E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAB'nin yarısı aşı oldu---

AB'nin yarısı aşı oldu

AB'nin yarısı aşı oldu
12 Haziran 2021 - 16:39 borsaningundemi.com

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) yeni tip korona virüse (Kovid-19) karşı bir doz aşı olan Avrupa Birliği (AB) nüfusunun yüzde 50,1’e, iki doz aşı olan kişilerin oranının ise yüzde 25,9’a ulaştığını bildirdi

ECDC’nin dün (Cuma) yayınlanan raporunda, 80 yaş üstü Avrupa nüfusundan tam doz aşı olanların oranının yüzde 70,8’e ulaştığı bildirilirken, önümüzdeki üç ayın, aşı kampanyalarının yanı sıra Avrupa ülkelerinin yaz tatili ve turizm sezonunda kısıtlamaları hafifletmek üzere uygulamaya başladıkları planları için zor bir sınav olacağı belirtildi.

Bu rapor, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Avrupa Bölge Ofisi aracılığı ile Avrupa’daki aşılama oranının henüz salgını kontrol altına almak ve yayılmaya devam etmesini önlemek için yeterli olmadığı konusunda uyarıda bulunmasının ve Avrupa hükümetlerine, hareket ve kamu alanlarında toplanma kısıtlamalarını hafifletmede aşamalı ilerleme ve dikkatli olma çağrısında bulunmasının ertesi günü geldi.

Avusturya, Almanya ve Danimarka’dan halk sağlığı ve epidemiyoloji uzmanlarından oluşan bir ekip, Avrupa ülkelerinin seyahat, AB içi yolculuk ve eğlence etkinliklerine yönelik kısıtlamaları hafifletmelerini, “riskli bir acele” olarak değerlendirerek eleştiride bulundular. Ekip Avusturya başkenti Viyana’da dün Kovid-19 pandemisinden alınan dersler ve bir sonraki pandemi ile mücadeleye hazırlık konulu bir sempozyumun sonundaki açıklamada, kısıtlamaları kaldırma planlarını uygulamaya başlamadan önce birkaç hafta beklenmesinin ve aşı kampanyalarında bugüne kadar sarf edilen çabaların ve ekonomik faaliyetlere getirilen sert kısıtlamaların boşa gitmesi riskinin alınmaması gerektiği belirtildi. Uzmanlar ayrıca, İtalya’nın başkenti Roma’da dün (Cuma) başlayan Avrupa Futbol Şampiyonası maçlarında görülen yoğun kalabalık konusunda uyarıda bulundular.

ECDC, verilerin incelenmesi için bir uzman ekip görevlendirdi
ECDC, Pfizer ve Moderna aşılarının ikinci dozunu aldıktan sonra gençlerde beklenen sayıyı aşan bir oranda görülen kalp zarlarında iltihaplanma vakaları olduğunu bildiren ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden (​CDC) alınan en son verileri incelemek ve analiz etmek için bir uzman ekip görevlendirdiğini belirtti. CDC söz konusu vakaların sayısının, aşıyı kullanımı onay talebinde iki şirket tarafından sağlanan verilerde yer alan vaka sayısının iki katı olduğunu, ancak aşı ve kalp zarı iltihabı arasında nedensel bir ilişki olup olmadığının henüz kesin olarak bilinmediğini ve iltihapların yüzde 80’inin ikinci dozdan bir hafta sonra ortaya çıktığını bildirmişti. ECDC’nin bir hafta önceki raporunda, ikinci doz Pfizer aşısının alınmasının ardından semptomlarda bir artış olduğunu bildirmişti. Raporda, yüksek ateş, genel halsizlik, eklem ve kaslarda ağrı gibi bahsedilen semptomların yavaş yavaş azalarak üç veya dört gün sonra tamamen ortadan kalktığı ve sağlık için bir tehdit oluşturmadığı açıklanmıştı.

Birçok Avrupa ülkesinin 18 yaş altı gençleri aşılamaya hazırlandığı bir zamanda, Almanya Aşı Komitesi, aşıların 12-17 yaş arasındaki çocuklara uygulanmasının yaygın bir hale getirilmemesini ve sadece obezite, yüksek tansiyon, kalp ve böbrek hastalıkları gibi hastalıkları olanlara verilmesi tavsiyesinde bulundu. Komite sözcüsü “Bu yaş grubu için aşıların ne kadar güvenli olduğunu henüz bilmiyoruz. Elimizdeki veriler hala çok sınırlı ve bu kategori için aşıların faydalarının olası zarar veya komplikasyonlara ağır bastığından emin olmamızı sağlamıyor” dedi. Diğer yandan, Alman hükümeti, aşı kampanyasını grup belirtmeden 12 yaş üstü tüm gençlere uygulanmasına karar vermişti.

Paris’te ise, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, büyük ilaç şirketlerine ürettikleri aşıların yüzde 10’unu yoksul ülkelere bağışlama çağrısında bulundu. Macron, G7 zirvesinde aşı patentlerinin geçici olarak askıya alınmasına yönelik bir öneri sunulması konusunda Güney Afrika ile anlaştığını söyledi ve Dünya Ticaret Örgütü’nün yakında bu adımı onaylayacağını umduğunu ifade etti. Aşı patentlerinin geçici olarak askıya alınması konusu, Almanya başta olmak üzere birçok ülkenin bu öneriye itiraz ederek, patentlerin askıya alınması yerine ilk aşamada aşı ihracatına izin verilmesi çağrısı yapması ile Avrupa Birliği içinde tartışmalara neden olmaya devam ediyor.

Bakan Koca: Aşı sırası 20'li yaşlarda

Aşıda yeni rekor! 24 saat içinde 597 bin 647 doz

BioNTech aşısının 5-11 yaş çocuklarda klinik denemeleri son aşamada

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)