E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), geçen sene ABD'nin ham petrol ihracatının bir önceki yıla göre artış gösterdiğini duyurdu.
EIA'dan yapılan açıklamada, 2016'da günlük ortalama 591 bin varil ham petrol ihraç eden ABD'nin, 2017'de günlük ortalama 1,1 milyon dolar ham petrol ihracatı gerçekleştirdiği belirtildi.
Açıklamada, yıldan yıla görülen yüzde 86'lık artış hakkında farklı nedenlere işaret edildi.
ABD'de ham petrol fiyatlarının dünya geneline kıyasla daha düşük olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bunun bazı bölgelerdeki Amerikalı petrol üreticilerini ham petrol ihracatına yönelttiği ifade edildi.
Buna göre, açıklamada, dünyada en geçerli olarak kullanılan Londra Brent türü ham petrolün fiyatının, ABD'nin Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün fiyatına kıyasla, geçen sene varil başına ortalama 3,36 dolar daha fazla olduğu kaydedildi.
Açıklamada, 2016'da bu farkın 0,4 dolar olduğu bilgisine yer verilerek, iki petrol türü arasındaki fiyat farkının bu sene ortalama 3,96 dolar olmasının öngörüldüğü aktarıldı.
Ayrıca açıklamada, ABD'nin güney eyaletlerindeki enerji altyapısı yatırımları sayesinde ham petrol boru hattı taşıma kapasitesinin yükseldiği vurgulandı.
ABD'nin enerji merkezi kabul edilen Teksas ve komşusu olan Louisiana eyaletlerinde liman sayılarının artığına değinilen açıklamada, Meksika Körfezi'ne kıyısı bulunan her iki eyaletin ABD'nin ham petrol ihracatı için önem taşıdığı bildirildi.
En çok ham petrol ihracatı Kanada'ya
EIA, ABD'nin geçen sene ham petrol ihraç ettiği ülkelerin sayısının da 37'ye yükseldiğini duyurdu. ABD, 2016'da 27 farklı ülkeye ham petrol ihraç etmişti.
Geçen sene ABD'nin en çok ham petrol ihraç ettiği ülke Kanada olurken, Çin bir önceki seneye göre iki sıra tırmanarak ikinci sırada yer aldı.
ABD'nin ham petrolünü geçen sene en çok alan ülkeler arasında üçüncü sırada İngiltere gelirken, Hollanda dördüncü ve Güney Kore de beşinci oldu.
İhraç yasağı 2015'te kalkmıştı
Suudi Arabistan liderliğindeki Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), 1973'te, ABD ve Batılı müttefiklerine petrol ambargosu uyguladıktan sonra, ABD Kongresi yurt içinde üretilen ham petrolü "stratejik" olarak nitelendirerek ihraç edilmesini yasaklamıştı.
Buna karşın, 2008'de başlayan ABD'nin kaya petrolü devrimiyle ülkenin ham petrol üretimi hızlı şekilde artarken, yasağın kaldırılması da talep edilmeye başlandı.
Dönemin ABD Başkanı Barack Obama, Aralık 2015'te söz konusu yasağı 42 yıl aradan sonra kaldırmıştı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:36)