E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TÜRK-İŞ araştırmasının 2023 Mart ayı sonucuna göre, açlık sınırı 9.591,13 TL'ye, yoksulluk sınırı 31.241,47 TL'ye yükseldi. Gıda fiyatları aylık %1,76 (önceki %6,32), yıllık %94,62 (önceki %107,02) arttı.
Açıklamada şöyle denildi:
"Hâlihazırda büyük bir geçim zorluğu yaşayan geniş kitlelerin 6 Şubat Büyük Türkiye Depremi ve sonrasında yaşanan sel felaketlerinin doğurmuş olduğu zorlukları daha yoğun hissetmesi ve gelir dağılımındaki adaletin daha da bozulması ihtimal dâhilinde. Bunun mümkün olduğunca önlenmesi ve ücretli-maaşlı geçinenlerin milli gelirden aldıkları payların yıldan yıla gerilemesinin önüne geçilmesi için siyasi iradenin ilk başta yapması gerekenlerden birisi vergide adaleti sağlamaya yönelik politikalar geliştirmesidir. Örneğin geçen yıl tahakkuk eden 435 milyar TL’lik para cezasının sadece 35 milyar TL’si(%8’i) ve 2022 bütçesi kapsamında tahakkuk ettirilen gelirin %71’i tahsil edildi ki bu miktar 1,1 trilyon TL’ye denk gelmekte. Kamu kurumlarının kendi arasında birbirlerine yapmış oldukları bağışlar kenara konulduğunda(Hazine, bir şekilde bu kamu kurumlarının deprem için bağışladıkları paraların yerine aynı miktarda parayı bulmak zorundadır) özel kesim bağışlar ile DASK’ın toplamı sadece 57 milyar TL yapıyor. 2 trilyon TL civarında olacağı tahmin edilen deprem maliyetinin yarısı bütçedeki 1 yıllık kamusal gelir tahakkukunun tahsil edilemeyen kısmından karşılanabilir düzeyde. Ancak Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na göre 2022’de toplanması öngörülen doğrudan vergiler dolaylı vergilerin neredeyse 2 katı kadar. Bu durum eğer gerekli düzenlemeler sağlanmaz ise hayat pahalılığından en çok etkileneceklerin yine sabit gelirliler ile ekonomik açıdan toplumun en kırılgan ve yoksul kesimlerinin olacağını kanıtlar niteliktedir.
Toplam tarım ve hayvancılık üretiminin %14,5’i bölgeden geliyordu. Bunun bir kısmının kaybı bile zaten çok sıkı olan gıda arzını daha da daraltacak. Bilimsel araştırmalara göre dünyanın özellikle kuzey yarım küresini etkisi altına alan büyük bir kuraklık ve iklim değişikliği söz konusu; BM Dünya Gıda Programı’na göre 1 sene boyunca kuraklık sürerse tahıl stoğunun dünyada güvenilir seviyenin altına ineceği öngörülmekte. Türkiye’de ise gıda güvenliğine doğanın etkisi büyük çünkü tarımının %68’i yağışlara bağımlı durumda. Ek olarak dünyanın en büyük gübre üreticileri ve ihracatçıları olan Ukrayna ve Rusya savaş şartları sebebiyle hem gıda hem gübre ve diğer tarım-hayvancılık girdilerinin üretimini sınırlı düzeyde yapılabiliyor. Ülkemizde seçim ekonomisinde artacak kamu ve tüketim harcamaları ile deprem bölgesinden toplamanın doğal olarak mümkün olmayacağı vergi kayıpları oluşacağı bellidir.
Ülkemizde ve dünyada meydana gelen bu gelişmelerle gıda enflasyonun 2023’te de yüksek seyredeceği ve beklenen şekilde düşmeyeceği öngörülmekte, tüm bu sebepler doğrudan ya da dolaylı olarak halkın yaşantısını ve geçim şartlarını olumsuz etkilemekte.
En büyük kaybımız hiç şüphesiz ve tartışmasız yitirdiğimiz on binlerce canımız ve hâlihazırda makroekonomik göstergeleri olağandışı bir seyir izleyen Türkiye ekonomisi de bu büyük afetler sonrası ağır darbe aldı. 6 Şubat sonrası, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na göre 630 binden fazla bağımsız bölümü olan 220 binden fazla bina yıkık ya da ağır hasarlı durumda. BM Kalkınma Programı’nın tahminlerine göre 11 ilimizde yaklaşık 210 milyon ton enkaz(1999 Marmara Depremi’nin 16 katı büyüklüğünde) oluştu. Eldeki verilere göre, dış ticaret fazlası veren bölgenin GSYH içindeki payı %9,3 seviyesindeydi. Bölgede, ülke nüfusunun %15,7’si yaşıyordu.
