E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAğustos ayı yatırımcıları terletecek---

Ağustos ayı yatırımcıları terletecek

Ağustos ayı yatırımcıları terletecek
03 Ağustos 2022 - 13:37 borsagundem.com

Tarih tekerrür ederse, hisse senedi yatırımcılarını kötü bir Ağustos bekliyor olabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senedi piyasalarında yarı ve çeyrek performansları gibi aylık performanslar da önemli bir gösterge işlevi görebiliyor. Her durumda istisnaları dikkate almak zorunda olan yatırımcılar yine de bazı aylarda borsaların performansının nasıl olacağına dair belli ezberlere sahip olabiliyor. İçinde bulunduğumuz Ağustos ayı ise güçlü negatif tarihsel veriler sunuyor ve yatırımcıları endişelendiriyor.

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in yazısına göre, gerçekten de piyasalarda tarihin tekerrür etmesi halinde Ağustos ayı yatırımcıları epey terletecek gibi gözüküyor. Bunda Dow Jones borsasının 1996 yılından bu yana Ağustos aylarındaki düşük performansın etkisi büyük rol oynuyor. Buna göre, son 25 yıldır Dow Jones borsası Ağustos aylarını ortalama yüzde 0,67’lik bir kayıpla tamamlıyor.

Ağustos ayı karakter mi değiştiriyor?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar için Nisan ayı bir batıl inanç misali oldukça zorlu geçiyor. Ancak görünen o ki bu aylara Ağustos da katılıyor. Oysa genellikle Ağustos ayları, piyasaların en iyi performans gösterdiği aylar olarak öne çıkıyor. O kadar ki yatırımcılar, Ağustos ayı performansını bir tesadüften öte olarak değerlendiriyor. Ancak piyasaların Ağustos ayındaki geri dönüşlerine tarihsel olarak bakıldığında, uzun ve acı verici performanslar da görülebiliyor ve bu da yatırımcıları, uzun ve sert düşüş sonrası toparlanma işaretleri veren piyasalarla ilgili endişeli kılıyor.

Piyasaların Ağustos ayındaki geri dönüşlerine tarihsel olarak bakıldığında, uzun ve acı verici performanslar görülebiliyor

Yüzde 1,8’lik getiri

Dow Jones endüstri endeksinin doğduğu yıl olan 1896’dan bu yana tüm Ağustos ayları incelendiğinde, diğer aylara göre oldukça iyi performans gösterdiği görülüyor. Buna göre, Ağustos ayında Dow Jones endeksi yatırımcısına yüz yıldan fazla bir süredir ortalama yüzde 1,8’lik bir getiri sağlıyor. Bu oran, diğer ayların ortalaması olan yüzde 0,4’lük getirinin dört katından fazla bir getiri anlamına geliyor.

Son 35 yılın en kötü performansı

Yine de, bu tarihsel verilerin aksine, 1986 yılından bu yana geçen 35 yılda Ağustos ayı, ABD borsalarının ortalama olarak en kötü performans gösterdiği ay olma özelliği taşıyor. Öyle ki, borsalar Ağustos ayında, genellikle yatırımcılar tarafından korkunç olarak nitelenen Eylül ayından bile daha kötü bir performans gösteriyor. Dow Jones endeksinin 1986 yılından bu yana ortalama Ağustos ayı getirisi yüzde 0,67 oranında kayba işaret ediyor. Bu dönemde Eylül ayı performansı ise yüzde 0,64 kayıp olarak görünüyor. Aynı dönemde diğer ayların ortalama performansı ise yüzde 1,05’lik bir kazanca karşılık geliyor.

Yüzde 95 güven düzeyi

Ağustos ayının ortalama getirisi ile diğer ayların getirisi arasında oluşan fark, istatistikçilerin bir örüntünün gerçek olup olmadığını belirlerken sıklıkla kullandığı yüzde 95 güven düzeyinde öneme sahip. Başka bir deyişle, Ağustos ayının diğer aylardan daha iyi performans göstermesi ve ardından düşüşe geçmesi, istatistiksel olarak oldukça anlamlıydı.

Peki, son 35 yıldır düşen performansı ve öncesindeki yüksek performansı dikkate alındığında hangi istatistiksel veriyi anlamlı kabul etmek gerekiyor? Bu sorunun cevabını verebilmek için istatistiksel anlamlılığın, bir örüntünün gerçekten var olup olmadığı sonucuna varmak için gerekli ancak yeterli olmayan bir koşul olduğunu akılda tutmak gerekiyor. Ayrıca, örüntünün olmasının bir gereklilik olup olmadığına dair makul bir teorinin de bulunması gerekiyor. Bilindiği kadarıyla böyle bir teori Ağustos ayı için henüz yok.

Görüldüğü üzere bu tartışma, veri analizinin tehlikelerine de ışık tutma özelliği taşıyor. Ancak yatırımcıların verileri izleme ve parçalara ayırma iştahının ne kadar doyumsuz olduğunu görmezden gelmemek gerekiyor.

Veri analizi bazı tehlikeler barındırsa da, yatırımcıların verileri izleme ve parçalara ayırma iştahının ne kadar doyumsuz olduğunu görmezden gelmemek gerekiyor.

Ara seçim yılı ve resesyon

Ağustos ayına dair başka örüntülerin de dikkate alınması gerekebilir. Buna göre, bu yıl olduğu gibi ara seçim yıllarında Ağustos ayının özellikle zayıf bir performans gösterdiği görülüyor. Bir diğer örüntü ise ekonominin resesyona girdiği dönemlerde Ağustos ayının çoğunlukla borsaların kötü performans gösterdiği bir ay olması. Elbette önce içinde bulunduğumuz ekonomik ortamın tam olarak bir resesyon olup olmadığını anlamamız gerekiyor. Ne olursa olsun, son değinilen istatistiksel verilerin hiçbirinin geleneksel istatistiksel anlamlılık standartlarına uygun olmadığını belirtmek gerekiyor.

Sonuç olarak, borsanın bu ay nasıl hareket edeceğinin, Ağustos ayı olmasıyla pek bir ilgisi olmadığını söylemek en makul yaklaşım gibi duruyor. Ancak istatistiksel veriler, sonsuz örüntüler oluşturmaya devam ediyor ve yatırımcılar da bu örüntüleri bulup çıkarmak için terlemeye dünden razı.

Goldman yatırımcıların resesyon algısını değerlendirdi

 

Borsada yeni zirveler bekleniyor

 

Borsalar yön belirlemekte zorlanıyor

 

ABD borsaları düşüşle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MARHALET KUŞUÖTMEZ04 Ağustos 2022 10:47

    Aslında ben termiyorum param borsada terleyip kat ve kat oldu.

  • Onur04 Ağustos 2022 08:11

    Çok komik. Ağustosta 2.800 yıl sonu 3.500 endeks göreceğiz.

  • ALİ HAYDAR KIZILBÖLÜK03 Ağustos 2022 19:37

    Böyle terlemeze çan kurban hem tatilimi yapıyorum beleşten sağolsun borsacı kardeşlerimiz sayesinden hem de 5 yıldızlı bir oteldi Antalya da borsadan artan zamanımda bana bir iki saat yetiyor hemde de para kazanıyorum.Hem terliyorum hemde paralarımı terletiyorum.

  • Halo03 Ağustos 2022 21:26

    Zehir zıkkım olsun