E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel yatırımcılar yaz aylarının en zayıf geçen dönemi olan ağustosun finansal piyasa türbülanslarıyla yeniden karşılaştı. 1990’da Irak’ın Kuveyt’i işgal etmesi ve Körfez Savaşı’nın zeminini hazırlaması, Sovyet lider Mihail Gorbaçov’a karşı 1991’deki darbe girişimi veya daha yakın bir zamanda 2011’de kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin ABD’nin kredi notunu düşürmesi hep ağustos ayında gerçekleşmişti.
Borsaların yine ağustos ayının ilk üç gününde düşüşe geçmesi ve geçtiğimi pazartesi günü S&P 500 Endeksi’nin %3’le son iki yılın en sert düşüşünü gerçekleştirmesi bu aya ilişkin karamsar beklentileri besledi.
ABD borsaları salı günü toparlansa da çarşamba günü yatırımcıların erken dönem kazançlardan vazgeçtiği görüldü. Perşembe günü 2022’den bu yana en iyi tek günlük performansını gösteren endeksler haftanın son gününü de yükselişle bitirerek haftayı neredeyse başladığı seviyede kapattı.
Ancak MarketWatch’un haberine göre borsalarda bir yaz fırtınası yaşandığını reddetmek için henüz çok erken. Yapay zeka hisselerinin son durumu, ekonomik görünüm ve diğer hususlar yatırımcıların gündeminde kalmayı sürdürüyor. Bazı yatırımcılarsa son düşüşleri gecikmiş bir düzeltme olarak memnuniyetle karşılıyor.
Yapıcı sıfırlama
BMO Aile Yatırım Ofisi Baş Yatırım Sorumlusu Carol Schleif, “Aslına bakılırsa geri çekilmenin sadece birkaç gün sürmesine rağmen oldukça yapıcı bir sıfırlama olduğunu düşünüyorum” dedi.
Gerçekten de birçok borsa uzmanı için gerçekten dikkate değer olan şey, S&P 500'ün pazartesi günü %3 düşmesi ve temmuzun en yüksek seviyesinden kabaca %8,5 düşmesi değildi. Asıl önemli olan piyasanın bu kadar uzun süredir dikkat çekici bir şekilde sakin kalmasıydı.
Yazar ve risk uzmanı Nassim Nicholas Taleb, bir televizyon röportajında, pazartesi günkü geri çekilmenin bir "siyah kuğu" olup olmadığı sorulduğunda kahkahasını zar zor bastırabildi. Taleb aksine borsada %3’lük bir geri çekilme olmamasının gerçek bir "siyah kuğu" olacağını söyledi.
Yatırımcılar neden korktu?
Yatırımcılar ve analistler, uzun süreli sakinlik dönemlerinin sonrasında geri çekilmelerin gerçekte olduğundan daha çalkantılı görünmesine neden olabileceğini söylüyor.
Uzmanlar, giderek daha popüler hale gelen opsiyon satış stratejileri ve oynaklığı bastırmaya yardımcı olan ancak şiddetli, periyodik geri çekilmelere neden olabilen yatırım ürünleri gibi gelişmeler nedeniyle son zamanlardaki piyasaların uzun süre sakin kalabildiğini düşünüyor.
Volatilite artışı
Yatırımcı korkularından bahsetmişken, Wall Street’in korku endeksi olarak da bilinen Cboe Volatilite Endeksi (VIX) önceki hafta perşembe gününden pazartesi gününe kadar 3 kat fırladı ve pazartesi günü 38,6 seviyesinde kapandı. Üstelik VIX pazartesi günü gün içerisinde 65 seviyesini dahi geçti.
Korku endeksindeki bu büyük hareketliliğe piyasalardaki çöküş eşlik etti. Japonya’da Nikkei 225 Endeksi aynı gün %12’den fazla düşerek 1987’den bu yana en büyük çöküşünü gerçekleştirdi. Endeks hafta sonuna kadar kayıplarını önemli ölçüde azaltarak geri döndü.
Borsalarda ağustos fırtınası
Satışlar 1 Ağustos’ta açıklanan ABD imalat sektörü faaliyetine dair zayıf bir rapordan etkilendi. 2 Ağustos’ta açıklanan beklenenden daha zayıf gelen temmuz istihdam raporu ise resesyon endişelerinin derinleşmesine yol açtı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) temmuz ayı toplantısında faiz oranlarını sabit tutması bir politika hatası olarak değerlendirildi. Paniğe kapılan yatırımcılar acil bir faiz indirimini ve önümüzdeki aylarda çok daha yoğun bir faiz indirimi dalgasını fiyatlandırdı.
Tüm bunların ötesinde Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) 31 Temmuz’da yaptığı faiz artırımı açıklaması borsalardaki satışları iyice şiddetlendirdi. Zayıflayan Japon Yeni aniden dolar karşısında güçlenerek taşıma ticaret (carry trade) yapan yatırımcıları zor durumda bıraktı.
Yoğun piyasa dalgalanmaları karşısında salı günü BoJ geri adım attı ve finansal kargaşanın ortasında faiz oranlarını artırmayacaklarının sözünü verdi. Bu adım bir nebze de olsa küresel piyasaların sakinleşmesine imkan tanıdı.
Fırtına dindi mi?
Haftanın ilerleyen günlerindeki toparlanma cesaret vericiydi. Ancak yatırımcılar oynaklık artışlarının genellikle bu kadar çabuk çözülmediği konusunda uyarıyorlar. Piyasalar genellikle haftalarca kararsız kalabilirken, pazartesi gününün en düşük seviyeleri artık günlük grafiklerde önemli bir destek seviyesi olabilir ve yeniden test edilebilir.
Yatırım uzmanları uyarıyor: Sakin kalan kazanır
Raymond James'in Baş Yatırım Sorumlusu Larry Adam, cuma günü paylaştığı bir notta, gelecekte bir piyasa kargaşası mümkün olsa da geçen haftaki vahşi dalgalanmaların yatırımcılara panik düğmesine basmaktan kaçınmaları için bir hatırlatma sunması gerektiğini söyledi.
Borsa uzmanı panikle yapılan piyasa hamlelerinin performansı ciddi bir şekilde düşürebileceğini zira piyasalardaki en güçlü seansların genellikle en zayıf günleri takip ettiğini söyledi. Gerçekten de S&P Endeksi pazartesi günkü %3’lük düşüşün ardından salı günü %1, perşembe günü ise %2,3 yükseldi. Perşembe günkü yükseliş Kasım 2022’den bu yana en büyük günlük artışı işaret ediyordu.
BMO'dan Schleif, aşağı yönlü hareketlerin kenarda nakit parası olan müşterilere yatırıma geçmeleri için fırsatı sunduğunu söylüyor. Borsa uzmanı yatırımcıları orta ve uzun vadeli planlara bağlı kalmaya hazırlıklı olmaları konusunda uyarıyor. Yatırımcılar için diğer büyük dersse tahvillerin nihayet hisse senetleri düştüğünde bir kez daha bir yastık görevi görmesi ve portföylerdeki hava yastığı rolünü tekrar üstlenmesi.
Schleif geçen hafta gerçekten sağlam bir portföy oluşturmanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi. Borsa uzmanı istihdam raporu gibi tek bir gösterge üzerinden çılgına dönmek gibi duygusal yatırımcı hamlelerinin yanlışlığının da kanıtlandığını belirtiyor.
Borsada uzun soluklu kaos dönemi
David Roche: 2025’te ayı piyasası geliyor
Wall Street'te kritik TÜFE haftası
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:42)