E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriAdel'de hedef 'Kara Kıta'---

Adel'de hedef 'Kara Kıta'

Adel'de hedef 'Kara Kıta'
01 Ağustos 2013 - 09:37 borsaningundemi.com

Önce Rus deviyle ortak oldu; şimdi de gözünü Afrika'ya dikti...

2020 yılında cirosunu ikiye katlamayı hedefleyen ve bu yıl da çift haneli büyüme öngören Adel Kalemcilik, Afrika pazarında büyümek istiyor.
Dünya Gazetesi'nden Jülide Yiğittürk Gürdamar'ın haberine göre 2020 yılı toplam cirosunu ikiye katlamayı hedefleyen Adel Kalemcilik, rotayı Afrika pazarına çevirdi. 55 ülkeye ihracat yapan ve Rusya’da Faber Castell ile ortak bir şirket kuran Adel, Afrika pazarında büyümek için fırsat kolluyor.
Adel Kalemcilik Genel Müdürü Evrim Hizaler, Adel olarak fırsat gördükleri ihracat pazarlarında büyümek ve gelişmek istediklerini belirterek, bunu yapmanın en iyi yolunun ihracat olduğunu kaydetti. Hizaler, "Erbil ve Musul’a iki yeni distrübütör ile ihracat yapmaya başladık. Afrika’da da bir takım ülkelere yavaş yavaş ihracat yapıyoruz. O bölgedeki arayışlarımız devam ediyor. Kuzey ve Güney Afrika’da varız ama orta bölgesinde çok fazla mevcudiyetimiz yok. Adel markası ile o bölgelerde kendimize yeni pazarlar yaratmak istiyoruz. Ortağımız Faber Castell’in o bölgede olduğu ülkeler de var, olmadığı ülkeler de.. Biz Afrika’da hem Adel olarak fırsat var mı ya da ortak olarak neler yapabiliriz ona bakıyoruz" diye konuştu.
Her taş başarılı olmayabilir
"Bu tip yeni pazarlarda her zaman fırsat var" diyen Hizaler, yeni pazar hedeflerine ilişkin şunları söyledi: "Çünkü oralarda zaten sıfır noktasınız ve oturmuş bir varlığınız yok. Tabii her attığınız taş başarılı olacak anlamına gelmiyor. Ama belli öngörülebilir riskleri alarak büyümeye çalışıyorsunuz. Bizim grup içerisinde baktığımız zaman Ortadoğu ve Afrika’da başarılı olan şirketlerimiz var. Grup içerisindeki bu sinerjilerden faydalanmaya çalışıyoruz. Bu nedenle yeni girdiğimiz ve deneme yanılmayla anlamaya çalıştığımız pazarlar bunlar."
Faber Castell tarihinde bir ilk
Türkiye’nin Faber Castell’in en büyük ikinci büyük operasyonu olduğunu, birinci ülke Brezilya’yı yakalamak için daha çok yollarının olduğunu kaydeden Hizaler, Adel olarak ana hedeflerinin Türkiye’nin uluslararası operasyonları da olan lider bir kırtasiye grubu olmak olduğunu ifade etti. Hizaler, "Bugun 100 milyon dolarlık bir ciroya ulaşmış, 55’ten fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Grubumuzun Sovyet bloğu ülkelerde ciddi bir tecrübesi var. Bu tecrübeyi kullanmak, orada da büyümek ve gelişmek için 2012 yılında Rusya’da Faber Castell ile ortak bir şirket kurduk. Bu 252 yıllık bir Faber Castell şirketinin tarihinde bir ilk. Çünkü Faber bir pazara ya kendisi girer ya da lokal ortaklık kurarak girmeyi tercih eder" diye konuştu.
Okul çantasına girdik
2013 mart ayında okul çantası satışlarına başladıklarını söyleyen Hizaler, "Bu yıl Faber Castell markasıyla okul çantasına girdik. 10 yaş ve üzerine hitap eden bir seri çalıştık. İyi bir başlangıç yaptık. Fiyat kalite ve dizayn kalitesini iyi tutturduk. İyi bir sonuç aldık" dedi.
