E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD'nin Japonya kararı Türk çeliğini vurdu---

ABD'nin Japonya kararı Türk çeliğini vurdu

ABD'nin Japonya kararı Türk çeliğini vurdu
09 Şubat 2022 - 08:14 borsaningundemi.com

ABD'nin Japonya'ya, Trump yönetimi döneminde konulan tarifeleri kaldırması Türk çeliğine darbe oldu

ABD ve Japonya arasında önceki gün çelik ticaretiyle ilgili bir anlaşmaya varıldı. İki ülke arasındaki anlaşmaya göre, Japonya'dan ABD'ye ihraç edilen çelikle ilgili eski başkan Donald Trump döneminde uygulanan tarifeler kaldırıldı. 

Dünya gazetesinde yayınlanan habere göre; ABD’nin, Donald Trump döneminde Japonya’ya uygulanan çelik tarifelerini kaldırılması Türk çelik sektörüne darbe etkisi yaptı. ABD ile Japonya arasında yapılan gümrük vergilerinin kaldırılması anlaşmasını değerlendiren çelikçiler, bu kararla birlikte ABD’ye yapılan ihracatın yüzde 80 düşebileceğini vurguladılar.

İki ülke arasında yapılan anlaşmaya göre, ABD, Japonya’dan her yıl ithal edilen 1,25 milyon metrik tona kadar çeliğin 1 Nisan itibar

ABD’ye çelik ihracatı yüzde 80 düşebilir

ABD yönetimi, eski Başkan Donald Trump döneminde ithal çeliğe uygulanan yüzde 25 gümrük vergisinin kaldırılması için Japonya ile anlaştı. Alınan bu karar Türk çeliğinin ABD'ye ihracatını doğrudan etkiliyor. Çelik sektörü temsilcilerini, ABD'ye ihracatın yüzde 80 oranında düşebileceği endişesi sardı.

İki ülke arasında yapılan anlaşmaya göre, ABD, Japonya’dan her yıl ithal edilen 1,25 milyon metrik tona kadar çeliğin 1 Nisan itibarıyla ülkeye gümrüksüz girmesine izin verecek. ABD’ye ihracat yapan Türk çelikçileri, bu pazarda Japonya’ya karşı rekabet gücünü kaybetti. Türkiye’nin 2018 yılına kadar ABD’ye yaklaşık 3 milyon ton çelik ihracatı yaptığını belirten Çelik İhracatçılar Birliği (ÇİB) Başkan Yardımcısı ve Çolakoğlu Metalurji Genel Müdürü Uğur Dalbeler, ABD’nin Türk ürünlerine uyguladığı vergilerle bu miktarın 300 bin tonlara kadar düştüğünü söyledi. 2021 yılında miktarda 1,2 milyon tona, değerde ise 1 milyar 230 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştıklarını kaydeden Dalbeler, “Bu kararla ABD pazarında rekabet etmek çok zor olacak. İhracatımız yeniden 300 bin tonlara kadar düşebilir” dedi.

Vergi istedikleri bir tek Türkiye kaldı

Uğur Dalbeler gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

“Trump yönetimi tarafından 4 yıl önce yürürlüğe girdirilen ve yüzde 25 gümrük vergisi uygulanmasını öngören karar, bugün itibarı ile Japonya’dan ithalatlarında geçerliliğini yitirmiş durumda. ABD tarafı, Japonya haricinde İngiltere ile de müzakere ediyor ve bu görüşmeler de sonuçlanmak üzere. Böylelikle verginin uygulandığı tek ülke 70 yıllık NATO müttefiki olan Türkiye olacak. Geçen sene artış yakaladığımız ABD pazarına artık ihracat imkanımız kalmayacak. Hem ABD hem de AB’de Türk çeliğine karşın böylesine hasmane bir tutum sergileniyor olması çok üzücü. Daha önce müzakerelerden sonuç alınamamıştı. Bu gelişmeler ışığında mutlaka yeni girişimlerde bulunulması gerekir. Diğer yandan hiçbir şekilde uzlaşmaya yanaşmayan AB’ye mütekabiliyet çerçevesinde yaptırım uygulanmalı.”

Gerekçe ulusal güvenlik

ABD, 2018 yılında “ulusal güvenlik” gerekçesiyle ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 gümrük tarifesi uygulama kararı almıştı. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ABD, tarifeler uygulanmaya başlamadan önce 2017’de Japonya’dan yaklaşık 1,7 milyon metrik tok çelik ithal etmişti. Ülkenin Japonya’dan çelik ithalatı 2019’a kadar 1,1 milyon tona düşmüştü. ABD, Ekim 2021’de, AB ile çelik ve alüminyum vergilerindeki anlaşmazlıkta uzlaşmaya varmıştı.

