E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Japonya'nın yeni Başbakanı Abe, ülkenin ekonomisini kurtarmak adına herşeyi yapıyor. Gelir gelmez BOJ'a rest çeken Abe, şimdi de kur savaşına hazırlanıyor.
Sabah'tan Barış Ergin'in haberine göre, Japonya II. Dünya Savaşı'nda Pasifik cephesinde girdiği savaşın ardından ilk kez bir savaşa hazırlanıyor. Ancak bu kez ekonomide. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük ekonomik krizinden ağır darbe alan Japonlar kur savaşına dahil oluyor. Türkiye'deki Merkez Bankası'nın kurda daha rekabetçi seviyeler yakalaması tartışmalarının daha serti Japonya'da yaşanıyor. Kur savaşının komutanı ise yeni seçilen Başbakan Şinzo Abe...
MERKEZ'E AÇIK UYARI
Seçim sonuçları açıklanır açıklanmaz genişlemeci ve enflasyonist bir politika izleyeceğini açıklayan Abe, kur savaşına da hızlı girdi. Japonya Merkez Bankası Bank of Japan'ı (BoJ) enflasyon politikasına uymaması haline tehdit dahi eden Abe, Japonya'nın on yıllardır süren durgunluk ekonomisini de bitirmeye kararlı gözüküyor. Abe BoJ'a Yüzde 2'lik enflasyon hedeflemesini benimsememesi halinde yasalarını yeniden değerlendireceklerini söyledi. Abe'nin bu çıkışı sonrasında 1998 yılından beri bağımsız para politikası belirleyen BoJ'un yeniden bağlı hale geleceği belirtiyor.
DİĞERLERİ BASIYOR
Abe, Japonya Merkez Bankası'nı ABD ve Avrupa'nın para birimlerini ucuzlatmak hareketlerine karşı direnmeye çağırdı. Hatta "Dünyanın her yerinden merkez bankalara para basıyor, ekonomilerini destekliyor ve ihracatlarını artırıyorlar. Amerika buna en büyük örnek. Eğer bu şekilde devam eder ise Yen kaçınılmaz olarak güçlenecek. Buna direnmek yaşamsal önemde" diye bir konuşma yaptı. Peki Japonya'yı diğer ülkeler gibi kur savaşına iten bu tabloda neler var. Kısaca özetlemek gerekirse geçtiğimiz yıla göre Ocak-Ekim döneminde ihracat yüzde 10.3 düştü. Japon Yeni krizin başladığı 2008'den bu yana euroya karşı yüzde 30 ve dolara karşı yüzde 23 değer kazandı.
MERKEZ BANKASI DİRENİYOR
BoJ Başkanı Masaaki Shirakawa ise para basmanın Japonya'nın mali disiplinine duyulan güveni azaltabileceği uyarısında bulunarak, bunun faizleri yükselterek, hâli hazırda dünyanın en büyük borcuna sahip olan Japonya'nın bütçe açığı finansmanını daha da zorlaştırabileceğini söyledi.
EN AĞIR DARBEYİ OTOMOTİV ALDI
İhracatta ise özellikle otomotivde Çin'e yapılan satışlarda yüzde 14 gibi büyük oranda düşüş var. Honda, Mazda ve Nissan'ın Çin satışları yüzde 30 azaldı. Ekonomiyi toparlamak için 2013'te hızlı bir harekete geçeceği beklenen yeni Şinzo Abe hükümeti Japonya tahvil ihracında limit tanımayacağını ve para basılabileceğinin sinyallerini verdi.
KUR, ŞİRKETLERİN KâRINI ETKİLİYOR
Japonya Başbakanı Şinzo Abe yen'in dolar karşısında 80'ler düzeyinde olması gerektiğini belirterek "Dolar yen karşısında 85'ler seviyesinin üzerinde olursa şirketler de vergi veremiyor. Çünkü kar edemiyorlar" dedi. Japon yen'i dolar, euro ve TL karşısında krizin başladığı 2008'den bu yana sırasıyla yüzde 23, 30 ve 41 oranında değer kazandı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:27)