2023 depreminin ülkemize maliyetinin Avrupa İmar Kalkınma Bankası’na göre $65 milyar kadarı doğrudan servet kaybı olmak üzere $100 milyar, Cumhurbaşkanlığı’na göre $104 milyar depremin yol açtığı yıkımın maliyeti olacağı değerlendiriliyor. Bu devasa ekonomik kayıp her yurttaşın cebini etkileyecek. Ancak sosyo-ekonomik açıdan daha aşağı seviyede yaşamını sürdürmek durumunda olan haneler çok daha fazla muzdarip olma olasılığı çok yüksek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na göre deprem bölgesindeki illerde yer alan 124 ilçe arasında en az gelişmiş 100 ilçe içinde 31, en çok gelişmiş 100 ilçe içinde ise sadece 2 tane mevcut. Ayrıca deprem bölgesindeki 11 ilde 2022 sonu itibariyle 900 binden fazla hane tek ebeveynli ve bölgede genç nüfus ülke ortalamasının üzerinde olmasının yanında kadınların işgücüne katılım oranının düşüklüğü de yoksulluk etkisinin yüksek olabileceğinin göstergelerindendir.
TÜRK-İŞ Araştırmasının 2023 Mart ayı sonucuna göre;
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 9.591,13 TL’ye, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 31.241,48 TL’ye, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 12.469,98 TL’ye yükseldi.
TÜRK-İŞ’in verilerine göre “mutfak enflasyonu”ndaki değişim Mart 2023’te şu şekildedir:
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre % 1,76 oranında gerçekleşti. İki aylık değişim oranı % 17,96 tespit edildi. Son on iki ay itibariyle değişim oranı % 94,62 oldu. On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı % 114,03 olarak hesaplandı.
TÜRK-İŞ hesaplamasında temel alınan ve doğrudan piyasadan derlenen fiyatlara göre, gıda ürünlerinde Mart 2023 itibariyle gözlemlenen değişim harcama gruplarına göre şu şekilde oldu:
Süt, yoğurt, peynir grubunda;
Peynir ve yoğurt fiyatları gerilerken süt fiyatı artarak ilk kez litresi 25 TL’nin üzerine çıktı.
Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohum ürünlerinin bulunduğu grupta;
Yılbaşı öncesi bakanlar kurulu çiftçilere destek olmak amacıyla gübrede yüzde 13, yemde yüzde 5 indirim yapılacağını ve Nisan 2023 sonuna kadar fiyatların sabitleneceğini açıkladı. Fakat 1 Ocak 2023 tarihinden geçerli olmak üzere Gübre Takip Sistemine (GTS) %98 zam yapıldı. Sonuçta çiftçiye ve son tüketiciye yansıyan bu zam, hayvansal ürünlerin fiyatının artmaya devam etmesinin sebeplerinden birisi olmuştur. Ayrıca ülkemizdeki küçükbaş hayvan varlığının %20’si deprem bölgesindeydi ve bunların bir kısmı telef oldu. Depremlerde hayatını kaybeden hayvan üreticilerinin yanı sıra yem tedarikinde ve süt ile et satışında problem yaşadığından bu işi bırakmak isteyenler dolayısıyla bölgede hayvancılığın olumsuz etkilendiği ve toparlanmasının zaman alacağı öngörülmekte. Hayvansal protein kaynaklarında bu ay ciddi fiyat yükselişleri yaşandı. Bir ayda dana etinde %13, kuzu etinde %18, tavukta %4, yumurtada %16, balıkta %8 fiyat yükselişleri gerçekleşti. Dana eti ilk kez ortalama 250 TL’nin üzerine çıktı. Baklagillerden fasulye fiyatı %10 geriledi. Yeşil ve kırmızı mercimek fiyatları %4 yükseldi. Nohudun sınırlı düzeyde fiyatı arttı. Yağlı tohumlarda fiyat değişimi yaşanmadı.
