E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Citigroup, Avrupa ile ABD arasındaki takas döngüsü uyumsuzluğunun, fon yöneticilerini büyük finansman açıklarını kapatma konusunda zorladığına ilişkin yeni bir rapor yayımladı.
ABD’de menkul kıymet işlemlerinde takas döngüsü, işlem tarihinden iki gün sonra gerçekleşen T+2’den bir gün sonra tamamlanan T+1’e düşürülmüştü. Ancak Citigroup’un araştırmasına göre bu geçiş, beklenenden çok daha zor bir süreç oldu. Araştırma, varlık yönetimi işlerinin neredeyse her alanının bu değişimden etkilenerek zorluklar yaşadığını vurguluyor. Finansman süreçlerinden insan kaynaklarına, menkul kıymet ödünç verme işlemlerine ve işlem başarısızlık oranlarına kadar birçok farklı alanda işleyişin tahmin edilenden çok daha fazla sekteye uğradığı belirtiliyor.
Raporda, "Fiili geçişin üzerinden üç ay geçmiş olmasına rağmen, başlangıçta sorunsuz gibi görünen bu süreç, uzun vadede daha fazla olumsuz etki yaratıyor gibi görünüyor" ifadesi dikkat çekiyor. Araştırmanın bulgularına göre, Avrupa ve ABD arasında takas döngüsü uyumsuzluğu yaşanması, varlık yöneticilerinin finansal süreçlerini yönetmede zorluklarla karşılaşmasına yol açtı. Özellikle T+1 rejimi ile T+2 rejimleri arasında uyumsuzluk yaşayan varlık yöneticilerinin %46’sı, takas sürecinde önemli finansman açıklarını kapatmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Finansman maliyetlerinin bu süreçte kötüleştiği de gözlemleniyor.
Citi, Hizmetleri, birçok varlık yöneticisi ve kurumsal yatırımcının T+1 geçişine hazırlık aşamasında yeterince dikkat göstermediğini belirtiyor. Bu durum, finansman zorluklarının derinliği ve etkisinin piyasa aktörlerini şaşırttığını gösteriyor. Ankete katılan 494 kişinin yüzde 44’ü, T+1 döngüsünün iş süreçlerini "önemli ölçüde etkilediğini" ifade ederken, bu oranın geçen yıl yüzde 28 seviyesinde olduğu belirtiliyor. Ayrıca, ankete katılanların yaklaşık üçte birinin Avrupa’da yer alması, bölgedeki fon yöneticilerinin ABD’deki bu değişimden nasıl etkilendiğini daha iyi gözler önüne seriyor.
CNBC-e'nin haberine göre, Avrupa ile ABD arasındaki takas döngüsü farkı, özellikle Avrupa’daki fon yöneticilerinin işlem maliyetlerinin artmasına neden oluyor. Bu durum, nihayetinde Avrupa’daki yatırımcıların getirilerinin düşmesine yol açıyor. Geçen ay, Ignites Europe tarafından Morningstar verileri kullanılarak yapılan bir analiz, ABD’de takas döngülerinin kısaltılmasının Avrupa merkezli yatırım fonları için olumsuz etkiler yaratabileceğini öne sürüyor. Rapora göre, ABD hisse senetlerine yatırım yapan Avrupa merkezli fonların ortalama getirileri, ABD’de aynı varlık sınıfında faaliyet gösteren fonlara kıyasla daha düşük seviyelerde gerçekleşti.
Avrupa Birliği politika yapıcıları, şu anda ABD’yi takip ederek takas döngüsünü T+2’den T+1’e indirmenin gerekliliğini değerlendiriyor. Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA), bu konuda bloğun gelecekteki adımlarıyla ilgili tavsiyelerini önümüzdeki aylarda yayınlayacak. AB’de 2027’de olası bir geçiş sürecinin yaşanabileceği öngörülüyor.
Avrupa'da hızlı hisse senedi takası için yasal düzenleme gündemde
ABD'de menkul kıymet takas süresi T+1'e düşüyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:57)