JAPONYA İLE REKABET ŞANSI KALMADI

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan da, “bu uzlaşı Türk çelik sektörünün ihracatını olumsuz etkileyecek” dedi. Türk çelik sektörünün Japonya’ya karşı rekabette geriye düşeceğini belirten Yayan, “Japonya dünyanın 2. en büyük çelik ihracatçısıdır. Her yıl 30 milyon tonun üzerinde çelik ihraç eder. Bu kararla birlikte Türkiye’ye karşı koruma tedbiri uygulanması tümüyle anlamsız hâle gelmiş bulunuyor. Ancak bu kararın korumacılık önlemlerinin esnemesine de yol açabilir. Gelecek günler içinde ABD’nin Türkiye‘ye uyguladığı vergi kotaya çevrilebilir” dedi. Bu kapsamda korumacılık önlemlerinin kaldırılması açısından atılan her adımın önemli olduğunu belirten Yayan şunları söyledi: “Bu kararla birlikte Türkiye’ye karşı da uygulanan vergilerin kaldırılmasına bir zemin hazırlayacağını düşünüyoruz. ABD’nin belli aralıklarla bazı ülkelerle uzlaşı yoluna gittiğini ve bazı esnemeler yaptığını biliyoruz. Türkiye ve ABD başkanlarının her vesileyle iki ülke arasındaki ticareti 100 milyar dolar seviyesine çıkarma yönündeki irade beyanlarının da ABD’nin Türkiye’ye karşı uygulamakta olduğu koruma tedbirlerini esnetme yönünde katkıda bulunacağını öngörüyoruz. Keza AB’nin de bazı dönemlerde kotaların yükseltilmesi yönünde kararlar aldığını ve bu uzlaşının buna yol açabileceğini öngörüyoruz.”

Çelikte Trump tarifelerini kaldırmak için anlaştılar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçan Grup09 Şubat 2022 17:27

    ezanları susturamazsınız

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ09 Şubat 2022 11:53

    zaten hepsi şişmiş idi birde ülke içinde fiyatlarda patlattılar umarım hak ettiği yerlere her ikisi de çekilirler.

  • Doğru09 Şubat 2022 19:55

    Ulan senin ülke olarak dövize ihtiyacın var ,kafatasında koyun kıyması mı var...

  • Vatandaş 09 Şubat 2022 10:11

    İyi oldu fiyatlar 6 ay içinde üçe katlamış, fırsatçılık yapıyorlar, birazda onlar düşünsün.

  • Bize yarar09 Şubat 2022 09:18

    İçeride demir fiyatları düşer en azından. Nasıl olsa dolarla ihracat yapıyoruz diye içeride fiyatlar aldı başını gitti. Şimdi içerideki inşaatçı bayram etsin birazda.

  • Mucise Reis ;)09 Şubat 2022 08:58

    ihracaç büyüme modeli demek pamuk ipliğinde. Dış güç abd istediği zaman türkiye nin büyümesini engelleyecek blecek durumda. Böyle 128 milyar +5 + 10 milyar usd lerin yakıldığı büyümeye bakın hele. Milli güvenlik ve ekonomik açıkları tehditlerine açık. Ne oldu ? dış güçler büyümemize saldırdı ...  yahu ne saçma sapan model. Koskoca ülkece dünyanın elektırk faturası doğalgaz su faturası ödeyelim. mazotu benzinı 15 tl den alalım. simiti 4 tl den iyip et süt yumurta yoğurt vb yemekten mahrum kalalım, zorunlu tasarruf edelim. emekli gunde 80 tl maaş alsın, çalışan asgrai ücretli günluk 142 tl maaş alsın. herkes kiralarını ödeyip geçinsin. sonra ABd ekonomiye saldırdı. akılsızlıkların bedelini bu fedakar millet mi çekmek zorunda ? global ekonomiden alakasız havuz ekonomisinin bedelleri çıkacak. çekilen ızdırabında bedeli olacak. millet  ekmek derdinde, kimileri oy derdinde. millet için çalışın, sandık için değil. ohh ohh dolar düştü 13 tl ohhh 18 den indi :D haha

  • Feedi09 Şubat 2022 08:52

    İyi olmuş

  • 🤖09 Şubat 2022 08:42

    Kardeş sizi anlıyorumda bizde bir sürü ülkeye bir sürü vergi koyduk ithal mallar için hemde bırak bizde üretileni bizde üretimi olmayan ürüne bile koyduk bazısnda ise koymakla kalmadık ithalatı yasakladık bak açık yazdım YASAKLADIK,ve bu ürünü üretmediğimiz halde yaptık bu işler böyle kendin yapınca oo süper başkası yaptımı yok olmaz böyle geçin bu işleri.