Ekmek ve tahıllar grubunda;
300 gramlık ramazan pidesi Ankara’da 9 TL’den satılmaya başlandı. Bir ayda pirinç, makarna un, irmik fiyatlarında sınırlı düzeyde artış gözlemlendi. Bulgur hafif düzeyde geriledi.
Taze sebze-meyve grubunda;
Semt pazarlarında yeşil soğan, kıvırcık gibi salata yeşilliklerinin ve pırasa, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları geriledi. Patates 12,5 TL’den satılmaya devam etti. Örtü altı sebzelerden kabak, sivribiber, domates, salatalık fiyatları düştü. Balkabağı zamlandı. Kış meyvelerinden portakal mandalina ve greyfurtun fiyatları da azaldı. Ayva ve nar fiyatları arttı. Ortalama sebze kg fiyatı 19,63 TL, ortalama meyve kg fiyatı 18,15 TL oldu. Hesaplamada 26’sı sebze ve 9’u meyve olmak üzere toplam 35 üründeki fiyat değişimi dikkate alındı. Ortalama meyve-sebze kg fiyatı bu ay 18,29 TL olarak tespit edildi.(”Ortalama Meyve-Sebze Fiyatın”a ana yemekleri tamamlayan maydonoz, kıvırcık gibi salata yeşillikleri dâhil edilmektedir.)
Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta;
Son bir ayda ayçiçek yağı ve tereyağı sınırlı düzeyde zamlandı, margarin ve zeytinyağı hafif şekilde fiyat gerilemesi yaşadı.
Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden;
Bir ayda ıhlamur %13, yeşil zeytin %7, pekmez %9 zamlandı. Reçel, salça, siyah zeytin fiyatları sınırlı düzeyde yükseldi. Bal, baharatlar, çay ve şeker fiyatı sabit kaldı"
Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 37,7 oldu
Enflasyon şubatta yıllık yüzde 55,18 oldu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Pirim günü az olanla çok olan aynı maaş olurmu kademeli olması gerek ozaman adalet olur acil intibak bekliyoruz
deli sacmasi zamlariytla halkta infial uyandiran hirsiz sermaye fetocu natocu ve hallere cokmus pkklilara kafa yorsaydiniz zaten bu en alt kesimi kayirmaya koyurmaya yonelik seylerden de dem vurmazdiniz...matematiksel olarak hakli ahlaki olarak haksiz konumdasin...ulkede manipulasyon temelli hırsızlık duzeni ancak daha fazla anomali uretiyor...bak mesela bugun de elektrigie gaza indirim geliyor...git bak zirveden bu yana ne kadar geri geldi..zamlari doserken bahane eden bu ulkenin satilmislari bu inisleri yok gorecek indirim yapmayacagi icin...
asgari ücretli aç... emekli aç... ücretli aç... işsiz zaten hep aç... Açlar ülkesi Türkiye :D hayaldi gerçek oldu .... Kiralar dahil deil sanırım hesaplamalara.... 1 kg bonfilo 590 tl olmuş.. 1 kg peynir 265 tl... bunlar ata yiyecekleri, ama illaki bol yağlı, karmaşalı, bilmem ne soslu tozlu, katkılı bişeler yerseniz marketlerde biraz daha ucuza bulabilirsiniz. Gelişmek böyle bişi.
Bazı maskesi düşenler belliki, rahatsız olmuş 1 kg eti kendine çok görüyor... :D Kendi ömründe et yememiş, Kızılay ve hayırseverler getirsin bedava yiyeyim diyip cepleri doldurmuş, aklınca milelt et yemesin diyor vatandaşa çok görüyor :D bilmezki Ataları Obalarda ovalarda kar/kış göçebe hataı sürüp her iklimde büyük baş hayavn büyütmüş. bozkılardada ,yeşil çayırlardada. bilmezi bir oturduğunda kuzu yermil Fatih fedayileri surlara bayrak dikmeden önce. Alışmış ingilize uçaklığa dedesi gibi, gelmiş burada atasını özenen şereflileri lekelemeye çalışır :D Sen pis, kirli, geçmişi belirsiz o çukurunda sürünmeye ve boğulmaya devam et. onurlu ve şerefli atalarımızın bayrakları ellerimizde, senin o çukuruna KOymam, :D
anandan bonfile yiyerek dogmustun sanırım...ulkenin tarihi de ortada...natocu fetocusu bekci kopegi ailelerinin tarihi de...
s..cmaya doymayan kukla sendikalar
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:01)