E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAfganistan'da kız öğrencilerin okullarına dönmesine izin yok---

Afganistan'da kız öğrencilerin okullarına dönmesine izin yok

Afganistan'da kız öğrencilerin okullarına dönmesine izin yok
18 Eylül 2021 - 20:38 borsaningundemi.com

Ortaokulların eğitime devam edeceğini belirten Taliban, erkek öğretmen ve öğrencilere okullara dönme çağrısı yaptı. Taliban’ın çağrısında kız öğrencilere ilişkin bir ifade ise yer almadı.

ABD’nin Afganistan’dan çekilme kararının ardından Kabil’i ele geçirerek ülkede iktidarı devralan Taliban, yaptığı açıklamada, ortaokulların yeniden açıldığını belirterek "tüm erkek öğrencileri ve öğretmenleri" yeniden okula gitmeye çağırdı. Radikal İslamcı örgütün çağrısında, kadın öğretmenler ve öğrencilere ilişkin bir ifade ise yer almadı.

Afganistan’da 13-18 yaş grubunun öğrenim gördüğü ortaokullarda genellikle kız ve erkek öğrencilere ayrı eğitim veriliyordu. Pandemi nedeniyle dönem dönem öğrenime ara verilmek zorunda kalınmış, Taliban’ın iktidarı ele geçirmesinin ardından da okullar, ilk etapta kapatılmıştı.

İlkokullarda ise öğrenime yeniden başlanmış, bazı kadın öğretmenler de görevlerine dönmüştü. Taliban, kadınların özel üniversitelere girişine prensipte izin verse de oldukça katı kıyafet ve hareket kısıtlamalarını şart koşuyor.

Kadın Bakanlığı yerine ''Ahlak Bakanlığı''

Taliban’ın 1996 yılından 2001’deki ABD işgaline kadar süren ilk iktidarı boyunca kadınlar kamusal yaşamdan radikal biçimde soyutlanmıştı. Yalnızca bir erkeğin refakatinde evden çıkma izni bulsan kadınlar, sokakta yalnız dolaştıkları tespit edilirse kırbaçlanma cezasıyla karşı karşıya kalabiliyordu.

Taliban, ikinci iktidar döneminde kadınların haklarını gözeteceğini duyurmuş ve daha ılımlı bir şeriat anlayışını benimseyeceklerinin sinyallerini vermişti. Diğer yandan kadınlara "kendi güvenlikleri için" cinsiyet ayrımı uygulaması sağlanana kadar evlerine gitmeleri ve işe gelmemeleri talimatı verilmişti.

Taliban, Kabil’deki Kadın İşleri Bakanlığı’nın adını da "Ahlak Bakanlığı" olarak değiştirmişti. Benzer bir kurum, örgütün ilk iktidar döneminde kadınların kırbaçlanması gibi eylemlerden sorumluydu.

Son 24 saatte 26 bin 161 yeni vaka, 221 can kaybı

Gaziantep'te el yapımı patlayıcı düzeneği imha edildi

Avustralya, Fransa ile denizaltı anlaşmasını feshetti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Şeriat19 Eylül 2021 15:21

    "itaat eden erkekler ve itaat eden kadınlar...”(Ahzab 33/35) Bu âyet, biri diğerine itaat edeni değil Allah’a itaat eden kadın ve erkeği övmektedir. Bu da eşlerin, aile içi ilişkilerde Allah’ın koyduğu kurallara uymaları gerektiğini gösterir. Nisa 34. âyette verilen yanlış anlam da Kurân’ın âyetleri arasındaki dengeyi gözetmemekten kaynaklanmaktadır.Alıntıdır. Allah, şeriat, din derken şu ülkenin geldiği hal ne acıdır. Kadınlar ve çocuklar çağ dışı yaşamla mücadele ediyor. Cahiliye döneminden kalma zorbalık. Bu zihniyet değişmeyeceği için, ülkemize gelenler beni tedirgin ediyor maalesef. Geleceğimiz olan çocuklarımızı nasıl koruyacağız.

  • 🥺19 Eylül 2021 13:03

    Şeriat kurallarını kim yazdı. O devirle bu devir bir mi? İnsanların dini inançlarını kullanıldığı için bu hale geliyor müslüman devletler. Fakirlere peygamberimizle bir olacağı söyleniyor. Peki zenginler cennete girmek istemiyor mu? Ne saçma mantık. Hicbir insan fakir olmayı,geri kalmayı, kötü koşullarda yaşamayı haketmiyor. Devlet tüm imkanları saglar kişi kendi iradesinin sonucuna katlanır. Bu sınavdır ancak, dini kullanmak kolay olduğu için Allahtan demek kolay geliyor. Kolayca kılıf bulup sıyrılıyorlar. Sudan 2020 yılında laikliğe geçti. Zaruret hali oluşmuş yani küresel olarak büyümesi için doğru olanı yapmış. Darası Afganistana diyeceğim ama zor hatta imkansız görünüyor.