E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Ağustos ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre % 5,74 oranında azalarak 12 milyar 463 milyon dolar oldu. Aynı ayda ihracat, % 5,74 azalarak 12 milyar 463 milyon dolar, ithalat, % 20,64 artarak 18 milyar 776 milyon dolar, dış ticaret hacmi, % 8,52 artarak 31 milyar 239 milyon dolar seviyesine yükselirken,ihracatın ithalatı karşılama oranı % 66,4, altın hariç İhracatın ithalatı karşılama oranı ise % 82,9 değerine ulaştı.
Açıklamada şöyle denildi:
"Mart ayından itibaren tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda çok büyük oranda olumsuz etkileyen Kovid-19 salgını nedeniyle dünya ekonomilerinde yaşanan daralmanın olumsuz etkilerinin, hem ülkemizin hem de dünya ekonomilerinin normalleşme sürecine girdiği
Haziran ayından itibaren ortadan kalkmaya başladığı görülmektedir.
Haziran ayında başlayan bu olumlu trendin daha da belirgin hale geldiği anlaşılmaktadır. Nitekim, Nisan ayında 8 milyar 975 milyon dolar olan ihracatımız, Mayıs ayında 9 milyar 956 milyon dolar,
Haziran ayında 13 milyar 462 milyon dolar, Temmuz ayında 15 milyar 12 milyon dolar ve Ağustos ayında ise 12 milyar 463 milyon Dolar olmuştur.
Diğer taraftan, İşlenmemiş veya yarı işlenmiş altın ithalatı hariç tutulduğunda Ağustos ayı ithalatının bir önceki yılın aynı ayına göre % 0,30 oranında azaldığı görülmektedir. Bunun sonucunda da işlenmemiş veya yarı işlenmiş altın dış ticareti hariç olarak bakıldığında Ağustos ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı % 82,9 gibi oldukça yüksek bir seviyeye çıktığı anlaşılmaktadır. Ocak-Ağustos dönemine bakıldığında ise bu oran % 83,6 düzeyine yükselmektedir.
GTS kapsamında son 12 aylık dönemde,
İhracat bir önceki döneme göre % 8,09 oranında azalış ile 165 milyar 792 milyon dolar, ithalat ise % 2,69 oranında artış ile 208 milyar 781 milyon dolar olmuştur.
Dış ticaret hacmi bir önceki döneme göre % 2,38 oranında azalarak 374 milyar 573 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise % 79,41 olmuştur.
En fazla ihracat "Ham madde (Ara mallar)" grubundan yapılmıştır.
2020 yılı Ağustos ayında Geniş Ekonomik Grupların sınıflamasına göre ihracat incelendiğinde en çok ihracat "Ham madde (Ara mallar)" (6 milyar 112 milyon dolar) grubunda yapılırken, bu grubu sırasıyla
"Tüketim malları" (4 milyar 911 milyon dolar) ve "Yatırım (Sermaye) malları" (1 milyar 371 milyon dolar) grupları takip etmiştir.
En fazla ithalat "Ham madde (Ara mallar)" grubundan yapılmıştır.
2020 yılı Ağustos ayında Geniş Ekonomik Grupların sınıflamasına göre ithalat incelendiğinde en çok ithalat "Ham madde (Ara mallar)" (14 milyar 469 milyon dolar) grubunda yapılırken, bu grubu sırasıyla
"Yatırım (Sermaye) malları" (2 milyar 461 milyon dolar) ve "Tüketim malları" (1 milyar 800 milyon dolar) grupları takip etmiştir.
GTS'ye göre en fazla ihracat yapılan fasıl "Kazanlar ve Makinalar" olmuştur.
2020 yılı Ağustos ayında en çok ihraç edilen "Kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler" faslını (1 milyar 258 milyon dolar), "Motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler, diğer kara taşıtları" (1 milyar 246 milyon dolar) ve "Örme giyim eşyası ve aksesuarı" (761 milyon dolar) ihracatı takip etmiştir. Fasıllar düzeyinde en büyük 5 ihracat kalemi aşağıdaki tabloda sunulmaktadır.
GTS'ye göre en fazla ithalat yapılan fasıl "Kıymetli Taşlar" olmuştur.
2020 yılı Ağustos ayında en çok ithal edilen "Kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası, metal paralar" faslını (4 milyar 239 milyon dolar), "Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler" (2 milyar 172 milyon dolar) ve "Kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler" (1 milyar 957 milyon dolar) ithalatı takip etmiştir. Fasıllar düzeyinde en büyük 5 ithalat kalemi aşağıdaki tabloda sunulmaktadır.
GTS'ye göre en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Almanya, İngiltere ve ABD olmuştur.
2020 yılı Ağustos ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya (1 milyar 210 milyon dolar) olurken, bu ülkeyi sırasıyla İngiltere (989 milyon dolar) ve ABD (740 milyon dolar) izlemektedir.
GTS'ye göre en fazla ithalat yapılan ülkeler sırasıyla Çin, Almanya ve Irak olmuştur.
2020 yılı Ağustos ayında en fazla ithalat yapılan ülke Çin (1 milyar 930 milyon dolar) olurken, bu ülkeyi sırasıyla Almanya (1 milyar 696 milyon dolar) ve Irak (1 milyar 674 milyon dolar) izlemektedir.
GTS'ye göre 2020 yılı Ağustos ayında dış ticarette en çok kullanılan taşıma şekli Deniz Yolu taşımacılığı olmuştur.
2020 yılı Ağustos ayında gerçekleştirilen ihracatın taşıma şekillerine bakıldığında en çok ihracat "Deniz Yolu" (7 milyar 212 milyon dolar) ile yapılırken, bu taşıma şeklini sırasıyla "Kara Yolu"
(4 milyar 84 milyon dolar) ve "Hava Yolu" ulaşımı (963 milyon dolar) izlemektedir.
GTS'ye göre 2020 yılı Ağustos ayında gerçekleştirilen ithalatın taşıma şekillerine bakıldığında ise, en çok ithalat "Deniz Yolu" (8 milyar 982 milyon dolar) ile yapılırken, bu taşıma şeklini sırasıyla
"Hava Yolu" ulaşımı (5 milyar 281 milyon dolar) ve "Kara Yolu" (3 milyar 123 milyon dolar) izlemektedir. 2020 yılı Ağustos ayında ihracatta tercih edilen ödeme şekillerine bakıldığında en çok ihracat "Mal Mukabili Ödeme" (8 milyar 257 milyon dolar) ile yapılırken, bu ödeme şeklini "Peşin Ödeme" (1 milyar 759 milyon dolar) ve "Vesaik Mukabili Ödeme" (1 milyar 131 milyon dolar) takip etmiştir. 2020 yılı Ağustos ayında ithalatta tercih edilen ödeme şekillerine bakıldığında en çok ithalat "Mal Mukabili Ödeme" (10 milyar 153 milyon dolar) ile yapılırken, bu ödeme şeklini "Peşin Ödeme" (4 milyar 814 milyon dolar) ve "Bedelsiz" (1 milyar 568 milyon dolar) takip etmiştir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Dövizler gereksiz ithalata gitmiş,"Kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası, metal paralar" gibi. Turizm gelir de olmayınca açık artar. Doğal gaz ithalatının kat kat fazlası döviz gereksiz taşlara gidiyor.
görüldüğü gibi ekonominin şahlandığı filan yok. tüm dünya gibi türkiye de krizde. gerçekçi olup yalan söyleyen siyasetçileri değil, aklı rehber edinmek lazım.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:08)