatı yine 4.94 mü olurdu? Borsada yeni arzlar gözde, 20 yıllık hisseler enflasyona karşı eriyor. Arz talep dengesizliği...