E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de bütçe açığı halihazırda büyük bir problem olmayı sürdürürken ikinci korona virüs teşvik paketinin geçmesi bu bütçe açığını daha tehlikeli bir noktaya getirebilir.
Paketin finansman ek maliyetleri ABD Hazinesi tahvilleri yoluyla gerçekleşecek ancak bu durum tahvilleri kimin satın alacağı sorusunu gündeme getiriyor. Analistler, daha önce ABD Hazinesi’nin en büyük alıcısı olan Çin'in tahvil alımlarını azaltarak jeopolitik manzarayı değiştirmesi tehlikesine işaret ediyor.
CNBC’nin haberine göre varlık yönetimi şirketi Schroders’in Araştırma ve Analiz Stratejisti Kristjan Mee, “ABD ekonomisi kademeli olarak iyileşirken pandemiyi idare etme maliyetleri halen birikiyor” ifadelerinde bulundu.
Stratejist 2 trilyon dolarlık ilk korona virüs yardım paketinin geçmesinin ardından ABD’nın 12 aylık bütçe açığının ağustos ayı sonunda 3 trilyon dolara kadar ulaştığına dikkat çekiyor
Mee’nin ifadelerine göre, eğer yeni bir multi-trilyon dolarlık bir destek paketi ABD Kongresi’nden onay alarak düşürülen vergi gelirileriyle birleşirse, ABD’deki bütçe açığı toplam gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) %20’sini oluşturabilir.
Stratejist yakın tarihli bir notunda, “İleriye bakıldığında ABD Hazinesi bir sonraki teşvik programının geçirilmesine bağlı olarak tahvil ihracının da yüksek kalmasını bekliyor. Asıl soru ise şu: Kim çok büyük bütçe açığıyla ilişkili olan bu ağır tahvil ihracını finansa edecek?” dedi.
Çin ABD tahvil varlıklarını kısıyor
Çin daha önce ABD Hazine tahvillerinin en büyük sahibiydi. Ancak ABD ile Çin arasındaki artan gerginliklerle Çin’in ABD tahvillerini azaltmasına neden oldu. Zamanla Çin, Japonya’nın ardından ABD tahvillerine en fazla sahip olan ikinci ülke konumuna geriledi.
ABD hükümet verilerine göre ağustos ayında Çin 1,06 trilyon dolar değerinde ABD tahvilini tutuyor. Bu miktar 2015 senesinde 1,24 trilyon dolar seviyesindeydi.
Kristjan Mee, "Özel yabancı yatırımcılar ABD Hazinesi tahvilleri satın almaya devam etse de bu resmi kurumların durgun talebini dengelemek için yeterli olmamıştır" ifadelerine yer verdi.
Çin'in gizli planı
ABD ve Çin arasındaki ilişkiler ticaret cephesinde kötüleşti ve bu yıl, korona virüs salgını ve teknoloji savaşı sürecinde karşılıklı suçlamalarla yoğunlaştı.
Sonuç olarak, analistler, Çin’in dolardaki güveni azaltmak amacıyla rezervlerini diğer yabancı para birimleriyle çeşitlendirmek isteyebileceğini belirtiyor.
Deutsche Bank Stratejisti Alan Ruskin, “Çin’in daha fazla dolar rezervleri üzerinden ABD ile karşılıklı bağımlılık istememesi” ihtimaline dikkat çekerek yeni bir siyasi element olabileceğini belirtti.
Ruskin, “Çin büyük olasılıkla yeni rezerv birikiminin çoğunu dolar dışı varlıklara dönüştürecek. Zira bu mevcut dolar varlıklarını aktif olarak satmaktan çok daha az dikkat çekecektir ve bu yöntemin nispeten pasif bir şeklidir” ifadelerine yer verdi.
Çin, bu yılın nisan ve temmuz ayları arasında Japonya devlet tahvillerini satın almayı üç kattan fazla artırdı ve üç yıldan uzun süredir en yüksek seviyesine ulaştı.
Çin eskisinden çok farklı
Ruskin, şu anda durumun birkaç yıl öncesindeki azalan tahvil alımlarına göre oldukça farklı olduğuna da işaret etti.
2014 yılında yuanın değerlenmesi Çin’in ticari rekabetine zarar veriyordu. Zira güçlü para birimi Çin mallarını ithalat için daha pahalı hale getiriyor ve düşen talepten dolayı gelirler zarar görüyordu. Bunun sonucunda düşen kazanç daha sınırlı büyüme anlamına geliyor, rezervler daha sınırlı büyüyor ve buna bağlı olarak Çin ABD Hazinesi’nden daha az tahvil satın alıyordu.
Bahisçiler Trump’a oynamaya başladı
ABD Çin'e karşı bölgede yeni ittifaklar peşinde
Dolarda psikolojik bir sınır daha aşıldı: 8.50
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Sıkıntı yok basar geçer doları kapış kapış gidiyor bizim gibi ülkelerde
Buyuk bir borsaci söylemişti zamaninda. Onun dedikleri oluyor sanırım. Borsacinin dediğine göre Çin hukumetinin elinde çok buyuk bir koz var, ABD boşuna Çin hukumetine bastiriyor diyordu. Çin hukumetinin elindeki buyuk koz ise elinde bulundurduğu yuklu miktardaki trilyon dolarlik ABD tahvilleri nden bahsetmişti. Bu tahvilleri dunyada Çin hükümetinden başka iyi bir alıcı yok diyordu. Çin akıllılık edip zamaninda yüklü miktarda toplamış ABD tahvillerinden. Eğer ki köşeye çok sıkışırsa bu tahvilleri geri satabilir ve ABD tahvillerini bu kadar buyuk ölçüde alici olmayacağından ABD piyasaları alt ust olabilir demişti, dolar degersiz hale gelebilir demişti. bahsettigim borsacı. Demek ki bu borsacı tahmininde haklıymış. Yaklaşık 2-3 yil once duymuştum ve mantıklıydı ama ABD hiç geri vites yapmiyordu. Hala da yapmiyor ama gerçekler su yuzune çıkmaya başlamış galiba.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:17)