Mağazalaşmayı düşünmüyoruz
"Mağazalaşmayı düşünmüyoruz" diyen Hizaler, fakat satış noktaları içinde ürünlerini ayrıştırdıklarını söyledi. Hizaler’e göre kalem seçmek kıyafet seçmek gibi. Kalabalıkta ürünü gözünüz görmezken, tek tek elinize aldığınızda beğenebiliyorsunuz. Hizaler, "Aynı şey bizim kırtasiye sektörü içinde geçerli.. Ürünlerimizi  ayrıştırabilmek fonksiyonlarını ve yararlarını anlatabilmek için çalışmalarımız var. Bazı satış noktalarımızda metal stand uygulamalarımız var" diye konuştu.
2020’de ciromuzu ikiye katlayacağız
55’in üzerinde ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Evrim Hizaler, 2012 yılı sonunda toplam satışlarının 159 milyon lira, ihracatlarının ise 5-5,5 milyon dolar olduğunu ifade etti. Hizaler, ciro ve ihracat hedefleriyle ilgili bilgi verdi: "Toplam satışlarımızda ihracatın payı yüzde 5-5,5 civarında. 2020 yılına kadar toplam ciromuzu 2-3 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Son 5 yılda ciromuzu iki katını çakırdık. Bu istikrarımızı 2020’ye kadar sürdüreceğiz. 90 milyon dolar olan toplam satışlarımızı 180 milyon dolara çıkartacağız. Bu hedefimize ülke sayımızı artırarak değil; olduğumuz pazarlarda büyüyerek ve yeni fırsat pazarlara girerek ulaşacağız. 2012 yılında yüzde 17 büyüdük. Bu  yıl da yine çift haneli büyüyeceğiz."
Döviz riskinin ithalata dayalı sektör olan kırtasiye sektöründe her zaman olduğunu söyleyen Hizaler, "Bizim satışlarımız dengeli. Satışlarımızın yarısı kendi ürettiğimiz mallar, yarısı ithal ettiklerimiz. Şu anda öngördüğüm döviz riskimiz yok. Ama dövizin yükselmesi karlılığımızı, performansımızı iç piyasa açısından etkiler" diye konuştu.
Taşınma maliyeti 25-26 milyon dolar olacak
Kartal’daki Adel fabrikasını kentsel dönüşüm nedeniyle Şekerpınar’a taşıyacaklarını söyleyen Evrim Hizaler, Kartal’daki fabrikaya sığmadıklarını ve 2014 son çeyreğinde yeni fabrikaya taşınacaklarını ifade etti. Hizaler, taşınmaymla ilgili bilgi verdi:
"Fabrikanın inşaatının başlaması için ruhsatları bekliyoruz. Kartal’daki fabrikamız 16 bin metrekare alan, Şekerpınar ise 36 bin 600 metrekarelik bir alan. Orası entegre bir tesis olacak. Burada çok parçalı ve katlı üretim hattımız bulunuyor. Artık daha verimli bir üretim alanına kavuşacağız. Yaklaşık 1 yıllık bir öngörümüz var. Taşınmanın bize 25-26 milyon dolar bir maliyeti olacak ve bunu kredi ile karşılayacağız. Bize ait olan Kartal’daki fabrikanın arazisini ise satışa çıkartacağız ve ihale yöntemiyle satacağız. Bizim ana faaliyet kolumuz belli. Gayrimenkule girmeyeceğiz, biz kırtasiyeden anlarız."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 35,94
En Yüksek: 36,82
En Düşük: 35,30
Değişim -1,21 %
FK: 27,04
PD / DD: 6,03
İşlem Hacmi 101.459.526
Toplam Adet: 2.819.267
Ağırlıklı Ort.: 35,99
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)