E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriABD’nin tartıştığı Türk firması ---

ABD’nin tartıştığı Türk firması

ABD’nin tartıştığı Türk firması
02 Temmuz 2012 - 00:38 borsaningundemi.com

ABD’ye ilk gittiklerinde büyük başarı yakalayan ünlü marka, ünlü modacıyla 2. kez ABD yolcusu.

Gedikpaşa'da 12 yaşında işe başlayan Sait Akarlılar, 2000'li yıllarda blucinin vatanı ABD'ye gönderdiği "Mavi" markasıyla büyük başarı kazanmıştı. Mavi, şimdi de ünlü modacımız Hüseyin Çağlayan'ın daha kadınsı ve daha abiye koleksiyonuyla Temmuz başında New York'taki ünlü premium marka satıcılarının görücülüğüne çıkıyor. Brezilyalı model Adriana Lima'nın sunacağı giysiler, şimdiden ABD moda basınında tartışılmaya başlandı. 
500 milyon liraya yaklaşan cirosuyla yurt içinde ve dışında önemli perakendeciler arasına giren Mavi'nin Genel Müdürü Cüneyt Yavuz, "Çağlayan'la çalışacağımızı öğrenen ABD'li büyük firmalar, New York'taki ofisimizi telefon trafiğine tuttular koleksiyondan büyük başarı bekliyoruz" dedi Marka yüzünde ise ünlü Brezilyalı model Adriana Limavar.
Gelin, Mavi'nin eski ve yeni serüvenini gelin 4 yıllık Genel Müdür Cüneyt Yavuz'dan dinleyelim.
Mavi şu anda ne yapıyor? Mesela, 2011'de ne kadar ciro yaptınız?
Dünya sathında 2011 yılında 428 milyon lira ciro yaptık. Geçen yılki hedefimizi geçtik. Bu sene de bu rakamı 500 milyonun üzerine çıkaracak gibi görünüyoruz. Ortalama stratejik iş planımızı üçer senede bir revize ediyoruz. Önümüzdeki 3 yıllık dönemde de yine yüzde 30'luk bir büyümeyi nasıl sağlayabiliriz diye düşünüyoruz. Bunu kendimize hedef koyduk.
Hüseyin Çağlayan'a gelecek olursak. Birlikte çalışma kararı aldınız. Peki şimdi defile ne zaman?
Çağlayan'ın ürünlerle ilgili olan ilk lansmanını Amerika'da yapıyoruz. Fall winter sezonuyla beraber Amerika'ya geçişini yapacağız. Aslında ilkbahar-yaz koleksiyonu Çağlayan ile yaptığımız koleksiyon; ama ABD'de sezon çok önceden Kasım gibi açılıyor. Önümüzdeki bahar döneminde de 2013'te Türkiye'de yani şubattan itibaren Türkiye'de mağazalardayız.
2013 Mart'ında Mavi'nin Çağlayan bombası patlıyor yani. Biraz anlatır mısınız? Mesela renkler...
Daha koyu renkler. Daha mühendislik harikası diyebiliriz. İnovasyon çok değerli Hüseyin Çağlayan için. Vücut anatomisinden ve hareket biliminden yola çıkarak yaptı. Hem fonksiyonel hem de seksi bir kadın koleksiyonu.
Bunlar bana acayip ilginç geliyor. Çağlayan kotu nasıl düşündü?
Benim gördüğüm koleksiyon daha koyu renklerin üzerine kurgulu. Mühendislik kurgusu. Bir de sırf pantalon değil, üstler ve elbiseler var.
O zaman abiyede devrim mi yapacaksınız?
Evet tabii. Bu çok büyük bir hoşluk olacak. Çağlayan'la iş birliğimiz basında yer aldıktan üç gün sonra New York'taki ofisimizin telefonlarımız çalmaya başladı. Hala da çalıyor. Moda basınına Hüseyin Çağlayan ile Mavi'nin iş birliği yapacağını açıkladık ve yeni koleksiyonun ABD'de sunulacağının açıkladık. Bizi çok büyük Premium ve high-end zincirler "Bloomingdale's"den ve "Nordstrom"dan aramaya başladılar. Biz bunu satacağız, bunu bize verecek misiniz gibi sorular sordular. Bu nedenle 10 Temmuz'da "Nordstrom"dayım, 12 Temmuz'da "Bloomingdales"deyim. Güzel olanda daha biz kapıyı çalmadan, bunu biz satalım, önce biz lansmanını yapalım dediler.
