E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, insansız savaş araçlarına ilişkin yürütülen çalışmalar hakkında Yeni Şafak’a açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin özellikle insansız hava aracı konusunda dünyanın en gelişmiş ülkelerinin sahip olduğu teknolojiyi yakaladığını vurgulayan Canikli, “Şu anda Afrin’de Baykar İHA ve SİHA sistemlerimizin yeni geliştirilen versiyonu kullanılıyor. Hassasiyeti, manevra kabiliyetleri ve havada kalma süresi arttırılmış versiyonu. Baykar İHA ve SİHA’ların terörle mücadelede elde ettiğimiz başarıda tartışmasız büyük katkısı var” dedi. Bulut üstü için dizayn edilen SİHA’nın Raco bölgesinde risk alarak bulut altına indiği operasyonu anımsatan Canikli, “Artık o riski de göze alıyoruz. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, düşerse düşsün. Sonuçta şehidimiz, bir kaybımız da olmayacak” diye konuştu.
4 MÜHİMMAT TAŞIYABİLEN “AKINCI” GELİYOR
Halen göreve devam eden İHA ve SİHA sistemlerinin yüzde 90 yerlilik oranını yakaladığını, 15 bin feetten çok net görüntü alabildiğini, taşıdığı milli Cirit mühimmatıyla 12 bin feetten 8 kilometre mesafedeki bir hedefi sıfır hatayla vurabildiğini anımsatan Canikli, Baykar SİHA sisteminin yeni modeli Akıncı’ya ilişkin önemli bilgiler verdi. Canikli, “Şimdi Baykar SİHA’nın, Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) kararı aldığımız yeni bir modeli var. Bir üst segment. İsmi Akıncı. Toplam 4.5 ton ağırlığında. Çok daha uzun süre havada kalabilen, çok daha sert manevraları yapabilen, çok daha faydalı yük, bomba dahil, taşıma kapasitesi olan ve daha uzun menzilde vurabilen ve daha çok füze taşıyabilen bir sistem. Şu anda SİHA’larımız 2 füze taşırken Akıncı, 4 tane taşıyacak. Bunlar biraz daha ağırlaştırılmış füzeler. Siparişi verildi, sözleşmesi imzalanmak üzere. Akıncı’nın envantere katılması da uzun sürmeyecek. 2021’de teslimler başlayacak” dedi.
İNSANSIZ SAVAŞ UÇAĞINA 1 ADIM KALDI
Akıncı teknolojisinin Türkiye’yi insansız savaş uçağı teknolojisine kavuşturacağını belirten Canikli, “İnsansız hava aracında teknolojiyi yakaladık. Akıncı ile bir üst segmente geçiyoruz ve ondan sonrası da insansız savaş uçağı. Akıncı, insansız savaş uçağının bir öncesindeki teknoloji. Onu da Baykar yapacak. Çok iyi bir ivme yakalandı. Bugün dünyada F-35’lerin insanlı son savaş uçağı olduğu söyleniyor ve insansız savaş uçağı konusunda çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmaları yapan ülke sayısı 3-4’ü geçmiyor. Ve şimdi biz onlarla aşağı yukarı aynı seviyedeyiz. Onlar da şu anda bizim 4.5 tonluk Akıncı modeline benzer fonksiyonları olan uçak üzerinde çalışıyorlar. Bu doğrultuda hedefimiz, Akıncı SİHA’ların teslimatları başlamadan biz insansız savaş uçağıyla ilgili muhtemelen sipariş sözleşmesini yapmış oluruz. AR-GE değil bakın, sipariş sözleşmesi aşamasına geçmiş oluruz, diye tahmin ediyorum. İnşallah 2027’ye kadar da, o yıllarda biz insansız savaş uçağını yerli, milli tamamlamış oluruz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
SAVAŞ ARAÇLARINA KİLİTLENDİK
Sadece hava araçları değil, gerek hava gerek karadan insansız savaş araçlarıyla ilgili genel bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Canikli, “İnsansız kara araçlarıyla ilgili çalışmaları Cumhurbaşkanımızın talimatıyla başlattık. Nihai hedefimiz, çok uzun olmayan, makul bir zaman dilimi içerisinde insansız tank üretimini de gerçvekleştirmek. Ancak biz zaten insansız tankların öncüsü olabilecek araçları şu anda üretmiş bulunuyoruz” dedi. Canikli, insansız kara savaş araçlarını El Bab ve Afrin harekatında kullandıklarını açıkladı.
