E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAB'ye vizesiz seyahat için flaş açıklama---

AB'ye vizesiz seyahat için flaş açıklama

AB'ye vizesiz seyahat için flaş açıklama
27 Kasım 2017 - 04:04 borsaningundemi.com

AB Komiseri Avramopulos, AB-Türkiye ilişkileri konusunda önemli açıklamalarda bulundu

Türkiye’nin Avrupa için kilit bir ortak olduğunu belirten Avrupa Komisyonu’nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopulos, Avrupa Birliği’nin (AB) tercihinin, Türkiye’nin refahı ve siyasi istikrarı olduğunu söyledi. Avramopulos, Türkiye’nin de AB’ye ve AB’nin demokratik değerlerine yaklaşması gerektiğini vurguladı. Avramobulos'un, Hürriye'tte Sevil Erkuş imzasıyla yer alan röportajda verdiği mesajlar şöyle:

- Türkiye’nin Avrupa yolunda ilerlemeye devam edeceğine inanıyor musunuz?

Türkiye, bölgedeki istikrar için kilit rol oynamaktadır. Türkiye, Avrupa için kilit bir ortaktır ve Avrupa da Türkiye için kilit bir ortaktır. AB’nin arzu ettiği, bu büyük ülkenin refahı ve siyasi istikrarıdır. Türkiye, AB’ye ve AB’nin demokratik değerlerine ve kurallarına yaklaşmaya devam etmelidir.

- Türkiye’nin darbe girişimi sonrası uygulamaları Avrupa ve Avrupa kurumları tarafından eleştiriliyor. Ancak Ankara, ülkenin birçok yönden terörizm tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ve bu sebeple katı önlemler alması gerektiğini savunuyor. Bu süreç içinde Türkiye’nin demokratik durumu ve güvenlik-özgürlük dengesi hakkındaki değerlendirmeniz nedir?

‘DEMOKRASİ KAZANDI’

Ben ilk andan itibaren Türkiye’nin demokratik ve anayasal düzenini savundum. Türkiye’deki başarısız darbe girişiminin ardından üstün gelen ve zafer kazanan demokrasi oldu. Bu da onu savunan Türkiye vatandaşları sayesinde oldu. Türkiye’nin karşı karşıya olduğu iç güvenlik ve terörist tehditlerin farkındayız ve bu konuda anlayış gösteriyoruz. Ancak, vatandaşlarımızın güvenliğinin artırılması, hiçbir zaman demokrasilerimizin temel kaide ve kurallarınca güvence altına alınmış olan temel hak ve özgürlükler pahasına elde edilemez. Kadim AB-Türkiye ortaklığının güçlü yönleri tam da bu değerler üzerine kurulmuştur. Türkiye Avrupa yolunu takip etmeye devam etmeli, AB’nin temel prensiplerine yaklaşmalıdır.

- Türkiye ile bazı üye ülkeler arasında siyasi gerginlik AB-Türkiye göç anlaşmasını etkiledi mi? Anlaşma, öngörülen sonuçları sağlayabiliyor mu?

AB-Türkiye Bildirgesi görünürde çalışıyor ve devam ediyor. Düzensiz ve tehlikeli gelişleri birlikte önemli ölçüde azaltmayı başardık. Türkiye’den günlük geçişler Ekim 2015’te tek bir günde 10.000 iken, bugün çarpıcı bir şekilde günde ortalama 84’e düştü. Aynı zamanda, Ege’deki ölümlerin sayısı, bildirinin imzalanmasından bir yıl önce 1.150 iken bir yıl sonra 113’a düştü. Göç sorunu, bölgesel ve küresel bir sorundur. Bu sorunla ancak bir arada başa çıkabiliriz.

- AB-Türkiye mülteci anlaşması uyarınca verilmesi öngörülen 3 milyar Euro yardım konusunda Ankara, verilen sözlerin tam olarak yerine getirilmediği görüşünde.

EK FONLAMA

2016-2017 yılları için öngörülen 3 milyar Euro’dan şimdiye kadar tahsis edilen toplam tutar 2.9 milyar Euro’dur. Yaklaşık 500 bin Suriyeli çocuğa eğitim hizmeti ve iki milyon kişiye de sağlık hizmeti ulaştırmayı amaçlayan projeler üzerine çalışmalar devam ediyor. Eylül 2017’de bir dönüm noktasına ulaştık ve şu an bir milyon en savunmasız mülteci aylık elektronik nakit para transferi alıyor ve günlük ihtiyaçlarını karşılıyor.

- Türkiye ile bazı AB üyesi devletler arasındaki ikili problemlerin yardım programının devamını riske atabileceğini düşünüyor musunuz?

AB, Türkiye anlaşması mevcut kaynaklar tamamen kullanıldığında ve verilen taahhütler yerine getirildikten sonra AB’nin ek fonlamayı hayata geçireceğini şart koşuyor. Biz anlaşmanın bu şartına bağlıyız. Geldiğimiz noktada yardım fonu altında verilen kaynaklar tamamen kullanılmış değil. Ancak, iyi bir ilerleme kaydedildi ve tüm fonlar bu yılın sonuna kadar sözleşmeye bağlanmalıdır. Atılacak bir sonraki adıma, üye devletlerle ek finansman konusunu tartıştıktan sonra karar vereceğiz.

VİZESİZ SEYAHAT

- Ankara ve Berlin arasında olduğu gibi ikili siyasi gerginlikleri göz önüne alınca, yakın gelecekte Türkiye vatandaşları için vizesiz seyahat konusunda bir ilerleme bekleyebilir miyiz?

AB, vize serbestisi de dâhil olmak üzere AB-Türkiye mülteci anlaşmasının tüm unsurlarını yerine getirmek ve Türkiye’nin de yerine getirmesine yardımcı olmak konusunda kararlıdır. Türkiye’nin, Vize Serbestisi Yol Haritası’nda öne çıkan kıstasları en kısa sürede tamamlamasın teşvik ediyoruz. Bu noktada tüm taraflar, işbirliğini zayıflatabilecek her şeyden kaçınmalı ve karşılıklı çıkarlara odaklanmalıdır.

‘11 BİN 400’DEN FAZLA KİŞİ AB’YE YERLEŞTİRİLDİ’

- Türkiye’den gelen kaç Suriyeli AB ülkelerine kabul edildi ve yerleştirildi?

Şu ana kadar Türkiye’den 11 bin 400’den fazla kişi AB’ye yerleştirildi. 27 Eylül’de AB üyesi ülkelere, Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Orta Akdeniz hattındaki ülkelerden yaklaşık 50 bin kişiyi önümüzdeki iki yıl içinde yerleştirmeleri için çağrı yaptım. Hali hazırda 18 ülkeden 38 binden fazla teminat aldım, yakında bu rakamın artacağını da biliyorum. 21 Mart 2016’dan bu yana, AB-Türkiye Anlaşması ve Türkiye-Yunanistan ikili protokolü uyarınca Yunanistan’dan Türkiye’ye, 228’i Suriye’den olmak üzere 2 bin 32 göçmen geri gönderildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • b.kemancı27 Kasım 2017 21:06

    bu insanları savaş bitince ülkelerine geri gönderin ve elinizden gelen yardımı yapın özellikle sahil bölgelerinden temizleyin .

  • doğru27 Kasım 2017 08:53

    tek taraflı fedakarlık,suriyeli göçmenler memleketin başını uzun yıllar ağrıtacak...