Türkiye'nin kot kumaşı üretiminde yani denimde şu anki durumu nedir?
Türkiye bir dünya lideri. Neden dünya lideri? Almanya'da nasıl BMW varsa; Türkiye'de de, her ne kadar kulağa o kadar teknolojik gelmese de, "blue jean" var. En iyi kumaşlar burada; bunun yanı sıra Orta Anadolu, Gap, Sanko, İsko, Bossa burada. Önemli deri yöneticileri ve kumaş üreticileri buradalar. Mavi ve Mavi gibi başka üretici firmalar da burada. "Made in Turkey Blue Jean" beş yıldızlı üründür.
Dünyada, bizim rakibimiz kim? Hindistan mı Çin mi?
Denimde Mısır da var üretim anlamında. İtalya ve ABD, hala çok büyük bir güç. Kaliforniya, Los Angeles taraflarına gittiğiniz zaman hem üretim hem tasarım anlamında denimde ABD büyük bir güç. Kapitalist ülke olarak düşünmeyin. Hem denim orada doğuyor, hala da devam ediyor. Tabi ki Çin tekstilde üretim anlamında var. Marka nereden doğuyor, yenilik nereden geliyor diye sorulacak olursa ben İtalya derim, Japonya derim bir miktar, bir de ABD derim Türkiye'nin dışında.
Sizin kotlarınız biraz pahalı bulunuyor. Bu pahalılık neden kaynaklanıyor?
Bu şekilde düşünenleri fabrikaya götürüp gezdiriyoruz. Ve her fabrikadan çıkan aynı şeyi söylüyor; jean'e artık pahalı demeyeceğim. Çünkü jean bir kumaş pantolon gibi değil. El emeği ve çok detaylı prosesler söz konusu. Yazın farklı ülkelerden stajyer de aldığımız var, Boston'dan bir-iki üniversiteden alıyoruz. Oradan başvuruyorlar, ABD buraya yönlendiriyor. Fabrikaya her giden, pantolonu ayrı bir sevgiyle giyiyorum diyor. Çünkü bu halı gibi, buna bir emek harcanıyor.
Kıvanç Tatlıtuğ, Mavi'ye çılgın bir hava getirdi. O bir erkek ikonuydu. Daha sonra anidenAdriana Lima'ya geçtiniz. Niye Adriana?
Biz Kıvanç'la çok iyi çalıştık ve Mavi ailesi olarak hala Kıvanç'ı sevgiyle yaad ediyoruz. Kıvanç, ailenin bir parçası oldu. Onunla dediğiniz gibi bir erkek konumlandırması yaptık, erkek imajı oluşturduk. Kadınlar da reklamlarımızı beğeniyordu. İki taraflı bir yönü vardı. Adriana ise renkli dönemimizi heyecanlandırıyor.
Satışları arttırdı mı?
Tabikii, yüzde 35 oranında arttı. 2012'nin ilk üç ayında bir önceki döneme göre yüzde 50 üzerinde giden bir büyüme temposu vardı. Şimdi o biraz dengelendi. Toplam seneye baktığımızda yüzde otuzun üzerindeyiz. Adriana'nın globaldeki etkisi de bizim için çok önemli. Biz İstanbul merkezli, global olacağız ve buradaki perakende novamızı nasıl transfer edeceğiz derken nasıl bir yüz koyalım diye düşündük. Hem bizi yansıtsın, hem de Akdenizli olsun; hem güler yüzlü, sıcak, sempatik biri olsun; hem Türkiye'de bilinsin, hem de global olsun. Adrina, buna çok uygun düştü.
(PERİHAN ÇAKIROĞLU / BUGÜN GAZETESİ)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)