ALTAY YAKINDA AÇIKLANIR
Altay tankı seri üretim ihalesi konusunda da Canikli, şirketlerden yenileme tekliflerin alındığını hatırlatarak, “Yakında açıklanır ve başlarız diye tahmin ediyorum. Halen süreci Savunma Sanayii Müsteşarlığı yürütüyor” bilgisini verdi. Canikli, F-35’lerin beklenen teslimatları konusunda da, “Uçağın ikisini bu yıl alıyoruz. Ancak bunlar bir süre daha Amerika’da kalacak. Bizim arkadaşlarımız gidip yaklaşık 1 yıl orada eğitim alacak. Önümüzdeki yıl da 2 tanesi gelecek ve ona göre diğerlerinin teslimatı devam edecek” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yapay zekaya entegre edilmiş kendisavasini planlayan uydu sistemlerilie destekli makineler yapmalıyız kendi aralarında koordineli biz türk yazılmı
Geleceğin savaşları artık drone larla olacak bu kesin.Turkiye nin şimdiden buna ağırlık vermesi iyi oldu. Kuvvetle muhtemel batılılar yapay zekâyı bu savaşan drone larda kullanacak.Bizde tez elden yapay zeka enstitüsü kurup çalışmalara başlatmalıyız.Gec kalmamalıyiz.
erol g.zaten atakların motor sisteminin yüzde yüz yerli olması elzemdir.Bu bizim için çok önemlidir.Yarın bir gün italya bize o motorları vermeyebilir.Zaten bunun bir örneğini altay tanklarında yaşadık.tümosan ortak tank motoru üretmek için avusturyalı bir motor firmasıyla sözleşme yapmıştı.Fakat avusturya hükümeti Türkiyeye karşı cephe aldığından avusturyalı firma ortaklıktan vazgeçti.Onun için tank ihalesi yeniden açıldı.biz bir tank motoru bile üretemiyoruz maalesef.Bizim savunma sanayimiz yüzde yüz yerli olmalıdır.Zira müttefik görünen düşmanlarımız bayağı çok bize her türlü engel çıkarıyorlar.
Yorumuzu yazın KARA SAVAŞLARINDA EN YÜKSEK TEPELERİ ELE GEÇİREN HER YERİ GÖREBİLDİĞİ İÇİN EN AVANTAJLI KONUMDA İSE GÜNÜMÜZÜN SAVAŞLARINDA GÖKYÜZÜNDE EN YÜKSEK NOKTADA OLAN HER ZAMAN AVANTAJLIDIR binlerce kilometre denizlere kıyısı olan ülkemizi sadece sayısı sınırlı F 16 lar ve droneler ile savunamayız İSTEDİĞİMİZ SAYIDA FARKLI ÖZELLİKTE UÇAKLAR/HELİKOPTERLER ÜRETMELİYİZ GEÇEN YIL İTALYA SADECE 9 ADET ATAK HELİKOPTERİNE MOTOR GÖNDERMİŞ YETERLİ Mİ ?
Tank motoru yapmadan insansız tank yapmanın mantığı ne? Bununla beraber uydu sistemlerine gelecek bir saldırıda bu insansız araclarinizin hiç biri çalışmaz
Bunun mantığı tecrübe sahibi olmaktır.Bir ülke birden bire tecrübe sahibi olmaz.Bu yüzyıllar gerektiren bir durumdur.Br motorun sıfırdan üretilip yapılması uzun bir süreyi gerektirir.Kitaplarda motorların bütün detayları yazılı ve resimsel olarak anlatılır ama aynı motoru sıfırdan yapmaya kalkarsan o kadar hızlı olmaz.Edison bile bir şeyi icat ederken bir sürü hatalar yapmış ve sonunda da icatlarını son haline getirmiştir.
Kemaaaal duyuyonmu
ALLAH YARDIMCINIZ OLSUN.KE MAL DUYDUNMU,,,,,
" İSTİKBAL GÖKLERDEDİR " Sadece insansız hava araçlarını değil F 16 LARDAN ÇOK DAHA YÜKSELEBİLECEK %100 MİLLİ UÇAKLAR YAPMAMIZ LAZIM Günümüzün savaşları göklerde olacaktır GÖKYÜZÜNDEN GELEBİLECEK SALDIRILARA KARŞI DAHA HAZIRLIKLI OLMALIYIZ aksi taktirde sadece hedef durumunda oluruz/kalırız
VE BUNUDA ÜRETİMSİZLİK VE SEKTÖR BAZLI DARALMA AKABINDE KAN İLE MDÜYOR VE UZUN VADE DE CANIMIZ İLE ÖDEYECEĞİZ
BATI SİLAH SEKTÖRÜNÜ TC YE KAYDIRDI VE BUNUN TAŞARONLUĞUNUDA ÜSTLENEN BI SİYASİ TİÇARİ EKONOMİ İŞBİRLİĞİ VAR
senin yaşadığın bu kafayı millet para vererek yakalayamıyor sen ne kullanıyorsun öyle
Uzayda yaşıyorsun
hayal dünyasında yaşıyorsun.batı günahını vermez.kaldı ki adam tankını bile kullandırmayacak elinden gelse...
BATI BİZE BİR TANE MERMİ BİLE VERMİYOR.BİRAK TEKNOLOJİYE. KENDİ SİLÂHIMIZI KENDİMİZ ÜRETECEYİZ. İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI ÇAĞIN EN GÜZEL SİLÂHI.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:54)